Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άστρο συνελήφθη για πρώτη φορά να καταβροχθίζει πλανήτη

Άστρο συνελήφθη για πρώτη φορά να καταβροχθίζει πλανήτη

Γερασμένο άστρο διογκώθηκε σε ερυθρό γίγαντα και κατάπιε πλανήτη στο μέγεθος του Δία.

Πλανήτης στο μέγεθος του Δία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά να καταστρέφεται πέφτοντας στο μητρικό του άστρο, μια μοίρα που περιμένει και τη Γη όταν ο Ήλιος φτάσει στο τέλος της ζωής του σε περίπου 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το φαινόμενο, το οποίο καταγράφηκε σε απόσταση 12.000 ετών φωτός στον αστερισμό Αετού, παρουσιάζεται στο περιοδικό Nature από ερευνητές του ΜΙΤ, του Χάρβαρντ και άλλων ιδρυμάτων.

Όταν ένα άστρο σαν τον Ήλιο εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμά του διογκώνεται και μετατρέπεται σε «ερυθρό γίγαντα», αρκετά μεγάλο για να καταπιεί τυχόν κοντινούς πλανήτες.

Μέχρι σήμερα, οι αστρονόμοι είχαν παρατηρήσει γερασμένα άστρα λίγο πριν και λίγο μετά την «κατάποση» ολόκληρων πλανητών, δεν είχαν καταγράψει όμως την ίδια την πράξη.

Η μελέτη καταγράφει το ξέσπασμα ενός άστρου που έγινε παροδικά 100 Την αρχική αυτή λάμψη ακολούθησε ένα ψυχρότερο, μεγαλύτερης διάρκειας σήμα.

Αυτός ο συνδυασμός, συμπέραναν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να έχει παραχθεί μόνο από ένα γεγονός: ένα αστέρι που καταπίνει έναν κοντινό πλανήτη.

Καθώς ο πλανήτης έπεφτε στον πυρήνα του άστρου, τα εξωτερικά στρώματα του άστρου εκτοξεύτηκαν και εξελίχθηκαν σε κρύα σκόνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ

LIVE: Λαμία – ΠΑΟΚ. Παρακολουθήστε live στις 17:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Λαμία – ΠΑΟΚ για την 7η αγωνιστική των play offs της Stoiximan Superleague. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 1 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024