Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επαθαν «αμνησία» οι μάρτυρες για την εισβολή με όπλο του Σαββίδη στην Τούμπα - Και τελικά ένοχος και αθώος

Επαθαν «αμνησία» οι μάρτυρες για την εισβολή με όπλο του Σαββίδη στην Τούμπα – Και τελικά ένοχος και αθώος

Απίστευτες καταστάσεις και απίθανα «μαργαριτάρια στο δικαστήριο. Μάρτυρες δεν θυμούνται όσα είχαν πει στην αρχική τους κατάθεση με αποτέλεσμα να αθωωθεί ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ για την εισβολή και να κριθεί ένοχος για την κατοχή όπλου μέσα στο γήπεδο - Στους 8 μήνες με αναστολή από 25 μήνες η ποινή

Γενική… αμνησία και αλλαγή των πρώτων καταθέσεων, έπαθαν μάρτυρες στη δίκη που γίνεται στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με κατηγορούμενο τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, για την εισβολή στο γήπεδο με όπλο, τον Μάρτιο του 2018. Και τελικά το δικαστήριο έκανε δεκτή την απρόσμενη εισήγηση του εισαγγελέα, και μετά από όσα κωμικοτραγικά ακούστηκαν από τους μάρτυρες, αθώωσε τόσο τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ όσο και τον τότε αθλητή διευθυντή της ομάδας, Λ. Μίχελς.

Οι κατηγορούμενοι κρίθηκαν αθώοι, λόγω της αλλαγής του σχετικού νόμου για την είσοδο τους στον αγωνιστικό χώρο. Το συγκεκριμένο αδίκημα έχει τροποποιηθεί και προϋποθέτει πράξεις απειλής και βίας που δεν τελέστηκαν.

Αντίθετα, κρίθηκε ένοχος γιατί έφερε πάνω του όπλο, καθώς αν και είχε άδεια οπλοφορίας δεν επιτρέπεται ακόμη και σε αυτές τις περιπτώσεις η είσοδος με οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Το δευτεροβάθμιο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης μείωσε την ποινή φυλάκισης του Ιβάν Σαββίδη από τους 25 στους 8 μήνες με αναστολή για την κατοχή όπλου κατά την είσοδο στο γήπεδο της Τούμπας.

Η υπόθεση που είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο, έλαβε χώρα στο γήπεδο της Τούμπας στο τέλος του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, με τον κ. Σαββίδη να εισβάλει στο γήπεδο ασυγκράτητος φορώντας το όπλο που είχε στη μέση.

Παρά το γεγονός ότι όλη η Ευρώπη είδε τον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να «μπουκάρει» μαινόμενος στο γήπεδο, συνοδεία «φουσκωτών» και να κάνει κίνηση να πιάσει το όπλο του, προκαλώντας σοκ με την κίνησή του αυτή, σχεδόν 5 χρόνια μετά και η υπόθεση παραμένει ανοικτή.

Τότε η η αθλητική δικαιοσύνη είχε τιμωρήσει τον κ. Σαββίδη με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα για τρία χρόνια και πρόστιμο 100.000 ευρώ, ενώ στον Λ. Μίχελ είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου για τρεις μήνες και πρόστιμο 15.000 ευρώ.

Πρωτόδικα στον ομογενή επιχειρηματία είχε επιβληθεί συνολική ποινή φυλάκισης 25 μηνών, με 3ετή αναστολή, καθώς το Μονομελές Πλημμελειοδικείο τον είχε κρίνει ένοχο (πέρσι τον Φεβρουάριο) για παράνομη είσοδο στο γήπεδο (χωρίς τις επιβαρυντικές περιστάσεις του αθλητικού νόμου), όπως επίσης για οπλοκατοχή. Μαζί του κατηγορούμενος είναι ο τότε αθλητικός διευθυντής της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ Λούμπος Μίχελ, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 10 μηνών, με 3ετή αναστολή, για παράνομη είσοδο στο γήπεδο (είχε αθωωθεί για την πράξη της απειλής).

«Μαργαριτάρια»

Ο εισαγγελέας στη νέα δίκη ζήτησε την αθώωση του Ιβάν Σαββίδη, ωστόσο, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι ατάκες που ακούστηκαν κατά την εξέταση των μαρτύρων.

Τα απίστευτα «μαργαριτάρια» που είπαν μάρτυρες για να βγάλουν… λάδι τον κ. Σαββίδη, ωσάν να μην συνέβη απολύτως τίποτε.

Για παράδειγμα, ο διαιτητής του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, Γ. Κομίνης, ο οποίος πήγε να καταθέσει, ξέχασε τη «ζούγκλα» που επικρατούσε και είπε ότι δεν δέχθηκε απειλή ή βιαιοπραγία από τον Ιβάν Σαββίδη. Είπε μάλιστα ότι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ είναι μεγάλος επενδυτής άρα δεν είχε σκοπό να κάνει κάποιο κακό.

«Δεν ήθελε να δημιουργήσει ένταση, να ζημιώσει την ομάδα. Είναι άνθρωπος που έχει επενδύσει πακτωλό χρημάτων στην ομάδα. Συνήθως οι άνθρωποι που επενδύουν σε μία ομάδα έχουν σκοπό το καλύτερο και δεν θέλουν να την ζημιώσουν ή να υποστούν συνέπειες» κατέθεσε.

Θυμηδία προκάλεσε και η ατάκα που είπε για τις απειλές που δέχθηκε από δεξί χέρι του Ιβάν Σαββίδη, τον κ. Μίχελς. Του είχε πει, λοιπόν, στα αγγλικά ότι «είσαι τελειωμένος» (“you are finished”), αλλά ο πρώην διαιτητής είπε ότι την εξέλαβε ως… «διαιτητική αργκό».

Τα πήρε πίσω ο Δημητριάδης

«Ξεχασιάρης» αποδείχθηκε ο τότε γενικός αρχηγός της ΑΕΚ Βασίλης Δημητριάδης ο οποίος ανέφερε η αναμέτρηση ήταν κρίσιμη για την έκβαση του πρωταθλήματος, ενώ επισήμανε ότι το «γκολ αμφισβητήθηκε δημιουργώντας μεγάλη ένταση στον αγωνιστικό χώρο και στις κερκίδες». «Προσπάθησα να ηρεμήσω την κατάσταση. Ο κ. Μίχελς πήγε και είπε κάτι στο αφτί του κ. Κομίνη. Ο κ. Σαββίδης δεν έφτασε κοντά στον διαιτητή. Είχε δύο τρία άτομα μαζί του, προφανώς η συνοδεία του. Δεν πείραξαν κανέναν από τους δικούς μας. Έφτασε στα 1-2 μέτρα. Δεν είδα το όπλο», είπε -μεταξύ άλλων- ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής.

Ο ίδιος ρωτήθηκε για όσα είχε καταθέσει τότε στην Αστυνομία, ότι ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ τον απώθησε βίαια με τα δύο του χέρια, κάτι που είχε αναιρέσει καταθέτοντας ως μάρτυρας στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο. «Μπορεί να με έσπρωξε αλλά δεν έπεσα», κατέθεσε τώρα ο κ. Δημητριάδης, σχολιάζοντας ότι η κατάθεσή του είχε γίνει «ξημερώματα και κάτω από δύσκολες συνθήκες». Η επιμονή της έδρας να ρωτάει για τον εάν απωθήθηκε ο μάρτυρας, προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης του κ Σαββίδη, με δεδομένο, όπως τονίστηκε, ότι αναίρεσε την επίμαχη αναφορά.

Να θυμίσουμε ότι στην πρώτη του κατάθεση ο κ. Δημητριάδης «έβλεπε» καλύτερα, αφού είχε δει και το όπλο. Συγκεκριμένα είχε καταθέσει:

«Το όπλο το είδα όταν γύρισε πίσω, την δεύτερη φορά δηλαδή. Φώναζε, δεν κατάλαβα αν έβριζε. Ήταν σε μια έκρυθμη κατάσταση. Προσέγγισε τον πάγκο μας μια φορά, έφυγε και επέστρεψε πάλι στον πάγκο μας. Μετά πήγε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Την πρώτη φορά φορούσε το μπουφάν και την δεύτερη δεν το φορούσε.

Ήρθε σε μένα και με απώθησε βίαια. Εγώ το μόνο που του είπα. ‘Γιατί σε μένα; Είναι οφσάιντ…. Μου είπε κάτι, αλλά δεν κατάλαβα».

» Όταν γύρισε να φύγει, φάνηκε το όπλο. Δεν έκανε κίνηση να το βγάλει. Ήταν σε θήκη. Δεν το έβγαλε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έβγαλε το μπουφάν την δεύτερη φορά; Προφανώς ήθελε να φανεί το όπλο; Προσπαθώ να σκεφτώ για ποιο λόγο βγήκε χωρίς μπουφάν την δεύτερη φορά; Η εικόνα του όπλου ήταν σοκαριστική για όλους μας και ειδικά για τους ποδοσφαιριστές».

Σήμερα ο κ. Δημητριάδης είπε άλλα και δεν ήταν καθόλου… σοκαρισμένος

«Ηθελε να τους κατευνάσει»

Ακόμη πιο αστεία ήταν η κατάθεση υπέρ του Ιβάν Σαββίδη, του τέως στρατηγού, Φράγκου Φραγκούλη, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ εισέβαλε στο γήπεδο για να… ηρεμήσει τον κόσμο. Θυμήθηκε ένα ματς της Παρί Σαιν Ζερμέν με εισβολή οπαδών αλλά και άλλες υποθέσεις εισβολής στο γήπεδο λέγοντας ότι ο κ. Σαββίδης σε αντίθεση με άλλους δεν κάνει τέτοια. Ο Ιβάν Σαββίδης – σημείωσε ο Φραγκούλης – πλήρωνε πρώην διαιτητές για να συμβουλεύουν τους ποδοσφαιριστές πως να συμπεριφέρονται».

Δεν δικαιολόγησε βεβαίως πώς ένας παράγοντας που μπουκάρει στο γήπεδο για να ηρεμήσει τους οπαδούς, είναι έτοιμος να τραβήξει όπλο.

Ούτε αυτός είδε το είδε

Ο Μάκης Γκαγκάτσης από την πλευρά του τόνισε: «Ήμουν περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου και ήμουν υπεύθυνος διοργάνωσης αγώνων θέση που προέρχεται από τη Super League. Οποτε ήμουν από την αρχή των συμβάντων στην περίμετρο. Το ματς ήταν κρίσιμο αφενός γιατί κρινόταν ο τίτλος του πρωταθλητή. Αφετέρου θα ήταν ο πρωτος τίτλος για μας μετά από 34 χρόνια.

Αρχικά μέτρησε το γκολ. Δεν υπήρχε τότε VAR. Διεκόπη η αναμέτρηση. Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή ο ρέφερι έκανε κίνηση ότι θα δώσει οφσάιντ. Κάλεσα τον Ιβάν Σαββίδη να κατέβει επειδή οι φίλαθλοι ήταν έτοιμοι να μπουν λόγω του ότι δεν θα μετρούσε το γκολ. Ο κύριος Σαββίδης αποσόβησε επεισόδια. Σε καμία περίπτωση δεν διατάραξε την αναμέτρηση. Δύο εβδομάδες πριν το ματς υπήρχε περιστατικό κόντρα στον Ολυμπιακό με ρόλο χαρτιού, οπότε ήδη ήταν έκρυθμη κατάσταση επειδή το είχαμε χάσει στα χαρτιά.

Για το όπλο: «Είχε άδεια όπλου. Νομότυπα το κατείχε. Γνωρίζετε ότι δεν επιτρεπόταν στο γήπεδο; Το κατείχε νομότυπα. Το όπλο δεν το είδα. Ήρθαν άνθρωποι της ΑΕΚ και έδειξαν φωτό που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο.»

Για την προσωπική φρουρά: «Ήταν για την ασφάλειά του. Είναι μεγάλος επιχειρηματίας. Η φρουρά του είναι αστυνομικοί.»

Έδρα: Η άδεια οπλοκατοχής γράφει ότι την διαθέτει για προσωπική ασφάλεια. Δεν ήταν αρκετή η προσωπική του ασφάλεια;

Γκαγκάτσης: «Το όπλο το έχει πάντα μαζί του όπως έχουμε το κινητό. Προστασία έχει από την φρουρά, από τη στιγμή που έχει άδεια μπορεί να το έχει μαζί του. Δεν απείλησε κανέναν, έβγαλε το σακάκι και φάνηκε. Εάν δεν έβγαζε το σακάκι δεν θα συζητούσαμε τώρα για όπλο.»

Σημείωσε ακόμη: «Έγινε παρέμβαση των παραγόντων της ΑΕΚ και μετά από 7-8 λεπτά άλλαξε η απόφαση και σήκωσε το χέρι του υποδεικνύοντας οφσάιντ. Επικράτησε αναβρασμός. Ήταν έτοιμοι οι οπαδοί να μπουν στο γήπεδο. Ήταν στα κάγκελα. Κάλεσα τον Ιβάν Σαββίδη να κατέβει, δια ασυρμάτου, γιατί ήταν έκρυθμη η κατάσταση.»

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024