Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Και μετά το Fox News, τι;

Και μετά το Fox News, τι;

Υπέρμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κάρλσον περιγράφηκε από το Politico ως «ίσως ο πιο προβεβλημένος υποστηρικτής του τραμπισμού»

Πολέμιος της άμβλωσης, ένθερμος υπερασπιστής του δικαιώματος στην οπλοκατοχή, ο Τάκερ Κάρλσον, ο υπερπροβεβλημένος πολιτικός παρουσιαστής του Fox News δεν δίστασε ποτέ να εκθέσει τις απόψεις του στην εκπομπή του προβάλλοντας το μήνυμα ότι ήταν «ορκισμένος εχθρός του ψεύδους». Το ξαφνικό του «άδειασμα» – και χωρίς εξηγήσεις – από τη διοίκηση του ομίλου έστειλε όλο το οικοσύστημα των δεξιών μέσων μαζικής ενημέρωσης στα τάρταρα. Ακόμη και ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Ηνωμένα Εθνη, σχολίασε την αποχώρηση του Κάρλσον ως «περίεργα νέα».

Από τότε που πήρε το πόστο του το 2016 στην εξέχουσα βραδυνή ζώνη του Fox ο Τάκερ Κάρλσον έγινε κάτι περισσότερο από ένας παρουσιαστής ειδήσεων. Ηταν ο οικοδεσπότης της εκπομπής με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση. Εκείνος που μεθοδικά υποκίνησε τη λαϊκίστικη δυσαρέσκεια της Αμερικής, εξασκώντας το νέο φαινόμενο της πολιτικής καταγγελίας. Αυτό που χαρακτήρισε τη σταδιοδρομία του στο Fox δεν ήταν η ευκολία να αναμασά μοτίβα ρατσιστικού λόγου και να τα αναμεταδίδει. Ηταν ο ίδιος που επινοούσε γελοία ζητήματα σε μία ολοένα αυξανόμενη λίστα παραπόνων. Και σύμφωνα με εκπροσώπους ακτιβιστικών οργανώσεων ήταν εκείνος που «ανέδειξε σταθερά τις λευκές εθνικιστικές φωνές και χρησιμοποίησε την πρωινή εκπομπή του για να εκτοξεύσει αντισημιτικό, ρατσιστικό, ξενοφοβικό και αντι-ΛΟΑΤΚΙ μίσος σε εκατομμύρια ανθρώπους».

Κατηγορίες

«Ο Κάρλσον υπήρξε επικίνδυνος και επιζήμιος ως ηγετική φιγούρα στο ευρύτερο εγχείρημα της Δεξιάς να επινοεί καταστάσεις και να υποκινεί μια αφήγηση γεμάτη μίσος εναντίον της μορφωμένης, κοσμοπολίτικης ελίτ», δηλώνει η νομικός, ακτιβίστρια και ιστορικός πολιτισμικών σπουδών Λίντα Χίρσμαν στη Μάργκαρετ Σάλιβαν για τον «Guardian».

Στο ξεκίνημά του τη δεκαετία του 1990 στις απόψεις που εξέφρασε στα πρώιμα κείμενά του στο The Weekly Standard διαφαίνεται η έντονη πεποίθησή του ότι οι οικονομικές και πολιτιστικές ελίτ χειραγωγούν τις υποθέσεις προς όφελός τους και εις βάρος του μέσου Αμερικανού. Το 2000 και για μία πενταετία ήταν σχολιαστής του CNN, στη συνέχεια ήταν οικοδεσπότης της νυχτερινής εκπομπής Tucker στο MSNBC. Το 2009, έγινε πολιτικός αναλυτής στο Fox News, εμφανιζόμενος σε διάφορα προγράμματα πριν ξεκινήσει τη δική του εκπομπή. Το 2010, ο Κάρλσον συνίδρυσε τον δεξιό ιστότοπο ειδήσεων και γνώμης The Daily Caller, έχοντας την ευθύνη αρχισυνταξίας έως το 2020. Παράλληλα έγραψε και βιβλία των οποίων οι τίτλοι προϊδέαζαν για τη μετέπειτα στροφή του στον εμπρηστικό λόγο: Politicians, Partisans, and Parasites (Πολιτικοί, παρτιζάνοι και παράσιτα), Ship of Fools (Το πλοίο των ηλιθίων), The Long Slide (Το μεγάλο ολίσθημα).

Υπέρμαχος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο Κάρλσον περιγράφηκε από το Politico ως «ίσως ο πιο προβεβλημένος υποστηρικτής του τραμπισμού». Ωστόσο επέκρινε τον Τραμπ όταν πίστευε ότι ο πρώην πρόεδρος απομακρυνόταν από αυτή την ιδεολογία. Τα σχόλιά του σχετικά με τη φυλή, τη μετανάστευση και τις γυναίκες – συμπεριλαμβανομένων των προσβολών που έλεγε στη διάρκεια των εκπομπών του μεταξύ 2006 και 2011 αλλά και το 2019 – χαρακτηρίστηκαν ρατσιστικά και σεξιστικά. Σφοδρός πολέμιος του προοδευτισμού και επικριτής της μετανάστευσης, έχει χαρακτηριστεί από τη «Washington Post» και το «The Atlantic» ως εθνικιστής και από το CNN ως ακροδεξιός. Η Λιζ Λεντζ στο άρθρο της για τον Καρλσον στο «Columbia Journalism Review» με τίτλο «The Mystery of Tucker Carlson» φάνηκε αποφασισμένη να αντισταθεί στο καταιγιστικό λογύδριό του και στη συνάντησή τους του υπενθύμιζε τακτικά ότι η ιδιότητά της ως κακοπληρωμένη ανύπαντρη μητέρα τη βρίσκει πιο κοντά στα βάσανα των πραγματικών ανθρώπων από την προσποιητή και λαϊκίστικη αγριοφωνάρα του.

Θεωρίες συνωμοσίας

Ο Κάρλσον προώθησε θεωρίες συνωμοσίας περί δημογραφικής «αντικατάστασης», για το Covid-19, την επίθεση στο Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών στις 6 Ιανουαρίου. Από την εκπομπή του συνέχισε να διαδίδει ψευδείς και παραπλανητικές ειδήσεις, υποβαθμίζοντας την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.

Για εκείνους που παρακολουθούν τον επαγγελματικό του βίο η αγωγή δυσφήμησης της Dominion Voting Systems που μόλις διευθετήθηκε και η οποία κόστισε στο Fox News 787,5 εκατομμύρια δολάρια ίσως να είναι η πρώτη αιτία της αποχώρησής του από το κανάλι. Η αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του δικτύου από την Dominion Voting Systems αφορούσε τις ένθερμες προσπάθειες του Κάρλσον και άλλων ειδημόνων του Fox News να υπονομεύσουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων των εκλογών του 2020 αμφισβητώντας το σύστημα ψηφοφορίας. Ισως να αφορούσε πραγματικά κάποια άλλη αγωγή που δεν έχει ακόμη καρποφορήσει. Οπως αυτή της πρώην υπαλλήλου του στο Fox, Αμπι Γκρόσμπεργκ, η οποία μηνύει τον Κάρλσον και το δίκτυο για διακρίσεις, επικαλούμενη εχθρικό και σεξιστικό εργασιακό περιβάλλον. Ή μια άλλη αγωγή δυσφήμησης που έρχεται στη Νέα Υόρκη από τη Smartmatic. Ή ίσως οι μέτοχοι του Fox ετοιμάζονται να καταθέσουν τις δικές τους αγωγές που θα δείχνουν τον Κάρλσον.

Στο μεταξύ οι δημοσιογράφοι της δημοκρατικής όχθης μάλλον από διαστροφικό ενδιαφέρον εξακολουθούν να αναλύουν και να σχολιάζουν το φαινόμενο Κάρλσον στην προσπάθειά τους να μαντέψουν πού θα επανεμφανιστεί: Θα παρασυρθεί σε ένα ακόμη πιο δεξιό δίκτυο; Θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία ως χαφιές εναντίον του Τραμπ, τον οποίο ο Κάρλσον έχει δηλώσει κατ’ ιδίαν ότι απεχθάνεται, παρά το γεγονός ότι συνέχιζε να του δίνει πολύτιμο χρόνο στον αέρα; Θα αποδεχτεί την προφανή πρόσκληση του κρατικά χρηματοδοτούμενου Russia Today, το οποίο του έκανε προσφορά συνεργασίας μέσω του Twitter; Παράξενα νέα, πράγματι.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024