Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
NASA: Πώς έφτασαν αυτά τα βότσαλα μέσα σε κρατήρα του Άρη;

NASA: Πώς έφτασαν αυτά τα βότσαλα μέσα σε κρατήρα του Άρη;

Αρχαίο ποτάμι μετέφερε ιζήματα και πέτρες στο δέλτα του κρατήρα Τζέζερο.

Οι ερευνητές της NASA περίμεναν καιρό μέχρι να φτάσει το ρομπότ Perseverance στη δυτική άκρη του κρατήρα Τζέζερο στον Άρη. Αυτό που ήθελαν να εξετάσουν από κοντά είναι οι πέτρες που διακρίνονται διάσπαρτες σε αυτή την εικόνα.

Το στρογγυλεμένο σχήμα τους μαρτυρά πως πρόκειται για βότσαλα που λειάνθηκαν από τρεχούμενο νερό. Μεταφέρθηκαν από τα ποτάμια που είχαν μετατρέψει τον κρατήρα σε λίμνη στο μακρινό παρελθόν, αναφέρει η NASA σε ανακοίνωσή της.

Ουσιαστικά πρόκειται για βότσαλα μιας αρχαίας κοίτης, βότσαλα που παραμένουν ακίνητα στις σημερινές θέσεις τους εδώ και πάνω από δύο δισεκατομμύρια χρόνια.

Μαζί με τα βότσαλα ήρθαν ιζήματα που δημιούργησαν ένα δέλτα που θυμίζει βεντάλια στη δυτική πλευρά του κρατήρα, ο οποίος επελέγη ως προορισμός της αποστολής Perseverance ακριβώς επειδή προσφέρει στοιχεία για την εποχή που ο Άρης καλυπτόταν από λίμνες και θάλασσες.

Η τρέχουσα θέση του ρομπότ στον κρατήρα Τζέζερο σε διαδραστικό χάρτη της NASA

«Πολλοί από αυτούς τους βράχους είναι πιθανό να αλληλεπέδρασαν με το νερό κάποια στιγμή στην ιστορία του Άρη, κάτι που τους καθιστά σημαντικούς στόχους για τη μελέτη του υγρού παρελθόντος του Άρη και της δυνητικής κατοικησιμότητάς του στο μακρινό παρελθόν» λέει η αμερικανική υπηρεσία.

Επιπλέον, πολλά από τα βότσαλα πρέπει να μεταφέρθηκαν στον κρατήρα από αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων και επομένως μπορεί να περιέχουν πληροφορίες για τοποθεσίες του Άρη που το Perseverance δεν θα μπορούσε ποτέ να φτάσει.

Η προέλευση, το σχήμα και η κατανομή των βοτσάλων θα μπορούσε επίσης να αποκαλύψει πόσο νερό μετέφεραν τα αρχαία ποτάμια και πόσο γρήγορη ήταν η ροή.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024