Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαθηματικά με πλακα(κια)

Μαθηματικά με πλακα(κια)

Σε άλλες χώρες θεωρούν εδώ και χρόνια πως το θέμα με τις πλακοστρώσεις προσφέρεται για μια ακόμη χαρούμενη ή έστω καλοδεχούμενη από τους μαθητές προσέγγιση κάποιων μαθηματικών εννοιών. Από νηπιαγωγείο έως λύκειο.

Συνεχίζουμε τα περί «πλακοστρώσεων» με μαθηματικά εργαλεία. Κατ’ αρχάς με τρία κανονικά σχήματα, τρίγωνο, εξάγωνο και τετράγωνο, είναι βέβαιο πως καλύπτεται κάθε επιφάνεια δημιουργώντας διάφορες συμμετρίες (χάρη στις κινήσεις μεταφορά – περιστροφή – παράλληλη ολίσθηση) και μετά αρχίζει το ψάξιμο για διάφορα άλλα σχήματα. Επίσης, εδώ η εντελώς… απόκοσμη για τους μαθητές λέξη «εμβαδόν» μπορεί επιτέλους να ταυτιστεί με την έννοια «επιφάνεια κάλυψης» και να οπτικοποιηθεί.

Ανάποδα, σχηματίζοντας με τρίγωνα ή διάφορα πολύγωνα κομμένα σε πολλαπλά χάρτινα κομμάτια που έχουν προκύψει από τετράγωνα ή άλλα κανονικά σχήματα, μπορούν να δημιουργούνται νέα σχήματα που να προσομοιάζουν με ζώα, πρόσωπα, σώματα, κτίρια, δίνοντας πρώτες ιδέες για το πώς επιτυγχάνεται ο σχηματισμός επιφανειών, και στη συνέχεια διαφόρων πλασμάτων, ανθρώπων, ζώων, εξωγήινων κ.λπ. στον υπολογιστή με τη βοήθεια των πολλών μικρών πολυγώνων.

Ο πρωτοπόρος Εσερ

Και το παιχνίδι φουντώνει όταν η τάξη αρχίζει να μιμείται τον Ολλανδό Μάουριτς-Κορνέλις Εσερ (1898-1972), που χωρίς να είναι μαθηματικός άφησε χαρακτικά και πίνακες να σε κάνουν να λες ότι θα πρέπει να έπαιζε στα δάχτυλα τα μαθηματικά των πλακοστρώσεων. Διαβάζοντας όμως περισσότερα για τη ζωή του Εσερ μαθαίνεις ότι έφτασε να έχει αλληλογραφία με τον διάσημο μαθηματικό της εποχής Γκ. Πόλια και να μαθαίνει από αυτόν για διάφορες οικογένειες συμμετριών που δεν τις είχε δει ούτε στα πλακίδια του ανακτόρου της Αλάμπρα.

Μέσα σε ένα τετράγωνο ζωγραφίζονται ένα ή δύο σχήματα (και χωρίς κάποια συγκεκριμένη μορφή), αρκεί να περιλαμβάνουν μέρος ή και ολόκληρη μια πλευρά και αν είναι δύο σχήματα να βρίσκονται σε προσκείμενες πλευρές (όχι απέναντι πλευρές). Κόβονται και προσκολλώνται στις δυο άλλες πλευρές εξωτερικά του αρχικού τετραγώνου. Δημιουργείται ένα πολύπλοκο σχήμα με εμβαδόν όμως όσο του αρχικού τετραγώνου. Αυτό αρχίζουμε και το επαναλαμβάνουμε δημιουργώντας πραγματικά μια πλακόστρωση καλυπτική (δεν αφήνει κενά) που με δυο-τρεις γραμμές και τον κατάλληλο χρωματισμό θυμίζει όμως έντονα Εσερ. Προς μεγάλο ενθουσιασμό των μικρών.

 Γνωρίζετε ότι…

Υπάρχουν και στις πολύ απλές πλακοστρώσεις με τετράγωνα πλακίδια προβλήματα κάλυψης της επιφάνειας; Δίνουμε εδώ κάποια επιπλέον προβλήματα για όσους θα έχουν κάπως περισσότερο χρόνο:

1. Σε ένα δάπεδο μπάνιου με 64 τετραγωνικά πλακάκια (8×8) έπρεπε να αφαιρεθούν το επάνω αριστερά γωνιακό πλακάκι και το κάτω δεξιά. Στη νέα πλακόστρωση που θα γινόταν παραγγέλθηκαν πλακάκια κολλημένα δυο μαζί, σχηματίζοντας ορθογώνιο παραλληλόγραμμο. Μπορεί να γίνει η δουλειά (χωρίς να σπάσουμε ούτε ένα);

2. Στο ίδιο δάπεδο, αν πρέπει να λείπει μόνο το επάνω αριστερά γωνιακό και φέρουν πλακάκια που είναι τρία μαζί τετράγωνα κολλημένα σε ένα παραλληλόγραμμο, επιτυγχάνεται η πλακόστρωση (χωρίς να σπάσουμε κάποιο);

‘Εντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024