Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αϊόβα: 17χρονη έφτιαξε ράμματα που αλλάζουν χρώμα και ανιχνεύουν την μόλυνση

Αϊόβα: 17χρονη έφτιαξε ράμματα που αλλάζουν χρώμα και ανιχνεύουν την μόλυνση

Το ενδιαφέρον της για τα χειρουργικά ράμματα ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν, όταν της δόθηκε ένα ιατρικό σετ ως δώρο Χριστούγεννων.

Σε όλο τον κόσμο, οι λοιμώξεις στο σημείο των χειρουργικών τομών αποτελούν σημαντική αιτία νέων ασθενειών, παρατεταμένης παραμονής στο νοσοκομείο, ακόμη και θανάτου.

Μόνο στις ΗΠΑ, οι λοιμώξεις αυτές κοστίζουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ τα στατιστικά στοιχεία στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι ακόμη χειρότερα.

Μία 17χρονη από την Αϊόβα επιχείρησε να βρει τη λύση και… τα κατάφερε.

Ο λόγος για την Dasia Taylor, η οποία έφτιαξε ράμματα που αλλάζουν χρώμα όταν υπάρξει μόλυνση της περιοχής.

Η έρευνα τής χάρισε μια θέση μεταξύ των 300 φιναλίστ στον 80ο Regeneron Science Talent Search, έναν διαγωνισμό στις ΗΠΑ για τελειόφοιτους λυκείου, που διοργανώνεται από την Society for Science.

«Ήθελα να πραγματοποιήσω την έρευνα όμως δεν πίστευα ότι θα έφτανα τόσο μακριά», δήλωσε η Taylor στην Grace King της Gazette.

Και πρόσθεσε: «Λατρεύω το πρότζεκτ μου. Όταν ανακάλυψα ότι πράγματι δούλευε και πήρα τα αποτελέσματα που πήρα, ενθουσιάστηκα».

Το ενδιαφέρον της για τα χειρουργικά ράμματα ξεκίνησε μερικά χρόνια πριν, όταν της δόθηκε ένα ιατρικό σετ ως δώρο Χριστούγεννων. Τότε ήταν που εξέφρασε και την επιθυμία της να γίνει χειρούργος.

Τα ράμματα που εντοπίζουν τις λοιμώξεις

Όπως αναφέρει το περιοδικό Smithsonian, τα «έξυπνα ράμματα» μπορούν να προειδοποιούν για μόλυνση… ηλεκτρονικά. Όταν η αγώγιμη επιφάνεια των ραμμάτων ανιχνεύσει μια αλλαγή, στέλνει προειδοποίηση σε ένα smartphone ή έναν υπολογιστή.

Αυτό είναι καλό για μία χώρα όπως οι ΗΠΑ, αλλά μπορεί να μην είναι πρακτικό για τους ασθενείς στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου έως και το 11% των χειρουργικών τραυμάτων αναπτύσσουν λοιμώξεις, σημειώνει το Smithsonian.

Η Taylor έλαβε υπόψη της αυτήν την ανισότητα. Αφού πέρασε μήνες κάνοντας έρευνα υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας χημείας της, Carolyn Walling, η τελική λύση της ήταν να εκμεταλλευτεί τα φυσικά επίπεδα pH του δέρματος.

Φωτογραφία: Courtesy of Society for Science

Τα επίπεδα pH του δέρματος συνήθως κυμαίνονται γύρω στο 5, αλλά μια μόλυνση μπορεί να προκαλέσει αύξηση. Όταν συμβαίνει αυτό, τα ράμματα της Taylor που αλλάζουν χρώμα, βαμμένα με χυμό τεύτλων, γίνονται από κόκκινα… μοβ.

«Διαπίστωσα ότι τα τεύτλα αλλάζουν χρώμα στο τέλειο σημείο pH, δηλαδή γύρω στο 9.  Αυτό συμβαίνει και με μια μολυσμένη πληγή. Έτσι, σκέφτηκα ότι τα παντζάρια μπορούν να βοηθήσουν στον έγκαιρο εντοπισμό των λοιμώξεων», εξηγεί η έφηβη.

Η εύρεση ωστόσο, του σωστού υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα ράμματα που αλλάζουν χρώμα αποδείχθηκε το πιο δύσκολο κομμάτι.

Η Taylor έπρεπε επίσης να μάθει πώς να εργάζεται σε αποστειρωμένο περιβάλλον για να δοκιμάσει τα ράμματα. «Έπρεπε να μάθω πολλά πράγματα. Δεν ήξερα καν να φοράω γάντια», δηλώνει.

Παρόλο που η 17χρονη δεν μπήκε στην πρώτη τριάδα του Science Talent Search, τα συμπεράσματα της έρευνάς της μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον στην ιατρική επιστήμη.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024