Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεχάστε την «αθόρυβη παραίτηση». Ορισμένοι εργαζόμενοι υιοθετούν τη «Δευτέρα της ελάχιστης προσπάθειας»

Ξεχάστε την «αθόρυβη παραίτηση». Ορισμένοι εργαζόμενοι υιοθετούν τη «Δευτέρα της ελάχιστης προσπάθειας»

Η τελευταία τάση του γραφείου καλεί να χαλαρώσουν οι ρυθμοί στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας.

Αν ψάχνετε για μια εις βάθος εξέταση της τελευταίας τάσης στο γραφείο, δεν θέλουμε να σας απογοητεύσουμε με κάτι σύντομο και περιεκτικό. Αλλά ε, μιλάμε για την «ελάχιστη προσπάθεια της Δευτέρας» (bare-minimum Monday).

Αυτή είναι η πιο πρόσφατη φράση που κερδίζει την προσοχή στους χώρους εργασίας, μετά από άλλες όπως η «μεγάλη παραίτηση, η «ήσυχη παραίτηση» και οι «ηχηρές απολύσεις». Σημαίνει ακριβώς αυτό που υποδηλώνει το όνομά της, να το παίρνετε, δηλαδή, χαλαρά την πρώτη ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας ως ένα είδος μηχανισμού αντιμετώπισης.

Η Marisa Jo Mayes, δημιουργός του TikTok που εργάζεται για τον εαυτό της, πιστώνεται με την επινόηση του όρου και τη διάδοσή του. Όπως μοιράστηκε σε μια ιστορία του Insider, βίωνε τα «Sunday scaries», δηλαδή το φόβο για την εβδομάδα εργασίας που έρχεται και «συνειδητοποίησε ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει».

Η λύση της, λοιπόν, να κάνει το ελάχιστο τη Δευτέρα.

Η μέρα ξεκινάει δύο ώρες αργότερα

«Δεν συμμετέχω σε συσκέψεις και δεν παίρνω φόρα για τις πρώτες δύο ώρες. Διαβάζω λίγο, κρατάω σημειώσεις, ίσως κάποια πράγματα από το σπίτι αν υπάρχει δυνατότητα», εξηγεί η Mayes. «Περνάω δύο ώρες χωρίς τεχνολογία – χωρίς να ελέγχω το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο – απλά κάνω ό,τι χρειάζεται να κάνω για να αισθάνομαι καλά ξεκινώντας τη μέρα μου».

Η Mayes έχει τραβήξει αρκετή προσοχή με τη φράση της – και κάποιοι παίρνουν την ιδέα στα σοβαρά. «Είναι κάτι αληθινό» δήλωσε η επικεφαλής ανταποκρίτρια του CNN για τις επιχειρήσεις, Κριστίν Ρόμανς.

Ωστόσο, άλλοι υποστηρίζουν ότι η Δευτέρα με την «ελάχιστη δυνατή προσπάθεια» έχει τα όριά της.

«Είναι ωραίο και καλό να σκέφτεσαι «θα κάνω απλώς μια ελαφριά αρχειοθέτηση και θα τακτοποιήσω το γραφείο μου», αλλά τι θα συμβεί αν το έργο στο οποίο εργάζεσαι συναντήσει ένα απροσδόκητο αλλά τεράστιο εμπόδιο; Τι γίνεται αν ο συνάδελφός σας είναι άρρωστος και πρέπει να καλύψετε τις ευθύνες του, για παράδειγμα;» έγραψε η Martha Alexander σε μια στήλη της Evening Standard.

Απλά να βγάλω τη μέρα

Η Alexander επισήμανε επίσης ότι η Δευτέρα με το ελάχιστο δυνατό όριο (ή BMM, όπως αναφέρεται μερικές φορές) δεν είναι ακριβώς κάτι καινούργιο: «Ποιος δεν είχε ένα ταραχώδες, βαρύ Σαββατοκύριακο και δεν βρέθηκε να κάθεται στο γραφείο του το πρωί της Δευτέρας και να σκέφτεται: «Πρέπει απλώς να επιβιώσω τις επόμενες οκτώ ώρες» και να αποδέχεται σιωπηλά ότι αυτή δεν θα είναι η πιο δυναμική μέρα της καριέρας του;».

Στο ρεπορτάζ του Insider, η Mayes δήλωσε ότι έχει δεχτεί αρκετή κριτική, ειδικά από εκείνους που υποστηρίζουν ότι είναι «μια millennial με αυξημένα δικαιώματα που δεν γνωρίζει την αξία της σκληρής δουλειάς». Πρόσθεσε ότι «η ελάχιστη Δευτέρα δεν είναι ρεαλιστική για όλους».

Αλλά επιμένει στο βασικό της σημείο – ότι δεν πρέπει να ασκούμε υπερβολική πίεση στον εαυτό μας στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας. Στο τέλος, πρότεινε, η προσέγγιση της αργής έναρξης μπορεί να μας κάνει όλους πιο παραγωγικούς.

«Καταφέρνω περισσότερα όταν χαλαρώνω την πίεση» είπε.

*Με στοιχεία από marketwatch.com

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024