Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ατέρμονη συζήτηση

Ατέρμονη συζήτηση

Η διαμάχη για την προέλευση του SARS-CoV-2 δύσκολα θα τελειώσει και πιθανότατα θα έχουμε και συνέχεια.

Αυτό που επιτακτικά ζητούσαν οι επιστήμονες που ασχολούνται με την προέλευση του SARS-CoV-2, του ιού που ξεκίνησε από την Κίνα στα τέλη του 2019 για να «κατακτήσει» τον κόσμο, έγινε πραγματικότητα. Με άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 5 Απριλίου στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature», ερευνητές του Κινεζικού Κέντρου για τον Ελεγχο των Νοσημάτων (China CDC) παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ανάλυσης των ιστολογικών δειγμάτων τα οποία είχαν συλλέξει από ζώα που πωλούνταν στην αγορά της πόλης Γιουχάν.

Για μια μερίδα επιστημόνων, σε αυτή την αγορά, όπου πωλούνται χονδρικά άγρια ζώα, τοποθετείται γεωγραφικά η αρχική εστία της πανδημίας. Ωστόσο η ιδέα αυτή, η οποία ξεκίνησε από κινέζους επιστήμονες, αμφισβητήθηκε μεσούσης της πανδημίας από δυτικούς επιστήμονες, οι οποίοι αντιπρότειναν την υπόθεση της διαφυγής του ιού από συγκεκριμένο ερευνητικό εργαστήριο στη Γιουχάν το οποίο εξειδικεύεται στη μελέτη των ιών. Παρά το γεγονός ότι ειδικοί επιστήμονες, απεσταλμένοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), απέτυχαν να αποδείξουν την υπόθεση της εργαστηριακής προέλευσης του ιού, η ιδέα αυτή παρέμεινε ζωντανή, πράγμα το οποίο συνδέεται και με τις ψυχροπολεμικές σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ.

Η πρόσφατη μελέτη των κινέζων επιστημόνων, η οποία συνοδεύεται και από τα δεδομένα ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από άλλους επιστήμονες, υπογράφεται από τον επικεφαλής του China CDC. Σύμφωνα με αυτή, τα δείγματα συλλέχθηκαν τον Ιανουάριο του 2020 και εξετάστηκαν για παρουσία γενετικού υλικού του ιού. Εξήντα δείγματα βρέθηκαν θετικά και 112 αρνητικά, ενώ το είδος ζώου που θεωρήθηκε ως ο πιθανότερος ενδιάμεσος ξενιστής του ιού είναι το ρακούν. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στα θετικά δείγματα εντοπίστηκαν και οι δύο τύποι ιών SARS-CoV-2 οι οποίοι εμφανίστηκαν στην αρχή της πανδημίας και οι οποίοι είχαν ονομαστεί Α και Β. Το γεγονός αυτής της διπλής παρουσίας ενισχύει την υπόθεση ότι ο ιός πέρασε στον άνθρωπο από κάποιο είδος άγριου ζώου.

Είναι άραγε τα παραπάνω ευρήματα ικανά να βάλουν τέλος στη διαμάχη για την προέλευση του πανδημικού ιού; Αρνητικά απαντά μια μερίδα επιστημόνων, επισημαίνοντας ότι τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν στα τέλη του 2019 και πως ο ιός θα μπορούσε να έχει μεταφερθεί στα ζώα της αγοράς από τους ανθρώπους που είχαν πρωτομολυνθεί.

Με άλλα λόγια, η διαμάχη για την προέλευση του SARS-CoV-2 δύσκολα θα τελειώσει και πιθανότατα θα έχουμε και συνέχεια.

Έντυπη έκδοση Το Βήμα

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024