Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελευθερία Αρβανιτάκη και Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Ο,τι αντέχει στον χρόνο είναι σπουδαίο τραγούδι»

Ελευθερία Αρβανιτάκη και Ελεωνόρα Ζουγανέλη: «Ο,τι αντέχει στον χρόνο είναι σπουδαίο τραγούδι»

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη μιλούν για την εμφάνισή τους στο «Σπίτι με το Mega», τη συνύπαρξή τους στη σκηνή και τη διαχρονικότητα της μουσικής.

Δύο μεγάλες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη και η Ελεωνόρα Ζουγανέλη, έρχονται αυτήν την εβδομάδα στο «Σπίτι με το Mega».

Η Ρούλα Κορομηλά υποδέχεται αύριο στην αγαπημένη μουσική εκπομπή του Mega τις δύο σπουδαίες τραγουδίστριες σε μια μελωδική βραδιά γεμάτη από τραγούδια που έχουν αγγίξει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας.

Η Ελευθερία Αρβανιτάκη ξεδιπλώνοντας το ρεπερτόριό της θα ερμηνεύσει κομμάτια όπως «Το κόκκινο φουστάνι», «Της καληνύχτας τα φιλιά», «Τα κορμιά και τα μαχαίρια» και «Δυνατά», ενώ η συνοδοιπόρος της αυτή τη σεζόν Ελεωνόρα Ζουγανέλη θα πει από σκηνής γνωστά της τραγούδια όπως «Δεύτερα κλειδιά», «Η επιμονή σου» και «Τα λέμε».

Παράλληλα, οι δυο τους θα ενώσουν τις φωνές τους σε ιδιαίτερα ντουέτα. Κοντά τους θα βρεθούν οι Ελεονώρα Μελέτη, Μένιος Σακελλαρόπουλος, Λένα Αρώνη, Δήμητρα Στογιάννη και Γιάννης Νταλιάνης.

Τι έχετε ετοιμάσει για το «Σπίτι με το Mega» το βράδυ του Σαββάτου;

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Ενα πρόγραμμα γεμάτο τραγούδια που αγαπάμε να τραγουδάμε, που είναι βασικά τα τραγούδια μας αλλά και κάποια τραγούδια τρίτων που μας αρέσουν πολύ. Είναι τα τραγούδια που μοιραστήκαμε με την Ελεωνόρα και στη σκηνή του Vox τον περασμένο χειμώνα, σε ένα πρόγραμμα που κέρδισε τις καρδιές όλων όσων το έζησαν μαζί μας. Το κοινό τραγουδούσε μαζί μας από την αρχή ως το τέλος κι αυτό ήταν μια μεγάλη νίκη. Αυτό ελπίζουμε να συμβεί και με τους τηλεθεατές: να ταξιδέψουν μαζί μας.

Ελεωνόρα Ζουγανέλη: Φέτος είχα τη χαρά από τον Οκτώβριο να βρίσκομαι μαζί με την Ελευθερία και να ετοιμάζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο το μοιραστήκαμε με πολύ κόσμο στο Vox. Βρεθήκαμε παρέα, δοκιμάσαμε, ανταλλάξαμε γνώμες, σκέψεις και ανάγκες και δημιουργήθηκε μια σειρά από αγαπημένα μας τραγούδια από το δικό της ρεπερτόριο κι απ’ το δικό μου, τα οποία μας βοηθούν να επικοινωνήσουμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, συναισθήματα, ρυθμούς, και με χαρά ήρθε η ώρα να τα παρουσιάσουμε όλα αυτά και στους τηλεθεατές του Mega.

Είστε δύο ερμηνεύτριες διαφορετικών γενεών που ενώνονται αρμονικά πάνω στη σκηνή και δημιουργούν ένα πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες.

Ε.Α.: Είμαι ευτυχής να έχω τραγουδήσει τραγούδια που έχουν αντέξει στον χρόνο και να βλέπω και τις νεότερες γενιές να τα ανακαλύπτουν και να τα τραγουδούν με πάθος στις συναυλίες. Η Ελεωνόρα, την οποία παρακολουθώ από την αρχή της διαδρομής της, φτιάχνει κι εκείνη ένα αξιοσέβαστο ρεπερτόριο, έχει πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό της και μια δίψα να κάνει πράγματα. Εχει ήδη αφήσει αποτύπωμα στη μουσική κι είμαι σίγουρη ότι θα συνεχίσει. Οταν σκέφτηκα να της προτείνω συνεργασία, ήμουν σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα ήταν αρμονικό. Εχει και η ίδια ως ερμηνεύτρια μεγάλη γκάμα και πολλές δυνατότητες. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε και χαίρομαι που θα ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο μαζί και το καλοκαίρι.

Ε.Ζ.: Η μουσική, τα τραγούδια και γενικότερα όλα τα πράγματα για μένα δεν έχουν ηλικία. Το σπουδαίο είναι να συμβεί η επικοινωνία. Το σπουδαίο είναι να υπάρχει θέληση για συνύπαρξη. Η Ελευθερία από την πρώτη στιγμή ήταν ανοιχτή σε αυτό, με παρέσυρε και με δίδαξε πολλά, απελευθερώθηκα και έτσι νομίζω ήρθε και η αρμονία. Είμαστε δύο ξεχωριστές προσωπικότητες που γουστάρουν να βρίσκονται μαζί στη σκηνή. Αυτό εισπράξαμε εξάλλου και από την πολύ μεγάλη αγκαλιά του κόσμου.

Πιστεύετε στη διαχρονικότητα αυτή της μουσικής σας;

Ε.Α.: Υπάρχουν τραγούδια που είναι γραμμένα πριν από τριάντα χρόνια ή και παραπάνω κι ακόμα όταν τα παίζουμε ο κόσμος τραγουδάει μαζί μας με πάθος. Ο,τι αντέχει στον χρόνο είναι σπουδαίο τραγούδι. Δεν είναι θέμα προσωπικού γούστου, είναι γεγονός. Οπότε, ναι, πιστεύω στη διαχρονικότητα του ρεπερτορίου γιατί έχω την τύχη να το ζω.

Ε.Ζ.: Ακόμα αισθάνομαι πολύ νέα για να μπορώ να μιλάω για διαχρονικότητα, όμως απολαμβάνω ότι μέσα σ’ αυτά τα χρόνια που υπάρχω στον χώρο του τραγουδιού και δέχομαι τις χάρες του, υπάρχουν τραγούδια που έχουν αντέξει σε όλη αυτή τη διαδρομή και βρίσκονται μέσα στην καρδιά του κόσμου. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να συνεχίσει να συμβαίνει.

Τα τραγούδια σας πάντα περιέχουν στίχους με τους οποίους ταυτίζεται το κοινό. Εσείς με ποιους ταυτίζεστε και γιατί;

Ε.Α.: Πάντα το κοινό ταυτίζεται με τον στίχο στα τραγούδια. Δεν το λέω για να υποτιμήσω τη σημασία της μελωδίας, κάθε άλλο. Αλλά ο λόγος είναι αυτός με τον οποίο ταυτιζόμαστε. Εγώ κατά καιρούς στέκομαι και σε άλλο στίχο, αλλά σίγουρα ο στίχος «Δεύτερη ζωή δεν έχει» από το «Παράπονο» του Ελύτη είναι ένας στίχος που με έχει καθορίσει. Είναι ένα ταρακούνημα που σου λέει «μην περιμένεις, ζήσε το τώρα, μη χάνεις τη στιγμή».

Ε.Ζ.: Προφανώς για να επιλέξεις ένα τραγούδι τη στιγμή που έρχεται τουλάχιστον ταυτίζεσαι μαζί του. Σίγουρα μέσα στα τραγούδια μας βρίσκουμε κομμάτια του εαυτού μας, πολλά από αυτά ίσως να αναφέρονται και σε προσωπικά μας βιώματα, αλλά δεν ξέρω και πόση σημασία έχει αυτό. Αυτό που έχει σημασία και αυτό που εύχομαι είναι η ζωή να μου φέρνει εμπειρίες, να μπορώ να τις μετουσιώνω, να τις δέχομαι και να τις μοιράζομαι με το κοινό που λατρεύω μέσα από τα τραγούδια.

Στην καριέρα σας έχετε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία. Συνηθίζετε να δίνετε τα εύσημα στον εαυτό σας ή είστε πολύ σκληρές μαζί του;

Ε.Α.: Ξέρετε, προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη, ό,τι κι αν συμβαίνει, γιατί τίποτα δεν κρατάει για πάντα, ούτε τα καλά ούτε τα κακά – ευτυχώς δηλαδή. Πρόσφατα είδα ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο να λέει πως «ό,τι και να σου συμβαίνει, ακόμα και στη φάση της ύψιστης επιτυχίας, μείνε ήρεμος. Εχω δει κόσμο να έρχεται και κόσμο να φεύγει. Γι’ αυτό να είσαι ήρεμος». Ταυτίζομαι απόλυτα.

Ε.Ζ.: Τα πρώτα χρόνια θα έλεγα πως ήμουνα πολύ σκληρή με τον εαυτό μου. Οσο περνάει ο καιρός και συνειδητοποιώ ότι το μόνο που έχω πραγματικά στη ζωή μου είναι ο εαυτός μου και μ’ αυτόν πρέπει να πορευτώ και να εξελιχθώ, έχω μπει στη διαδικασία να τον αγαπώ και να μην του φέρομαι τόσο σκληρά. Δεν είναι εύκολη διαδικασία. Ομως τουλάχιστον προσπαθώ να γίνομαι όσο περισσότερο μπορώ αντικειμενική και να αναγνωρίζω κάποια πράγματα που είναι καλώς καμωμένα.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024