Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οταν ο Περισσός παίρνει στελέχη από την Κουμουνδούρου

Οταν ο Περισσός παίρνει στελέχη από την Κουμουνδούρου

Παλαιές και καινούργιες μεταγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ.

Για αρχή ήταν τον Μάρτιο η μαζική σύσκεψη του ΚΚΕ με τις εργαζόμενες στην καθαριότητα του ΕΜΠ για τη στήριξη του ΚΚΕ στις επερχόμενες εκλογές. Εδώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Κωνσταντίνα Κούνεβα, γνωστή συνδικαλίστρια του χώρου αλλά και τέως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζομένους στις κάλπες του 2023 να εμπιστευτούν αυτούς που «είναι πάντα μπροστάρηδες στους αγώνες, τους υποψήφιους με το ΚΚΕ». Δεν ήταν η μόνη έκπληξη από τη μεριά της.

Το περασμένο Σάββατο η ίδια παραβρέθηκε στην ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις σιδηροδρομικές μεταφορές, απέναντι στην εγκληματική πολιτική «απελευθέρωσης» της ΕΕ. Σιδηρόδρομος σύγχρονος – ασφαλής – φτηνός, απαλλαγμένος από τις ματωμένες «ράγες» του κέρδους», στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ.

Οχι, υποψήφια δεν έχει κλειδώσει, αλλά έχει έλθει κοντά στον Περισσό, με δίαυλο με τον γ.γ. της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Και δεν είναι η μόνη που από την Κουμουνδούρου μετακινήθηκε στο ιστορικό κόμμα εσχάτως ή και παλιότερα. Για παράδειγμα, πιο πρόσφατη μετατόπιση ήταν εκείνη της Ασημίνας Ξηροτύρη – Αικατερινάρη. Γνωστή πολιτικός μηχανικός και πρώην βουλευτής (πέρασε και από τη ΔΗΜΑΡ), συμπορεύεται πια με το ΚΚΕ, για το οποίο προσφάτως έκανε και δήλωση.

Η απόφασή της, όπως είπε, «αφορά μια ουσιαστική αγωνιστική στάση ζωής και αναγέννησης της ελπίδας απαραίτητης για τον απεγκλωβισμό της χώρας και του λαού μας από τις συντηρητικές πολιτικές και το άνοιγμα στις επερχόμενες γενιές του δρόμου προς τον σοσιαλισμό».

Πιο παλιά μεταγραφή στον Περισσό είναι εκείνη του Γιάννη Μηλιού, οικονομολόγου και καθηγητή στο ΕΜΠ και εκδότη των Θέσεων. Εχει σημασία η δική του κριτική στήριξη στο ΚΚΕ αφού υπήρξε υπεύθυνος του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2015, ενώ ήταν και μέλος της ΚΕ του.

Ο Σπύρος Τζόκας είναι πανεπιστημιακός, πρώην αντιπεριφερειάρχης και πρώην δήμαρχος Καισαριανής με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ – έφυγε τον Αύγουστο του 2015 λόγω διαφωνίας με την αλλαγή πολιτικής. Τώρα θα είναι υποψήφιος με το ΚΚΕ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας. Ο Κωστής Δερμιτζάκης ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Λασίθι. Τώρα όμως θα δώσει τη μάχη του σταυρού στις βουλευτικές στην ίδια (κρητική) περιφέρεια με το ΚΚΕ.

«Η αποχώρησή μου από τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και τη μετατροπή του σε καθαρά αστικό συστημικό κόμμα – παρόλη την προσωπική απογοήτευση – δεν σήμαινε την αποχώρηση από την πολιτική», είπε προσφάτως σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ. Η Αγλαΐα Κυρίτση εγγράφεται εδώ και πολύ καιρό στις δυνάμεις που στηρίζουν το ΚΚΕ. Δημοσιογράφος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εκ νέου υποψήφια στη Χίο για τις εθνικές εκλογές.

Απενοχοποίηση

Οι εκροές προσώπων από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΚΚΕ έχουν να κάνουν και με τον τρόπο που πλέον ο Περισσός υποδέχεται πιο απενοχοποιημένα στελέχη ή μέλη ή προσκείμενους του αντίπαλου πόλου, αν και στις μετρήσεις δεν μετριέται συχνά το «ρεύμα ψηφοφόρων από την Κουμουνδούρου στο ΚΚΕ».

Το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς δεν βλέπει θετικά καμία συμπόρευση με πολιτικές δυνάμεις, καμία σύγκλιση πάνω σε «όποιο πρόγραμμα». Βλέπει όμως θετικά και δίνει χώρο και θέσεις για σταυρό σε μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών και προσώπων που θέλουν να στοιχηθούν με το ΚΚΕ και αντιλαμβάνονται το περιεχόμενο που εκείνο δίνει στις κοινωνικές συμμαχίες.

Ο Περισσός πάντως δεν βλέπει ως όμορο χώρο τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εγγράφει στα αστικά κόμματα και στο φάσμα του δικομματισμού.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024