Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δώσε μου λιγάκι Ουρανό: To James Webb θαυμάζει τον 7ο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος

Δώσε μου λιγάκι Ουρανό: To James Webb θαυμάζει τον 7ο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος

Η εικόνα του διαστημικού τηλεσκοπίου αναδεικνύει τους αχνούς δακτυλίους του γίγαντα.

Ένα θεαματικό νέο πορτρέτο του Ουρανού, ενός από τους δύο «γίγαντες πάγου» του Ηλιακού Συστήματος, μετέδωσε το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Η νέα εικόνα αναδεικνύει τους εντυπωσιακούς δακτυλίους του έβδομου πλανήτη του συστήματός μας, αόρατες σε εικόνες άλλων τηλεσκοπίων.

Ο Ουρανός περιβάλλεται 13 γνωστούς δακτυλίους, έντεκα από τους οποίους είναι ορατοί σε αυτές τις εικόνες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται δύο πιο αχνοί δακτύλιοι με σκόνη, οι οποίοι έχουν απεικονιστεί μόλις άλλες δύο φορές, μία από το Voyager 2 που προσπέρασε τον πλανήτη το 1986 και μια δεύτερη από το Αστεροσκοπείο Keck στη Χαβάη.

Ο Ουρανός είναι ο μοναδικός πλανήτης που περιστρέφεται γερμένος στο πλάι, , σε γωνία σχεδόν 90 μοιρών από το επίπεδο της τροχιάς του.

O βόρειος πόλος του Ουρανού διακρίνεται στα αριστερά στην εντυπωσιακή εικόνα (NASA, ESA, CSA, STScI)

Η κλίση αυτή προκαλεί ακραίες εποχές, καθώς οι πόλοι του βιώνουν πολλά χρόνια συνεχούς ηλιακού φωτός, τα οποία ακολουθούνται από ισάριθμα χρόνια πλήρους σκότους.

Επί του παρόντος, είναι προχωρημένη άνοιξη στο βόρειο πόλο, ο οποίος είναι ορατός στην εικόνα, ενώ το καλοκαίρι στον βόρειο πόλο θα έρθει το 2028.

Αντίθετα, όταν το Voyager 2 επισκέφθηκε τον Ουρανό ήταν καλοκαίρι στο νότιο πόλο, ο οποίος τώρα βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά του πλανήτη.

Οι εικόνες του James Webb καταδεικνύουν πόσο δυναμική είναι η ατμόσφαιρα του Ουρανού, ο οποίος έχει παρόμοια σύσταση με τον Ποσειδώνα, τον δεύτερο «γίγαντα πάγου».

Στη δεξιά πλευρά του πλανήτη διακρίνεται μια λευκή κηλίδα που βλέπει προς τον Ήλιο. Γνωστή ως «πολικό κάλυμμα», η περιοχή αυτή εμφανίζεται όταν ο πόλος δέχεται άμεσο ηλιακό φως το καλοκαίρι και εξαφανίζεται το φθινόπωρο.

Τα δεδομένα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον μυστηριώδη μηχανισμό πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό.

Το James Webb αποτύπωσε επίσης πολλά από τα 27 γνωστά φεγγάρια του Ουρανού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024