Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Έβγαλε το οξυγόνο για να ζητήσει από τον Λαλιώτη...» - «Βόμβες» Δήμητρας Λιάνη για την «Oργή του Ανδρέα»

«Έβγαλε το οξυγόνο για να ζητήσει από τον Λαλιώτη…» – «Βόμβες» Δήμητρας Λιάνη για την «Oργή του Ανδρέα»

«Χειμαρρώδης» σε συνέντευξή της η Δήμητρα Λιάνη - Παπανδρέου προχωρά σε αποκαλύψεις

Συνέντευξη ποταμό, που σίγουρα θα συζητηθεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις, παραχώρησε η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η οργή του Ανδρέα».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου μίλησε για τον Κώστα Σημίτη, τον Μένιο Κουτσόγιωργα, το σημερινό ΠΑΣΟΚ, καθώς και για τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη.

Ακόμα, περιέγραψε στιγμές από όσα έζησε με τον Ανδρέα Παπανδρέου, τόσο από τη ζωή, όσο και από την πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Στην εν λόγω συνέντευξη η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου ήταν αποκαλυπτική, περιγράφοντας τη στιγμή που λίγο πριν πεθάνει ο Παπανδρέου φώναξε τον Λαλιώτη στο «Ωνάσειο» και του είπε να μην πάει το κόμμα στον Κώστα Σημίτη, τον οποίο μάλιστα, χαρακτήριζε ακόμη και ο ίδιος ο Ανδρέας εχθρό του ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε παράλληλα και σε άλλες ιστορίες, όπως τι της είπε ο Παπανδρέου για τον Κουτσόγιωργα μετά το σκάνδαλο Κοσκωτά, για τη σχέση τους (ο Ανδρέας με επέλεξε και μάλιστα με τεστάρισε), αλλά και για τον Γιώργο Παπανδρέου, για τον οποίο τόνισε πως ο πατέρας του δεν ήθελε για πρόεδρο του κόμματος και ότι έχει πρακτόρικη σχέση με τους Αμερικανούς!

Τέλος, δεν παρέλειψε αν μιλήσει και για το σήμερα, για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο επεσήμανε πως απέχει όσο ο Βόρειος με το Νότιο πόλο με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, ενώ για το νυν πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, είπε πως κάνει ό,τι του πουν Βενιζέλος και Σημίτης, οι οποίοι βγάζουν σπυριά όταν ακούνε τη λέξη Παπανδρέου.

«Όταν ήταν η εποχή του Κοσκωτά, όλοι ήθελαν να φύγει ο Κουτσόγιωργας από το ΠΑΣΟΚ. Ηταν με το Μένιο και συζητούσαν στο γραφείο. Βγήκε αναστατωμένος και του λέω καλά, δεν μπορεί να απομακρυνθεί; Και μου λεει: Όταν ήμουν στη φυλακή επί χούντας, ήμασταν με τον Μένιο μου άναβε τον αναπτήρα, ανάβαμε από ένα τσιγάρο ο καθένας και μιλούσαμε. Πολλοί του φιλούσαν τα χέρια για να μην τον βγάλουν από τις θέσεις που ήταν. Δεν θέλω να σπιλώσω μνήμες, απλά θέλω να δείξω πόσο τον επηρέαζε το συναίσθημα. Δεν ήταν αμνήμων» είπε αρχικά.

«Με επέλεξε ο Ανδρέας, δεν τον επέλεξα»

«Πολλοί με θεώρησαν απειλή και έλεγαν ότι τάχα με έβαλε η CIA δίπλα στον Ανδρέα. Ηξερα πολλά και αυτό ανησυχούσε κάποιους ανθρώπους από το περιβάλλον του Ανδρέα, αισθάνονταν ότι τρίζει η καρέκλα τους. Ήμουν ένα άγνωστο κορίτσι, παρ’ ότι υπήρχαν οι συγγενικές σχέσεις με τον Γιώργο Λιάνη. Ο Ανδρέας είχε γνωρίσει τον πατέρα μου ως έναν δημοκρατικό άνθρωπο, αξιωματικό του ελληνικού στρατού, εκδιωχθέντα από τη χούντα. Ο πατέρας μου πίστευε στις ιδέες του Γεωργίου Παπανδρέου. Εγώ ένιωθα Μακεδόνισσα και όχι Αθηναία. Ήμουν μέλος του ΠΑΣΟΚ και μένοντας στου Παπάγου όπου κατοικούσαν αξιωματικοί, είχαμε φτιάξει την πρώτη τοπική του ΠΑΣΟΚ,  εγώ και άλλα παιδιά. Δεν ήμουν αλεξιπτωτιστής. Η οικογένεια φοβήθηκε και τράβηξα τα πάνδεινα» είπε για τη σχέση της με τον Ανδρέα.

«Με επέλεξε ο Ανδρέας, δεν τον επέλεξα. Και μάλιστα με τεστάρισε ο Ανδρέας, δεν με διάλεξε τυχαία. Σε συνέντευξη που είχε δώσει στο Λάλα, είχε πει ότι η Δήμητρα είναι το πιο ανιδιοτελές άτομο που έχω γνωρίσει στη ζωή μου θα μπορούσε να μου είχε ζητήσει τα πάντα και δεν μου ζήτησε τίποτα. Και έπλασαν ένα παραμύθι ότι ήμουν αρχομανής, ή ότι μου έγραψε τα σπίτια. Ντράπηκαν και τα ίδια τα ψέματα με αυτά που έλεγαν» υπογράμμισε σε άλλο σημείο.

«Εγώ αγάπησα αυτό τον άνδρα, γιατί ήταν πολύ συναισθηματικός και ερωτικός άνθρωπος. Μέσα από τον έρωτα βγάζεις πτυχές του εαυτού σου. Αφοσιώθηκα στρατιώτης σε εκείνον. Δεν έκανα καμία κωλοτούμπα στη ζωή μου. Δεν εξαργύρωσα με τίποτα αυτή τη σχέση με τον Ανδρέα. Δεν έκανα πλούσιο γάμο και δεν έκανα λεφτά, ίσα ίσα που ταλαιπωρούμαι οικονομικά. Το μόνο που κάνω είναι να κουβαλάω τον παπανδρεϊσμό στης πλάτες μου και να μιλάω για τις ιδέες του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα».

«Ο Ανδρέας με αγάπησε αυτό που είμαι. Θα μπορούσε να βρει πιο όμορφη και πιο έξυπνη γυναίκα από μένα. Εγώ ήμουν ένα αγνό μέλος του ΠΑΣΟΚ, ένα παιδί γεμάτο ιδέες που ήθελε να αλλάξει τον κόσμο. Θέλησαν να ευτελίσουν ακόμη και τον ίδιο τον Ανδρέα».

«Ο πιο εντολοδόχος εισαγγελέας ο Ντογιάκος, κακός άνθρωπος ο Σημίτης»

«Να σας πω ένα παράδειγμα. Σε λιγότερο από έναν χρόνο από το θάνατο του Ανδρέα, ο κ. Ντογιάκος, ο πιο εντολοδόχος ίσως εισαγγελέας, με κάλεσε για απάτη σε βαθμό κακουργήματος για το θέμα του σπιτιού. Ο Ανδρέας είχε βάλει την αντικειμενική αξία και προσπαθούσε να μου πει πού βρέθηκαν αυτά τα λεφτά. Και του είπα εγώ ήμουν στρατιώτης του Ανδρέα. Ήμουν ερωτευμένη, μαγεμένη από τον ίδιο. Με την έννοια της ερωτικής αίσθησης και της αγάπης. Και βρέθηκα με 400.000 ένα χρέος στην εφορία. Ξέροντας ότι έχει βγει από το alter ego του Σημίτη, στα πλαίσια του αντι-παπανδρεϊσμού που προσπάθησε ο εκσυγχρονισμός» είπε σε άλλο σημείο.

«Ο Σημίτης ήταν ο χειρότερος εχθρός του Ανδρέα. Με ρώτησε ο Λιάτσος τι έλεγε ο Ανδρέας για το Σημίτη: Είχε πει ότι είναι κακός άνθρωπος, κακός καθηγητής και δεν είναι ΠΑΣΟΚ» είπε για το Κώστα Σημίτη. «Το 2004 τόλμησα και είπα κάποια πράγματα για τον τότε πρωθυπουργό της χώρας» συμπλήρωσε.

«Ο Ανδρουλάκης κάνει ό,τι του λένε Βενιζέλος και Σημίτης»

«Ήθελαν τον Ανδρέα ηττημένο και καταδικασμένο. Το μισό ΠΑΣΟΚ δεν πάτησε στο σπίτι το βράδυ της αθώωσης του Ανδρέα. Μιλάω για τον εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Στο Πεντελικό έγινε η μεγαλύτερη σύγκρουση Ανδρέα και εκσυγχρονιστών. Ο Λαλιώτης ήθελε να γίνει γραμματέας στην κεντρική επιτροπή. Είχαν αλλάξει οι συσχετισμοί. Τον είχαν εκβιάσει λέγοντάς του: Ή θα βάλεις στην Κ.Ε. τον Λαλιώτη ή θα κατέβει υποψήφιος ο Αυγερινός» είπε αναφερόμενη στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

«Εκεί έγινε έξαλλος ο Ανδρέας. Ήξερε ότι αν έχανε την ψηφοφορία και θα πήγαινε ηττημένος στο ειδικό δικαστήριο. Ήθελε να το ξαναχτίσει από τον αρχή το ΠΑΣΟΚ. Κάλεσε τον Γενημματά και του είπε αν τους ακολουθήσεις, διαλύω το κόμμα και το ξαναχτίζω από την αρχή. Και ο Γεννηματάς έριξε λευκό στην ψηφοφορία. Κι έτσι δεν το διέλυσε. Ίσως ήταν λάθος βέβαια γιατί μετά έφυγαν τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αργότερα, άλλαξε το κόμμα» συνέχισε.

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο σημερινό ΠΑΣΟΚ είπε πως «Παπανδρεϊκοί τώρα δεν υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ. Ο Σκανδαλίδης ίσως μόνο, ο Κακλαμάνης. Δεν έμεινε κανένας. Ο Ανδρουλάκης ήταν το πουλέν του Βενιζέλου και κάνει ό,τι του λέει ο Βενιζέλος και ο Σημίτης. Βγάζoυν σπυράκια όταν ακούνε τη λέξη Παπανδρέου, άλλο αν τον μεταχειρίζονται για εκλογικούς λόγους. Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ και ΚΙΝΑΛ δεν έχουν καμία σχέση, απέχουν όσο ο βόρειος και ο νότιος πόλος. Δεν είναι ΠΑΣΟΚ αυτό που υπάρχει» τόνισε.

«Η θητεία του Γιώργου Παπανδρέου θα ήταν καταστροφή»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου δεν παρέλειψε να μιλήσει ούτε για τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου και μετέπειτα πρωθυπουργού της Ελλάδας, Γιώργου Παπανδρέου.

«Ο Ανδρέας είπε στο συνέδριο εκείνο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, δεν πωλείται, δεν κληρονομείται. Πού πιστεύετε ότι πήγαινε το κληρονομείται; Σε ερώτημα για την επόμενη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τη θητεία του γιου του, απάντησε ο Ανδρέας θα ήταν καταστροφική. Ήξερε ότι ο γιος του είχε πρακτόρικη σχέση με τους Αμερικάνους. Με το όνομά του πορεύτηκε ο Γιώργος. Αν δεν είχε το όνομα… Ό,τι έπραξε ήταν εναντίον του πατέρα του».

Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στον Κώστα Λαλιώτη αποκαλώντας τον «το απόλυτο εκκρεμές».

«Ήταν με το ένα πόδι στα αριστερά και το άλλο δεξιά. Όταν ήταν στο Ωνάσειο μου είπε: Φώναξε τον Λαλιώτη. Ηταν οι εκλογές για τον επόμενο πρωθυπουργό, πριν βγει ο Σημίτης. Τον φώναξε μέσα, κατεβάζει τη μάσκα του οξυγόνου και του λέει: Κώστα θα σου πω ένα πράγμα: Φρόντισε το κόμμα να μην πάει στο Σημίτη. Ο Λαλιώτης είπε ένα ξερό ναι, έφυγε και δεν ξαναήρθε μέχρι και την κηδεία».

«Τρεις φορές υποψήφιος για Νόμπελ ο Ανδρέας»

«Ο Ανδρέας ήταν και άνθρωπος διανοούμενος, μια διάσταση που δεν είχε δοθεί τότε. Στο βιβλίο που εξέδωσε ο Θανάσης Λάλας με τις συνεντεύξεις που είχε πάρει από τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα δείτε τον στοχαστή Παπανδρέου. Ήταν ένας επιστήμονας, 3 φορές υποψήφιος για Νόμπελ και αυτό δεν αναγνωρίστηκε ποτέ στην Ελλάδα, ήταν ένα παράπονό του αυτό. Ήταν βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος και ήθελε να δίνει και να ευχαριστεί τους ανθρώπους. Δεν ήταν κυνικός» θα πει σε άλλο σημείο αναφερόμενη στον Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Τσίπρας παραχώρησε το όνομα Μακεδονία»

«Ο Τσίπρας παραχώρησε το όνομα Μακεδονία. Έλεγε ο Ανδρέας ότι αυτό το όνομα είναι η ψυχή μας. Δεν παραχωρείται. Υπάρχει σκοπιμότητα πίσω απ’ όλα αυτά. Αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για αυτό το θέμα. Όλοι του έλεγαν ότι έχει δίκιο, αλλά κανείς δεν έπαιρνε θέση. Υπάρχουν και βίντεο στο youtube που τα έλεγε αυτά» είπε αναφερόμενο στον Αλέξη Τσίπρα και το ζήτημα της Μακεδονίας.

Τέλος, για την πιθανή εμπλοκή της με την πολιτική και με τη Δημοκρατική Πατριωτική Ενότητα απάντησε πως «Γνωρίζω ανθρώπους αλλά δεν είχα την πρόθεση να εμπλακώ πολιτικά».

«Αν χρειαστεί να τους στηρίξω θα το κάνω, εφόσον αυτό πάει καλά και ακολουθείται όντως η γραμμή του Ανδρέα. Γιατί να μην τους ευχηθώ καλή επιτυχία. Η εμπλοκή μου έγινε μέσω μιας προβοκάτσιας. Δε θέλω να εμπλακώ στην πολιτική. Είμαι ενεργός πολίτης, έγραψα δύο βιβλία. Το τελευταίο  είναι ‘Η οργή του Ανδρέα’» κατέληξε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024