Tι είναι μια προεκλογική περίοδος χωρίς συνθήματα, καμπάνιες και τσιτάτα. «Σταθερά - Τολμηρά - Μπροστά» κινεί η ΝΔ. Για «Δικαιοσύνη Παντού», δεσμεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ. «Κάνε το θυμό σου απόφαση αλλαγής», παρακινεί το ΠΑΣΟΚ.

Με την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών ξεκίνησαν και επισήμως οι καμπάνιες των κομμάτων – οι οποίες προετοιμάζονται ήδη πολύ καιρό, γνωρίζοντας πως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν.

Και τι είναι μια προεκλογική περίοδος χωρίς συνθήματα; Τα πρώτα από αυτά δόθηκαν στη δημοσιότητα ήδη, δείχνοντας την κατεύθυνση της κάθε πολιτικής δύναμης, αλλά και την κύρια στόχευση στον δρόμο προς την κάλπη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το «ψυχολογικό όριο» της κάλπης

ΝΔ: «Σταθερά – Τολμηρά – Μπροστά»

H ΝΔ, στο πρώτο της σύνθημα, παίζει με το στοίχημα της αυτοδυναμίας, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι ο απώτερος στόχος της ηγεσίας της – ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει, άλλωστε, πως την πρώτη Κυριακή θα επιλεγεί ποιος θα κυβερνήσει και τη δεύτερη ο τρόπος που η χώρα θα κυβερνηθεί.

«Σταθερά», γιατί η ΝΔ θέλει να εμφανιστεί στον δρόμο προς την κάλπη ως εγγυητής της σταθερότητας.

«Μπροστά», με το βλέμμα στραμμένο σε μια ακόμα τετραετία, με μια λέξη που χρησιμοποιείται συχνά στις προεκλογικές καμπάνιες έπειτα από μια κρίση.

Και «τολμηρά», ως ερμηνεία της μεγάλης τομής που υποσχέθηκε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός με το «βαθύ κράτος» στο οποίο εν πολλοίς απέδωσε τις ολιγωρίες που οδήγησαν στην τραγωδία των Πρεσπών.

Και εικαστικά, το πρώτο σύνθημα της ΝΔ έχει ενδιαφέρον, γιατί εκτός από το κλασικό μπλε αξιοποιείται και το πορτοκαλί, ένα χρώμα που στην Ελλάδα έχει συνδεθεί με πιο κεντρώες επιλογές και από το 2015 και έπειτα χρησιμοποιείται σταθερά από τη ΝΔ ως συμβολικό «άνοιγμα» στο πιο κεντρώο ακροατήριο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Δικαιοσύνη παντού»

Στη παρέμβασή του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα δείγμα των συνθημάτων του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα: «Η αλλαγή γίνεται ανάγκη, η αλήθεια γίνεται ανάγκη, η δικαιοσύνη παντού γίνεται ανάγκη».

Η χρήση της λέξης «αλλαγή», με τον ευνόητο συνειρμό, η «αλήθεια» που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από αρκετά προοδευτικά κόμματα ανά τον κόσμο σε προεκλογικές εκστρατείες (και από τον βραζιλιάνο πρόεδρο Λούλα, στην καμπάνια που έκανε για τη δικαίωσή του), ταιριάζουν με την ομπρέλα του «δικαιοσύνη παντού» – του πρώτου συνθήματος που έδωσε στη δημοσιότητα η αξιωματική αντιπολίτευση, προτού ακόμα στοχεύσει σε πιο ειδικό κοινό.

Με το «Δικαιοσύνη παντού» ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να αναφερθεί σε μια σειρά από ζητήματα – από την οικονομία και τις κοινωνικές ανισότητες έως τις αποτυχίες του επιτελικού κράτους και την υπόθεση των υποκλοπών.

Η επιτακτικότητα της «ανάγκης» είναι, βέβαια, ζητούμενο για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θέλει να κάνει μια δημοσκοπική ανατροπή – η οποία δεν μπορεί να περιμένει.

ΠΑΣΟΚ: «Κάνε τον θυμό σου απόφαση αλλαγής»

Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με τη δική του ιστορία στη Μεταπολίτευση. Το πρώτο σύνθημα που έβγαλε γι’ αυτές τις εκλογές, όμως, θύμιζε ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος μόνο στη λέξη «αλλαγή».

Η Χαριλάου Τρικούπη εκμεταλλεύεται το γεγονός πως το κόμμα έχει να βρεθεί σε θέσεις εξουσίας εδώ και δέκα χρόνια. Και με αυτόν τον τρόπο, ποζάρει ως υπεύθυνη εναλλακτική, απέναντι σε ένα κομματικό σύστημα που απογοήτευσε με τους χειρισμούς του. Με το πρώτο σύνθημα, το ΠΑΣΟΚ απευθύνεται κυρίως σε νεότερους ψηφοφόρους, όσους το προηγούμενο διάστημα βγήκαν στον δρόμο για να διαδηλώσουν μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Τους απευθύνεται ωστόσο ως συστημική και όχι ως αντισυστημική δύναμη, που τους καλεί να μετατρέψουν την οργή τους σε πολιτική συμμετοχή. Σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες που απευθύνεται αρχικά το ΠΑΣΟΚ είναι που πάσχει περισσότερο – προσπαθεί αφενός να τους προσεγγίσει και αφετέρου να βγει από το κάδρο του «παλιού» πολιτικού συστήματος, με τη βοήθεια και της ανανέωσης στο δυναμικό του.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr