Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ένα «αντίο» στον Ερντογάν που άργησε να έρθει

Τουρκία: Ένα «αντίο» στον Ερντογάν που άργησε να έρθει

«Η θαυματουργή απήχηση του Ερντογάν σε δεκάδες εκατομμύρια συντηρητικούς και εθνικιστές Τούρκους φαίνεται να φθίνει»

Με παρέμβασή του, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της Τουρκίας Burak Bekdil, εκτιμά πως οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία είναι οι σημαντικότερες στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας, εξηγώντας γιατί ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πνέει τα λοίσθια.

Σημειώνεται ότι ο Burak Bekdil είναι που έγραφε στην εφημερίδα Hürriyet για 29 χρόνια. Απολύθηκε τον Ιανουάριο του 2017 επειδή έγραψε στο Gatestone τι συμβαίνει στην Τουρκία.

Δύσκολη αναμέτρηση

Όπως αναφέρει ο ίδιος σε άρθρο του στο Gatestone Institute, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για το ποιος θα κερδίσει, όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η 14η Μαΐου θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη αναμέτρηση.

«Σχεδόν ενάμιση μήνα πριν από τις πιο κρίσιμες προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κάνουμε εικασίες για το ποιος θα κερδίσει: όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η 14η Μαΐου θα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη κούρσα. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ακόμη και ασαφή: μπορεί να υπάρξει χάος, νοθεία, ισχυρισμοί και αντιρρήσεις και από τις δύο πλευρές, η εκλογική επιτροπή να πρέπει να παλέψει το με ποια πλευρά θα έπρεπε πολιτικά να ευνοήσει, πιθανές επαναλήψεις σε αμφισβητούμενες περιφέρειες, περαιτέρω διαφωνίες, ακόμη και πιθανή βία.

Μια επανάληψη των εκλογών είναι επίσης πιθανότητα. Ένα άλλο είναι ότι ο ισχυρός άνδρας των ισλαμιστών της χώρας, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μάχεται για την επιβίωσή του μετά από 21 διεφθαρμένα και αυταρχικά χρόνια στην εξουσία, κερδίζει την προεδρική κούρσα, αλλά το κόμμα του χάνει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Αυτό το αποτέλεσμα θα σημάνει κυβερνητικό και διοικητικό χάος.»

Φθίνει η απήχηση του Ερντογάν

«Η θαυματουργή απήχηση του Ερντογάν σε δεκάδες εκατομμύρια συντηρητικούς και εθνικιστές Τούρκους φαίνεται να φθίνει. Η οικονομία κλυδωνίζεται από τους διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού, φτάνοντας τον Φεβρουάριο στο 55%. Οι πρόσφατοι καταστροφικοί σεισμοί στα νοτιοανατολικά της χώρας θα κοστίσουν στην προβληματική οικονομία της Τουρκίας επιπλέον 104 δισ. δολ.. Η διαφθορά και ο νεποτισμός είναι ανεξέλεγκτη, ενώ ο μέσος Τούρκος κερδίζει μόλις 9.000 δολ. το χρόνο. Μια άλλη βασική ευπάθεια για την οικονομία είναι το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Εκτινάχθηκε 43% σε ετήσια βάση στα 9,85 δισ. δολ. τον Ιανουάριο, το υψηλότερο μηνιαίο επίπεδο από την πρώτη συλλογή των στοιχείων το 1984. Η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου το 60% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2021.

»Το κράτος δικαίου έχει υποχωρήσει τραγικά, σύμφωνα με τη δραματική στροφή του Ερντογάν από τον «μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή» της Τουρκίας σε βάναυσο καταπιεστή. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σχεδόν το 70% των Τούρκων δεν εμπιστεύεται τα δικαστήρια της χώρας.

»Φαίνεται ότι ο κρατικός μηχανισμός και τα μεγάλα αφεντικά προετοιμάζονται για σοκ. «Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια δεν θα τον ψηφίσω [Ερντογάν]. Τον χορτάσαμε. Υπάρχουν δεκάδες γραφειοκράτες της τάξης μου που σκέφτονται το ίδιο», είπε στον υποφαινόμενο ένας γενικός διευθυντής σε ένα κρίσιμο κυβερνητικό γραφείο στις 25 Μαρτίου.

«Γιατί συνήλθες τόσο αργά;» Τον ρώτησα. Ο γενικός διευθυντής, που διορίστηκε από τον Ερντογάν, αγνόησε την ερώτηση.

»Η αξιωματική αντιπολίτευση, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), λέει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι στέλνουν ήδη τα βιογραφικά τους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια νέα κυβέρνηση. Προφανώς αισθάνονται ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τέλος του μονοπρόσωπου ισλαμικού σόου του Ερντογάν και απλώς αντισταθμίζουν τα στοιχήματά τους. Μιλούν και οι αριθμοί. Λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, μόνο 3.000 υποψήφιοι υπέβαλαν αίτηση στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν για να γίνουν μέλη του κοινοβουλίου. Για τις εκλογές του 2018 ο αριθμός ήταν 8.000.

»Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν και η προεδρική αναμέτρηση θα είναι σκληρή, το χάσμα έναντι του Ερντογάν διευρύνεται. Ο μέσος όρος των 11 δημοσκοπήσεων που διεξήχθησαν τον Μάρτιο έδειχναν το AKP στο 32,8% και τον υπερεθνικιστή εταίρο του MHP στο 6,5% – αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει έστω μια έδρα καθώς η ψήφος του σε εθνικό επίπεδο έπεσε κάτω από το όριο του 7%. Αντίθετα, το μπλοκ της αντιπολίτευσης υπό την ηγεσία του CHP, με τη συμμετοχή του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, θα κερδίσει συνολικά το 55,4% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο.

»Το Reuters ανέφερε ότι οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης του CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προηγείται έναντι του Ερντογάν κατά περισσότερο από 10 μονάδες πριν από τις εκλογές που θεωρούνται από πολλούς ως οι πιο σημαντικές στην ιστορία της Τουρκίας. Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία μπορεί να είναι μια θολή υπόθεση. Αλλά με ή χωρίς δημοσκοπήσεις, οι πραγματικότητες συνιστούν υπαρξιακό κίνδυνο για έναν από τους πιο αντισημίτες και ταραξίες ηγέτες του κόσμου».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024