Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: 400 ημέρες πόλεμος

Ουκρανία: 400 ημέρες πόλεμος

Ενώ οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία παραμένουν λίγο-πολύ παγωμένες από την αρχή του χειμώνα, πληθαίνουν τα σημάδια πως οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται εντατικά για την αντεπίθεση

Ακριβώς 400 ημέρες συμπληρώθηκαν από την 24η Φεβρουαρίου του 2022, όταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανέφερε τη φρίκη του πολέμου στην καρδιά της Ευρώπης. Κι ενώ οι γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία παραμένουν λίγο-πολύ παγωμένες από την αρχή του χειμώνα, πληθαίνουν τα σημάδια πως οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται εντατικά για την αντεπίθεση που έχουν προαναγγείλει εδώ και εβδομάδες.

Τα πρώτα άρματα μάχης που υποσχέθηκε η Δύση στο Κίεβο (γερμανικά Leopard 2 καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Marder, βρετανικά Challenger 2, αμερικανικά τροχοφόρα Stryker, γαλλικά «ελαφρά» άρματα μάχης AMX-10 RC…) έχουν ήδη φτάσει και θα επιτρέψουν, σύμφωνα με ειδικούς, στους Ουκρανούς να συγκροτήσουν νέες μηχανοκίνητες ομάδες.

Παράλληλα, οι Δυτικοί εντείνουν τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών προς όφελος της Ουκρανίας: καθημερινά, πολλά αναγνωριστικά αεροσκάφη, αμερικανικά, βρετανικά αλλά και σουηδικά ή ιταλικά, σαρώνουν τους αιθέρες από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα. Προς το παρόν, βέβαια, καμία δυτική χώρα δεν έχει συμφωνήσει να εξοπλίσει το Κίεβο με τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη που ζητάει.

Οι ουκρανικές δυνάμεις μοιάζει ωστόσο να έχουν διευρύνει σημαντικά το πεδίο βολής τους: μόλις χθες, οι ρωσικές Αρχές επιβεβαίωσαν πως η Μελιτόπολη, μια από τις κυριότερες πόλεις της Νότιας Ουκρανίας που έχουν καταλάβει, επλήγη από ρουκέτες με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στην ευρύτερη περιοχή.

Η χερσαία γέφυρα

Η Μελιτόπολη είναι η έδρα των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων στο τμήμα της επαρχίας Ζαπορίζια που ελέγχει η Μόσχα, κομμάτι της χερσαίας γέφυρας που ενώνει τη Ρωσία με την κατεχόμενη Κριμαία. Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν την πόλη και έπληξαν ένα αμαξοστάσιο χρησιμοποιώντας ένα αμερικανικό κινητό σύστημα εκτόξευσης πυραύλων HIMARS.

Η Μελιτόπολη βρίσκεται όμως στα όρια του βεληνεκούς 80 χιλιομέτρων των HIMARS – δεν αποκλείεται λοιπόν να χτυπήθηκε με κάποιο από τα νεότερα όπλα που είχαν οι υποσχεθεί οι ΗΠΑ στο Κίεβο. Μόλις προχθές, άλλωστε, η Ρωσία ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι αναχαίτισε μια «έξυπνη βόμβα» GLSDB με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων.

Μετά τη μεγάλη αντεπίθεση του φθινοπώρου, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν κρατήσει πρωτίστως αμυντική στάση. Στο μεταξύ, η Ρωσία εξαπέλυσε τον χειμώνα νέα επίθεση χρησιμοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους και δεκάδες χιλιάδες καταδίκους τους οποίους στρατολόγησε μέσα στις φυλακές η ομάδα μισθοφόρων Wagner.

Οι ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο, εξακολουθούν να μην ελέγχουν πλήρως την Μπαχμούτ, τη μικρή πόλη του Ντονέτσκ που διεκδικούν εδώ και μήνες. «Η μάχη για την Μπαχμούτ έχει ήδη πρακτικά καταστρέψει τον ουκρανικό στρατό και δυστυχώς έχει επίσης προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη Wagner» δήλωσε ο ιδρυτής της τελευταίας Γεβγένι Πριγκόζιν.

Την τελευταία εβδομάδα, η Μόσχα έχει επίσης εξαπολύσει μια νέα επίθεση στην Αβτίιβκα, μια ακόμη μικρότερη πόλη νότια της Μπαχμούτ. Σύμφωνα με το Λονδίνο, ωστόσο, έχει σημειώσει μόνο «οριακή πρόοδο», ενώ έχασε πολλά άρματα μάχης.

Το διπλωματικό μέτωπο

Παγωμένο παραμένει προς το παρόν και το διπλωματικό μέτωπο – αν και ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που δεν κρύβει ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι ένα κομμάτι των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ διαφωνεί με την αμείωτη στρατιωτική στήριξη της χώρας του, απηύθυνε μέσω συνέντευξής του στο Associated Press πρόσκληση στον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα επιμένει στη ρητορική των απειλών. Λίγες ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας, προειδοποίησε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα μετατραπούν σε «θεμιτούς στόχους ρωσικών αντιποίνων» εφόσον γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Εναν πολύ πιο άμεσο κίνδυνο υπενθύμισε, πάντως, ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, επισκεπτόμενος τον κατεχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Πρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή» προειδοποίησε, εκφράζοντας τη λύπη του επειδή «η στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνεται σε όλη την περιοχή».

Οι σημαντικότεροι σταθμοί

1 Απριλίου 2022
Αποκαλύπτονται οι θηριωδίες στην Μπούτσα

Οταν αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις από την Μπούτσα, άφησαν πίσω τους εικόνες καταστροφής – και αποδεικτικά στοιχεία συνοπτικών εκτελέσεων, αδιάκριτων βομβαρδισμών και πολλών ακόμα θηριωδιών. Δεκάδες πτώματα πολιτών βρέθηκαν σκορπισμένα σε έναν μόνο δρόμο.

14 Απριλίου 2022
Βυθίζεται το Moskva

Οι Ουκρανοί υποστήριξαν ότι έπληξαν το ρωσικό καταδρομικό με πυραύλους κρουζ. Η Μόσχα έκανε λόγο για πυρκαγιά άγνωστης προέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, η βύθιση της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας ήταν ένα βαρύ στρατιωτικό πλήγμα.

17 Μαΐου 2022
Πέφτει η Μαριούπολη

Οι υπερασπιστές του χαλυβουργείου Αζοφστάλ άντεξαν εβδομάδες ανελέητων ρωσικών βομβαρδισμών, και έγιναν ένα ακόμα σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης, πριν τελικά αναγκαστούν να παραδοθούν. Ο ηρωισμός τους απέτρεψε, σύμφωνα με το Κίεβο, την κατάκτηση της Ζαπορίζια.

1 Σεπτεμβρίου 2022
Οι Ρώσοι εγκαταλείπουν το Χάρκοβο

Με μία σαρωτική αντεπίθεση, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις στα ανατολικά και υποχρεώνουν τις ρωσικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν την περιοχή του Χαρκόβου. Η Μόσχα επιχειρεί να πλασάρει τη βιαστική οπισθοχώρηση ως «ανασύνταξη».

21 Σεπτεμβρίου 2022
Μερική επιστράτευση στη Ρωσία

Επειτα από μια σειρά ντροπιαστικών ηττών στην Ουκρανία, ο Πούτιν ανακοινώνει την πρώτη ρωσική επιστράτευση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πυροδοτεί έτσι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και μία έξοδο ανδρών σε ηλικία στράτευσης από τη χώρα.

8 Οκτωβρίου 2022
Επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας

Η Γέφυρα του Κερτς, η μοναδική που ενώνει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, υφίσταται σοβαρές ζημιές από έκρηξη. Ενα ακόμα μεγάλο, συμβολικό όσο και στρατηγικό, πλήγμα για τη Μόσχα.

10 Οκτωβρίου 2022
Μπλακάουτ στο Κίεβο

Το πρώτο από πολλά ρωσικά κύματα ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας. Χρησιμοποιώντας πυραύλους, οβίδες πυροβολικού και ιρανικής κατασκευής drones, η Μόσχα αφήνει μεγάλες περιοχές της χώρας χωρίς ηλεκτρικό και νερό.

12 Νοεμβρίου 2022
Απελευθερώνεται η Χερσώνα

Επειτα από οκτώ μήνες ρωσικής κατοχής, η πόλη της Χερσώνας, στη Νότια Ουκρανία, απελευθερώνεται. Ηταν η μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα της Ουκρανίας που είχε καταληφθεί. Λίγες εβδομάδες πριν, ο Πούτιν είχε κηρύξει τη Χερσώνα ρωσική επικράτεια.

25 Ιανουαρίου 2023
Η Γερμανία εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης

Επειτα από εβδομάδες γεωπολιτικών καβγάδων, η Γερμανία προαναγγέλλει την αποστολή Leopard 2 στην Ουκρανία ενώ την επιτρέπει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ταυτόχρονα, η Ουάσιγκτον ανακοινώνει την αποστολή 31 M1 Abrams.

20 Φεβρουαρίου 2023
Ο Τζο Μπάιντεν επισκέπτεται το Κίεβο

Ισως η πιο συμβολική – και η πλέον αιφνιδιαστική – από όλες τις επισκέψεις ξένων ηγετών στο Κίεβο. «Οι Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό σας και ο κόσμος στέκεται στο πλευρό σας», διαβεβαιώνει ο αμερικανός πρόεδρος.

18 Μαρτίου 2023
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέπτεται τη Μαριούπολη

Μόλις ένα 24ωρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ο ρώσος πρόεδρος επισκέπτεται αιφνιδιαστικά την κατεχόμενη ουκρανική πόλη.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024