Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το γηραιότερο αστέρι του εξωφύλλου της Vogue είναι μια tattoo artist ηλικίας 106 ετών

Το γηραιότερο αστέρι του εξωφύλλου της Vogue είναι μια tattoo artist ηλικίας 106 ετών

Η διάσημη Φιλιππινέζα καλλιτέχνιδα τατουάζ, η Whang-Od είναι η πρωταγωνίστρια του εξώφυλλου του τεύχους Απριλίου της Vogue Philippines. Και στα ζωηρά 106 της χρόνια, είναι επίσης ο γηραιότερος άνθρωπος που λαμβάνει αυτή την τιμή.

Γνωστή για την παραδοσιακή τεχνική τατουάζ με το χέρι, η οποία έχει τις ρίζες της χιλιάδες χρόνια πίσω, η 106 ετών Whang-Od, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Maria Oggay, είδε πρόσφατα τη δημοτικότητά της να αυξάνεται χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η Maria ‘Whang-Od’ Oggay συμβολίζει τη δύναμη και την ομορφιά του φιλιππινέζικου πνεύματος», δήλωσε η Vogue Philippines. «Ανακηρυγμένη ως η τελευταία mambabatok της γενιάς της, έχει αποτυπώσει τα σύμβολα της φυλής Kalinga – που σηματοδοτούν τη δύναμη, τη γενναιότητα και την ομορφιά – στο δέρμα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν κάνει το προσκύνημα στο Buscalan».

Photo: Vogue Philippines / Instagram

Έσπασε την παράδοση

Προερχόμενη από την επαρχία Kalinga στην ορεινή περιοχή των βόρειων Φιλιππίνων, η Whang-Od είναι μέλος της αυτόχθονης φυλής Butbut. Στα 15 της έσπασε την παράδοση, καθώς έγινε η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε με την τέχνη του batok, δηλαδή του τατουάζ με τα χέρια, η οποία παλαιότερα περνούσε αποκλειστικά σε αρσενικά μέλη της φυλής.

Στο προφίλ της, η Vogue Philippines επαίνεσε την Whang-Od για τη διατήρηση της παράδοσης ζωντανής, η οποία αντιμετώπιζε σχεδόν την εξαφάνιση μετά από χρόνια αποικισμού.

«Εκείνη την εποχή, οι γυναίκες χωρίς σημάδια θεωρούνταν ατελείς, ανεπιθύμητες» γράφει. «Όταν ήρθαν οι Αμερικανοί καθολικοί ιεραπόστολοι και έχτισαν σχολεία στην Καλίνγκα, τα κορίτσια του χωριού αναγκάστηκαν να καλύψουν τα χέρια τους με μακριά μανίκια. Το τατουάζ έγινε στοιχείο ντροπής όταν οι γυναίκες επιχειρούσαν να πάνε στην πόλη, και τελικά όλο και λιγότερα κορίτσια της επόμενης γενιάς συνέχισαν την παράδοση, καθώς οι δυτικές αντιλήψεις για την ομορφιά και την αξιοπρέπεια άρχισαν να διαπερνούν τον πολιτισμό».

Photo: Vogue Philippines / Instagram

Έδωσε τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά 

Ως mambabatok, ή master tattoo artist, η Whang-Od μπορεί να μεταδώσει την τέχνη της μόνο μέσα από τις γενεαλογικές της γραμμές. Και επειδή δεν έχει δικά της παιδιά, η εγγονή της Grace Palicas επιλέχθηκε να γίνει μαθητευόμενή της. Σήμερα, η Palicas και η ξαδέλφη της Elyang συνεχίζουν την παράδοση, φροντίζοντας εκατοντάδες τουρίστες που κάνουν το ταξίδι στο χωριό τους κάθε μέρα.

Η Whang-Od δεν κάνει πλέον περίπλοκα τατουάζ, υπογράφοντας μόνο με τρεις τελείες αφού το επιλεγμένο έργο τέχνης έχει γίνει από τους μαθητευόμενους της.

«Οι χαρακτηριστικές τρεις τελείες της 106χρονης που αντιπροσωπεύουν την ίδια, την Grace και την Elyang σηματοδοτούν ένα ανοιχτό τέλος και μια συνέχεια που εκτείνεται πέρα από την προέλευσή της» γράφει η Vogue Philippines.

Δείτε ένα πρόσφατο βίντεο της

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024