Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χορτοφαγική Vs vegan διατροφή: Σε τι διαφέρουν

Χορτοφαγική Vs vegan διατροφή: Σε τι διαφέρουν

Οι ομοιότητες και οι διαφορές ανάμεσα στην χορτοφαγική και στην vegan διατροφή

Η χορτοφαγική δίαιτα λέγεται ότι εμφανίστηκε ήδη από το 700 π.Χ. Η vegan δίαιτα εμφανίστηκε λίγο πιο πρόσφατα, αλλά διαρκώς κερδίζει έδαφος.

Δείτε τις ομοιότητες και τις διαφορές αυτών των δύο διατροφής, καθώς και τις υποκατηγορίες τους και επιλέξτε ποια ταιριάζει καλύτερα σε εσάς.

Τι είναι η χορτοφαγική διατροφή;

Σύμφωνα με την Vegetarian Society, χορτοφάγος είναι κάποιος που δεν τρώει κρέας, πουλερικά, κυνήγι, ψάρι, οστρακοειδή ή υποπροϊόντα σφαγής ζώων.

Οι χορτοφαγικές δίαιτες περιέχουν διάφορα επίπεδα φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων. Η συμπερίληψη γαλακτοκομικών, μελιού και αυγών εξαρτάται από το είδος της δίαιτας που ακολουθείτε.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χορτοφάγων είναι οι:

  • Lacto-ovo: χορτοφάγοι που αποφεύγουν κάθε ζωική σάρκα, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά και προϊόντα αυγών
  • Lacto: χορτοφάγοι που αποφεύγουν τη σάρκα και τα αυγά των ζώων, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ovo: χορτοφάγοι που αποφεύγουν όλα τα ζωικά προϊόντα εκτός από τα αυγά
  • Vegans: χορτοφάγοι που αποφεύγουν κάθε ζωική σάρκα και ζωικά προϊόντα

Τα άτομα που δεν τρώνε κρέας ή πουλερικά αλλά καταναλώνουν ψάρι θεωρούνται pescatarians, ενώ οι part-time χορτοφάγοι αναφέρονται συχνά ως flexitarians. Αν και μερικές φορές θεωρούνται χορτοφάγοι, οι pescatarians και οι flexitarians τρώνε κρέας ζώων. Άρα, τεχνικά δεν εμπίπτουν στον ορισμό της χορτοφαγίας.

Τι είναι η vegan διατροφή;

Μια vegan διατροφή μπορεί να θεωρηθεί ως η πιο αυστηρή μορφή χορτοφαγίας. Ο βιγκανισμός ορίζεται από την Vegan Society ως ένας τρόπος ζωής που προσπαθεί να αποκλείσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, όλες τις μορφές εκμετάλλευσης και σκληρότητας ζώων.

Αυτό σημαίνει ότι μια vegan διατροφή δεν αποκλείει μόνο τη σάρκα των ζώων, αλλά και τα γαλακτοκομικά, τα αυγά και άλλα συστατικά που προέρχονται από ζώα. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • ζελατίνη
  • μέλι
  • carmin
  • pepsin
  • shellac
  • λευκωματίνη
  • ορός γάλακτος
  • casein
  • ορισμένες μορφές βιταμίνης D3

Διαφορές και ομοιότητες

Τόσο οι χορτοφάγοι και όσο και οι vegan συχνά αποφεύγουν να τρώνε ζωικά προϊόντα για παρόμοιους λόγους. Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο μορφών χορτοφαγικής δίαιτα εντοπίζεται στον βαθμό, στον οποίο θεωρούν αποδεκτά τα ζωικά προϊόντα.

Για παράδειγμα, τόσο οι vegan όσο και οι χορτοφάγοι μπορεί να αποκλείσουν το κρέας από τη διατροφή τους για λόγους υγείας ή περιβάλλοντος. Οι vegan επιλέγουν επίσης να αποφεύγουν όλα τα ζωικά υποπροϊόντα επειδή πιστεύουν ότι αυτό έχει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην υγεία τους και στο περιβάλλον.

Όσον αφορά την ηθική, οι χορτοφάγοι είναι αντίθετοι στη θανάτωση ζώων για τροφή, αλλά γενικά θεωρούν αποδεκτή την κατανάλωση ζωικών υποπροϊόντων όπως το γάλα και τα αυγά, εφόσον τα ζώα διατηρούνται σε κατάλληλες συνθήκες. Από την άλλη πλευρά, οι vegan πιστεύουν ότι τα ζώα έχουν το δικαίωμα να είναι απαλλαγμένα από ανθρώπινη χρήση, είτε πρόκειται για φαγητό, ρούχα, επιστήμη ή ψυχαγωγία. Ως αποτέλεσμα, επιδιώκουν να αποφεύγουν όλα τα ζωικά υποπροϊόντα, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις οποίες εκτρέφονται ή στεγάζονται τα ζώα. Η επιθυμία να αποφευχθεί κάθε μορφή εκμετάλλευσης ζώων είναι ο λόγος που οι vegan επιλέγουν να παραιτηθούν από τα γαλακτοκομικά και τα αυγά – προϊόντα που πολλοί χορτοφάγοι δεν έχουν πρόβλημα να καταναλώσουν.

Ο βιγκανισμός ως τρόπος ζωής

Παρότι χορτοφάγοι και vegan μπορεί να επιλέξουν να αποφύγουν τα ζωικά προϊόντα για παρόμοιους σκοπούς, αυτή η επιλογή συχνά εκτείνεται πέρα από τη διατροφή για τους vegan.

Στην πραγματικότητα, ο βιγκανισμός θεωρείται συχνά ένας τρόπος ζωής που εδράζεται έντονα στα δικαιώματα των ζώων. Για το λόγο αυτό, πολλοί vegan αποφεύγουν επίσης να αγοράζουν είδη ένδυσης που περιέχουν μετάξι, μαλλί, δέρμα ή σουέτ. Επιπλέον, πολλοί vegan μποϊκοτάρουν εταιρείες που κάνουν δοκιμές σε ζώα και αγοράζουν μόνο καλλυντικά που δεν περιέχουν ζωικά υποπροϊόντα.

Οι άνθρωποι που είναι γνωστοί ως «ηθικοί vegan» τείνουν επίσης να αποφεύγουν το τσίρκο, τους ζωολογικούς κήπους, το ροντέο, τις ιπποδρομίες και οποιεσδήποτε άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν τη χρήση ζώων για ψυχαγωγία.

Τέλος, πολλοί περιβαλλοντολόγοι υιοθετούν μια vegan διατροφή για τον μειωμένο αντίκτυπό της στους πόρους της γης και τα οφέλη που έχει κατά της κλιματικής αλλαγής.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024