Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρομοκρατία: Στον ανακριτή σήμερα οι δύο Πακιστανοί - Σχεδίαζαν και εν ψυχρώ δολοφονίες εκτός από το μαζικό χτύπημα;

Τρομοκρατία: Στον ανακριτή σήμερα οι δύο Πακιστανοί – Σχεδίαζαν και εν ψυχρώ δολοφονίες εκτός από το μαζικό χτύπημα;

Οι Αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας που -σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, έχουν καταγράψει τους δύο Πακιστανούς κατά τις επισκέψεις που έκαναν στην περιοχή του Ψυρρή

Την πόρτα του ανακριτή θα περάσουν σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι, οι δύο συλληφθέντες Πακιστανοί που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να αιματοκυλίσουν την εβραϊκή συναγωγή στην Αθήνα.

Σε βάρος τους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το κακούργημα της συγκρότησης και ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση  καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της δικογραφίας, φέρονται να “στρατολογήθηκαν” με την υπόσχεση αδρής πληρωμής για ανθρώπινη απώλεια, από κλάδο των “Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης”.

Στην δικογραφία αναφέρεται πως ηγετικό ρόλο στην υπόθεση έχει άγνωστος ο οποίος από το εξωτερικό φαίνεται να έδινε εντολές στους δύο. Η δίωξη για το πρόσωπο αυτό, αφορά τα αδικήματα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (πλημμέλημα).

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής με την κωδική ονομασία «Υάκινθος», για άτομα που τυχόν είχαν στρατολογήσει οι δύο συλληφθέντες (ο 27χρονος Χαϊντέρ που ζούσε στη Ζάκυνθο και ο 29χρονος Χουσεΐν που ζούσε στη Λακωνία), προκειμένου να συμμετέχουν στη τελική φάση του σχεδίου τους.

Οι αστυνομικοί αναμένουν τις απαντήσεις από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για τα ευρήματα στους χώρους που διέμεναν οι δυο συλληφθέντες ενώ αναζητούν και την ομάδα υποστήριξης που θα είχαν οι φερόμενοι ως τρομοκράτες τρομοκράτες.

«Μιλούν» τα κινητά

Οι Αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας που -σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, έχουν καταγράψει τους δύο Πακιστανούς κατά τις επισκέψεις που έκαναν στην περιοχή του Ψυρρή, προκειμένου να αποτυπώσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το εστιατόριο – συναγωγή που σκόπευαν να χτυπήσουν κατόπιν των εντολών από τον 30χρονο «καθοδηγητή».

Μάλιστα έχουν καταγραφεί περίπου 1000 συνομιλίες του 27χρονου, με τον ηγέτη του εγχειρήματος από το Ιράν.

Στις συνομιλίες τους, οι οποίες είναι ιδιαίτερα κυνικές, οι δύο τρομοκράτες ενδιαφέρονται να έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων για να βγάλουν περισσότερα λεφτά.

Όσον αφορά τις επαφές με τον 30χρονο φερόμενο εγκέφαλο που έδινε τις εντολές από το Ιράν, όπως διαπιστώθηκε αρχικά χρησιμοποιούσε ένα νούμερο το οποίο ανήκε στο Ντουμπάι.

Από την έρευνα προέκυψε πως δεν είχε μπει ποτέ στην ελληνική επικράτεια. Στην πορεία, όμως, ζήτησε από τον 27χρονο Πακιστανό να αγοράσει ένα ελληνικό νούμερο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή what’s app, όπως και έκανε.

Στη συνέχεια, αυτόν τον λογαριασμό τον χρησιμοποιούσε ο 30χρονος, χωρίς νούμερο, μόνο με τη συσκευή, στην προσπάθειά του να καλύψει τα ίχνη του.

Σχεδίαζαν και εν ψυχρώ δολοφονίες;

Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμούν, όπως μεταδίδεται,  πως μετά την επίθεση στο εστιατόριο κατά την οποία σκόπευαν να αφήσουν πίσω τους δεκάδες νεκρούς έχοντας εξασφαλίσει ότι θα έπαιρναν περίπου 15.000 ευρώ για κάθε θύμα θα έπρεπε να βρεθεί τρόπος να χαθούν τα ίχνη τους και παράλληλα ενδεχομένως να ξεκινούσαν οι διαδικασίες να κατευθυνθούν προς το Ιράν όπου θα άνοιγαν εστιατόριο όπως προκύπτει από όσα τους είχε πει ο 30χρονος καθοδηγητής τους.

Ωστόσο από την έρευνα των αστυνομικών έχει προκύψει πως θα υλοποιούσαν ένα ακόμη σχέδιο που θα αφορούσε εν ψυχρώ δολοφονίες χωρίς να έχει εξακριβωθεί εάν θα ήταν Έλληνες ή ξένοι στο στόχαστρο τους.

Ψάχνουν τα  όπλα

Έρευνα επίσης έχει ξεκινήσει για την ανεύρεση όπλων και άλλων στοιχείων για την υπόθεση. Οι αρχές αναζητούν στοιχεία για ύπαρξη κυκλώματος όπλων που ενδεχομένως να ξεκινούσε από τις φυλακές και τις επαφές των συλληφθέντων με άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.

Ωστόσο δεν έχει προσδιοριστεί πώς θα καταβάλλονταν τα χρήματα για αυτές τις προμήθειες που τους ήταν αναγκαίες για την πραγματοποίηση των σχεδίων τους καθώς στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Σε συνομιλία μεταξύ του «καθοδηγητή» και του Χαϊντέρ αναφέρεται ένα πρόσωπο που θα τους έδινε τα όπλα για να χτυπήσουν στη συναγωγή μετά την έκρηξη που θα προκαλούσαν:

Χαϊντέρ: Άκου. Έχω ένα άλλο φιλαράκι σε άλλο νησί που έχει τρία όπλα και πιστόλια. Και εκείνος λέει πως μόλις τελειώσουμε με τις ελιές να είμαστε δυο τρία άτομα να τους καθαρίσουμε επί τοπίου και μετά να στείλουμε το βίντεο. Ο άλλος λέει να είμαστε οι δυο μας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024