Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρομοκρατία: Στο στόχαστρο οι 1.000 συνομιλίες του ενός τρομοκράτη με τον «καθοδηγητή» - Εξετάζονται ακόμα 4 ύποπτοι

Τρομοκρατία: Στο στόχαστρο οι 1.000 συνομιλίες του ενός τρομοκράτη με τον «καθοδηγητή» – Εξετάζονται ακόμα 4 ύποπτοι

Οι σοκαριστικοί διάλογοι και ο ρόλος του τηλεφώνου από το Ντουμπάι.

Ανησυχία μετά από 35 χρόνια προκάλεσε σε όλη τη χώρα η σύλληψη των δύο Πακιστανών που φέρεται να άνηκαν σε τρομοκρατικό δίκτυο στόχευε σε χτύπημα στο εβραϊκό εστιατόριο και συναγωγή στην περιοχή Ψυρρή.

Η επιχείρηση, η οποία φέρει την κωδική ονομασία «Υάκινθος» ξεκίνησε από την ΕΥΠ τον περασμένο Αύγουστο ύστερα από πληροφορίες για πιθανή απόπειρα δημιουργίας τρομοκρατικού πυρήνα στην Ελλάδα, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η ισραηλινή Μοσάντ, η οποία παρείχε τεχνογνωσία και σημαντικές πληροφορίες, κυρίως για τον «εγκέφαλο», τον 30χρονο Πακιστανό, που φέρεται ότι έδινε τις κατευθύνσεις από το Ιράν.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η αντιτρομοκρατική συνέλαβε τον 27χρονο Χαϊντέρ που ζούσε στη Ζάκυνθο και τον 29χρονο Χουσεΐν που ζούσε στη Λακωνία. Είχαν μπει παράνομα στη χώρα πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια κι εργάζονταν κάνοντας κυρίως αγροτικές εργασίες. Η σύλληψή τους, έγινε με το πρόσχημα της διοικητικής απέλασης, ενώ κατασχέθηκαν τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν συνομιλίες, με τον φερόμενο αρχηγό.

Οι Αρχές εξετάζουν υλικό από κάμερες ασφαλείας που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν καταγράψει τους δύο Πακιστανούς κατά τις επισκέψεις που έκαναν στην περιοχή του Ψυρρή, προκειμένου να αποτυπώσουν με τα κινητά τους τηλέφωνα το εστιατόριο – συναγωγή που σκόπευαν να χτυπήσουν κατόπιν των εντολών από τον 30χρονο «καθοδηγητή».

Στο επίκεντρο 1.000 συνομιλίες ανάμεσα στον Χαϊντέρ και τον «καθοδηγητή»

Παράλληλα οι Αρχές έχουν επικεντρωθεί στο περιεχόμενο 1.000 συνομιλιών που υπάρχουν σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, ανάμεσα στον 27χρονο Χαϊντέρ που φέρεται να ήταν ο αρχηγός του τρομοκρατικού θύλακα στην Ελλάδα και του 30χρονου «καθοδηγητή» και οι οποίες εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Από αυτές τις συνομιλίες υπάρχουν αρκετές ακόμα που πρέπει να μεταφραστούν από τη γλώσσα Ούρντου στα ελληνικά, πολλές από τις οποίες μάλιστα έχουν σβηστεί, με αποτέλεσμα να ανακτώνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Μετά από αυτές τις ανακτήσεις, είναι πιθανό τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής να οδηγηθούν και σε αλλά άτομα που ίσως να είχαν στρατολογηθεί από τους δυο συλληφθέντες.

Μάλιστα στο πλαίσιο της επιχείρησης προσήχθησαν και άλλοι αλλοδαποί πακιστανικής καταγωγής και σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, οι 10 από αυτούς κρατούνται για διοικητική απέλαση καθώς ήταν παράνομα στη χώρα, με τέσσερις να φέρονται να είναι πιο σκληροί και ύποπτοι.

Τα κινητά τηλέφωνα και των 10 δεν έχουν «ανοίξει» ακόμα και συγκεκριμένα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάσυρση των δεδομένων καθώς και οι τηλεφωνικές τους συνομιλίες που και σε διαφορετική διάλεκτο. Έτσι δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία και για κάποια από αυτά τα 10 άτομα, καθώς οι δύο φερόμενοι ως τρομοκράτες αναζητούσαν ένα δίκτυο περίπου 15 ανθρώπων και οπλισμό για να εκτελέσουν το σχέδιο του καθοδηγητή.

O 30χρονος «καθοδηγητής» και ο αριθμός από το Ντουμπάι

Κύκλοι της ΕΥΠ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χαρακτηρίζουν την υπόθεση ως εξαιρετικά σοβαρή και αναβαθμίστηκε όταν ζήτησαν πληροφορίες από τη Μοσάντ για τον «εγκέφαλο» στο Ιράν.

Όπως ενημέρωσε η Ισραηλινή Υπηρεσία Πληροφοριών, ο 30χρονος είναι «χαρτογραφημένος» και θεωρείται ένας από τους βασικούς στρατολογητές του εκτελεστικού βραχίονα ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης, η οποία λειτουργεί από το 1979 και πραγματοποιεί χτυπήματα εναντίον ισραηλινών στόχων στο εξωτερικό.

Για τις ενέργειες αυτές στρατολογεί άτομα άλλης υπηκοότητας, κυρίως Πακιστανούς, Κούρδους και Αζέρους, ενώ κατά καιρούς έχουν συλληφθεί τέτοια μέλη της σε διάφορες χώρες.

Ο 30χρονος καθοδηγητής, σύμφωνα με την ΕΥΠ και όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έδωσε η Μοσάντ, είναι μέλος μιας ιδιαίτερα σκληρής οικογένειας και ο πατέρας του κρατείται στις φυλακές του Πακιστάν για ανθρωποκτονία, ενώ ο αδελφός του επίσης για άλλα βαριά αδικήματα και χαρακτηρίζεται ως «δυνατό κεφάλι» καθώς σύμφωνα με πληροφορίες εμπλέκεται σε εκτελέσεις και απαγωγές.

Όσον αφορά τις επαφές με τον 30χρονο φερόμενο εγκέφαλο που έδινε τις εντολές από το Ιράν, όπως διαπιστώθηκε αρχικά χρησιμοποιούσε ένα νούμερο το οποίο ανήκε στο Ντουμπάι, το οποίο όμως από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε δεν φαίνεται να μπήκε ποτέ στην ελληνική επικράτεια

Στην πορεία όμως, ζήτησε από τον 27χρονο Χαϊντέρ, να αγοράσει ένα ελληνικό νούμερο και να δημιουργήσει έναν λογαριασμό στην εφαρμογή What’s App, όπως και έκανε. Στη συνέχεια αυτόν τον λογαριασμό τον χρησιμοποιούσε ο 30χρονος, χωρίς νούμερο, μόνο με τη συσκευή, στην προσπάθεια του να καλύψει τα ίχνη του.

Συνομιλίες σοκ

Την ίδια στιγμή κατά τη διάρκεια των ερευνών προκύπτει ότι ο 27χρονος Χαϊντέρ θεωρείται ο βασικός «εκτελεστής» του σχεδίου που είχε καταστρώσει ο 30χρονος.

Από τις συνομιλίες που έχουν εντοπίσει ως τώρα οι αστυνομικοί έχει διαπιστωθεί ότι τα χρήματα που θα έπαιρναν για κάθε νεκρό στο εβραϊκό εστιατόριο στο Ψυρρή θα έφταναν τις 15.000 ευρώ ενώ ο 30χρονος για να τους πείσει να υλοποιήσουν το σχέδιο τους είχε πει πως είχε εξασφαλίσει τον τρόπο διαφυγής τους με τελικό προορισμό το Ιράν όπου θα άνοιγαν δικό τους εστιατόριο.

Ο διάλογος είναι ενδεικτικός των προθέσεων των τρομοκρατών με τον «εγκέφαλο» της ομάδας να υποστηρίζει  ότι θέλει τουλάχιστον 50 νεκρούς και βίντεο που να φαίνονται τα τραύματα από το αιματοκύλισμα που είχαν σκοπό να προκαλέσουν.

Αναλυτικά ο διάλογος

Πακιστανός εγκέφαλος στην Τεχεράνη: Δύο τρία άτομα πηγαίνετε εκεί και βάλτε φωτιά στην κουζίνα όταν βρείτε ευκαιρία.

Χαϊντέρ: Εγώ θέλω να αξίζουν τουλάχιστον τα χρήματα και θέλω ή στο χώρο ή σε κεντρικό σημείο που να είναι τουλάχιστον 40 με 50 άτομα.

Πακιστανός εγκέφαλος στην Τεχεράνη: Να γίνει η δουλειά με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έχουν περιθώριο, το καταλαβαίνεις;

Χαϊντέρ: Θα γίνει σου το υπόσχομαι και από τον κάθε τραυματία θα σου στείλω φωτογραφίες και βίντεο.

Πακιστανός εγκέφαλος στην Τεχεράνη: Ό,τι πληγή και τραύμα θα υπάρχει να φαίνεται φανερά στο βίντεο.

Μάλιστα το MEGA δημοσίευσε και δεύτερη συνομιλία του «εγκεφάλου» με τον Χαΐντερ, η οποία δείχνει ότι υπήρχαν κι άλλοι τρομοκράτες που υπήρχαν στην ομάδα.

Πακιστανός εγκέφαλος στην Τεχεράνη: Εσύ κάνε μου την χάρη να φτιάξεις βίντεο και φωτογραφίες. Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε όπως είπαμε η λύση είναι με ήρεμο τρόπο να πάει κάποιος να κάνει δυο τρεις φωτογραφίες και να έρθει πίσω χωρίς να τον αντιληφθεί κάνεις. Δεν θα του κάνουν έλεγχο. Να βρεις έναν τρόπο να γίνει κάτι

Χαϊντέρ: Άκου. Έχω ένα άλλο φιλαράκι σε άλλο νησί που έχει τρία όπλα και πιστολιά. Και εκείνος λέει πως μόλις τελειώσουμε με τις ελιές να είμαστε δυο τρία άτομα να τους καθαρίσουμε επι τοπίου και μετά να στείλουμε το βίντεο. Ο άλλος λέει να είμαστε οι δυο μας.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024