Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τρομοκρατία: Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο των Πακιστανών και γιατί ματαιώθηκε

Τρομοκρατία: Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο των Πακιστανών και γιατί ματαιώθηκε

Τι αποκαλύπτουν τα δικαστικά έγγραφα για το σχέδιο δράσης των τρομοκρατών

Σε σχεδιασμό για αιματηρή επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο στην Πλατεία Συντάγματος είχαν προχωρήσει αρχικά οι πακιστανοί ύποπτοι για συμμετοχή στο τρομοκρατικό δίκτυο που εξάρθρωσαν ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ. Ομως, αυτός ο στόχος δεν θεωρήθηκε εφικτός λόγω των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονταν στην ευρύτερη περιοχή και έτσι επελέγη εναλλακτικά η εβραϊκή «συναγωγή» στου Ψυρρή. Τα παραπάνω προκύπτουν από τη δικογραφία της υπόθεσης (σ.σ. περιέχει περίπου 200 σελίδες καταγραφών από τα κατασχεθέντα κινητά των συλληφθέντων και 30σέλιδο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.).

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που εξασφάλισαν «ΤΑ ΝΕΑ», η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε από ένα ανώνυμο mail που στάλθηκε στις κρατικές υπηρεσίες τον Νοέμβριο και στο οποίο υπήρχε υπόδειξη για το ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο όπου εργαζόταν ένας από τους υπόπτους, καθώς και στοιχεία για τον 30χρονο ομοεθνή και συντοπίτη καθοδηγητή τους με το όνομα «Αμπάς» που φέρεται να βρίσκεται στο Ιράν.

Απειλές

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στα δικαστικά έγγραφα, λοιπόν, υπήρξαν αποστολές μικρών χρηματικών ποσών μέσω της εταιρείας Western Union σε συγγενείς των εμπλεκόμενων στο Πακιστάν από τον συντονιστή τους. Ακόμη, σε διαλόγους αναδεικνύεται ότι οι δύο συλληφθέντες (σ.σ. εκπροσωπούνται νομικά από τον αυτεπαγγέλτως διορισμένο δικηγόρο Ηρακλή Στάβαρη) είχαν προσεγγίσει Αλβανό, αγνώστων λοιπών στοιχείων, για να συμμετάσχει σε δολοφονίες Ισραηλινών εκτός της συναγωγής του Ψυρή, κάτι το οποίο αρνήθηκε, απαντώντας ότι αυτός προχωρά μόνο σε χτυπήματα με μαχαίρι. Επιπλέον, ένας από τους συλληφθέντες έχει υποστηρίξει στην κατάθεσή του ότι θα συμμετείχε στην επιχείρηση δολοφονίας των Ισραηλινών, όχι μόνο λόγω της χρηματικής αμοιβής, αλλά και επειδή φοβόταν τις απειλές που δεχόταν από τον «Αμπάς», ο οποίος φέρεται να έχει διαπράξει ανθρωποκτονίες στο Πακιστάν.

Το σχέδιο

«Το σχέδιο για την αιματηρή επίθεση στην εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρή μάς τρομάζει πλέον για την απλότητά του». Τους νέους αυτούς φόβους για νέες «εξ αποστάσεως» στρατολογήσεις αχαρτογράφητων «ερασιτεχνών» αλλοδαπών ενόπλων για επιθέσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος εκφράζουν στελέχη των Αρχών Ασφαλείας με βάση την πλήρη ανάλυση των στοιχείων για τη δράση των δύο νεαρών Πακιστανών που συνελήφθησαν ύστερα από έρευνες της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στο πλαίσιο της επιχείρησης «Υάκινθος». Τα στελέχη των Αρχών Ασφαλείας μιλούν για νέο πονοκέφαλο, όπου μετά τα ένοπλα δίκτυα του Κάρλος του Τσακαλιού, του Μαύρου Σεπτέμβρη κι άλλων αραβικών οργανώσεων, τις αιφνιδιαστικές επιθέσεις της Αλ Κάιντα, τις διελεύσεις των χιλιάδων «μαχητών» του ISIS παρουσιάζεται ο εφιάλτης των τρομοκρατών της διπλανής πόρτας που θα χτυπούν με δέλεαρ μεγάλες χρηματικές αμοιβές κατ’ αντιστοιχία του αριθμού των θυμάτων τους.

Τηλεφωνική προσέγγιση

Η προσπάθεια… τηλεφωνικής προσέγγισης από τη «Δύναμη Quds» των Φρουρών της Ιρανικής Επανάστασης με έδρα στην Τεχεράνη δύο «τυχαίων» Πακιστανών που εργάζονταν σε αγροτικές δουλειές, κι όχι μόνο στη Λακωνία και στη Ζάκυνθο, προκειμένου ως μισθοφόροι να προκαλέσουν αιματοχυσία στη χώρα μας υπάρχει φόβος ότι μπορεί να επαναληφθεί. Κι ίσως μάλιστα ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι παρόμοια σχέδια ήδη εκπονούνται σε αρκετές χώρες, αφού της ελληνικής απόπειρας με τέτοιου είδους «ομάδες κρούσης» είχαν προηγηθεί σε Κύπρο, Τουρκία, Ντουμπάι, ενώ υπάρχουν και σχετικές πληροφορίες για παρόμοια προεργασία στην Ολλανδία.

Με ενδεχόμενο κάποιοι άλλοι Πακιστανοί ή αλλοδαποί από άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν καταφύγει στο Ιράν να δημιουργούν κατ’ εντολή οργανώσεων του Ιράν παρόμοια ένοπλα δίκτυα με ομοεθνείς φίλους τους που έχουν μεταβεί σε ευρωπαϊκές χώρες. Με στόχους κυρίως ισραηλινού ενδιαφέροντος, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί ο σχεδιασμός για «τυφλά» χτυπήματα σε διερχόμενους πολίτες, όπως έχει συμβεί δηλαδή με τη δράση πολλών ισλαμιστών μοναχικών «λύκων» με διαδοχικές αιματηρές επιθέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Στελέχη των Αρχών Ασφαλείας αναφέρουν ότι η οργάνωση τέτοιου είδους επιθέσεων με αμειβόμενους, τυχαίους ενόπλους έχει για τους δράστες ορισμένα πλεονεκτήματα αλλά και πολλά, ευτυχώς, «προβληματικά σημεία» που οδηγούν στη ματαίωση των σχεδίων τους.

Η στρατολόγηση

Οπως σημειώνουν, «τα πλεονεκτήματα αυτών των τηλεφωνικών στρατολογήσεων είναι ασφαλώς ότι δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά από τις Αρχές και δύσκολα μπορεί να εντοπιστούν οι μη σεσημασμένοι δράστες.

Ακόμη το γεγονός ότι δεν πρόκειται για αποστολές αυτοκτονίας που προαπαιτούν μια προετοιμασία του καμικάζι για τη «μεγάλη θυσία» και γίνεται μόνο έναντι οικονομικών ανταλλαγμάτων, ασφαλώς διευκολύνει τα σχέδια των τρομοκρατών.

Ακόμη μπορεί εύκολα να καταργούν μια ομάδα επίθεσης και να δημιουργούν μια άλλη με… τυχοδιώκτες αλλοδαπούς με τον ίδιο τρόπο προσέλκυσης. Ομως από την άλλη πλευρά οι δεσμοί φυσικών κι ηθικών αυτουργών είναι πιο χαλαροί, οι αλλοδαποί χωρίς ένοπλο παρελθόν δεν μπορούν να βρουν εύκολα οπλισμό από λαθρεμπορικά κυκλώματα, δεν υπάρχει σαφής τρόπος χρηματοδότησής τους στην προεργασία των επιθέσεων. Κι επιπλέον μπορεί οι… τυχοδιωκτικού τύπου αλλοδαποί, λόγω της προφανούς απειρίας τους, να βρίσκονται σε κατάσταση σύγχυσης ως τις στοχεύσεις, να έχουν δισταγμούς ή ακόμη και να αποστασιοποιηθούν χωρίς μεγάλες επιφυλάξεις και… κλείνοντας τα τηλέφωνα».

Πηγή: Εντυπη εκδοση ΤΑΝΕΑ

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024