Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Τουρκίας: «Το θετικό κλίμα με την Ελλάδα θα ωφελήσει και τις δύο χώρες»

Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας Τουρκίας: «Το θετικό κλίμα με την Ελλάδα θα ωφελήσει και τις δύο χώρες»

Στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρεται η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε την Πέμπτη υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν τα μέτρα ανακούφισης μετά τους φονικούς σεισμούς, η διεξαγωγή των εκλογών καθώς και περιφερειακά ζητήματα.

Ανάμεσα στα περιφερειακά ζητήματα που συζητήθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με αναφορά και στα ελληνοτουρκικά όπου συνεχίζεται η θετική ατζέντα, καθώς χαρακτηρίζεται «επωφελής» η «συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις» των δύο χωρών.

«Θεωρείται ότι η συνέχιση της πρόσφατης θετικής ατμόσφαιρας στις σχέσεις μας με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές και για την περιοχή μας. Έχει αναφερθεί ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ακόμα συζητηθήκαν οι ενέργειες της Τουρκίας ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα που έχει επιτευχθεί χάρη στη συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες, ενώ παρακολουθούνται στενά οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ανοιχτά ζητήματα στην περιοχή.

Επίσης αξιολογήθηκαν τα αρνητικά αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος μαίνεται για πάνω από έναν χρόνο, αλλά και η σταθερότητα σε άλλες χώρες της περιοχής και η ασαλεία στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για να διασφαλιστεί η ειρήνη και περιφερειακή σταθερότητα και να εξαλειφθούν τα αποτελέσματα της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συνεχίζεται ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας

Στην ανακοίνωση το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αφήνει «αιχμές» για τις ΗΠΑ, καθώς όπως σημειώνει η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειες εξάλειψης του PKK και του YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), «παρά την υποστήριξη που λαμβάνουν οι τρομοκρατικών οργανώσεων στα πρόσφατα γεγονότα στο γειτονικό Ιράκ και στη Συρία».

«Οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και στο Ιράκ έχουν υπάρξει καθοριστικές στην κατανόηση των πραγματικών προθέσεων εκείνων που συνεχίζουν να εξοπλίζουν το  PKK/KCK-PYD/YPG με όλα τα μέσα και τις δυνατότητές τους, όπως με ελικόπτερα υπό τον μανδύα του πολέμου ενάντια της καταπολέμησης της τρομοκρατικής οργάνωσης ισλαμικό κράτος».

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας σημειώνει ακόμα ότι «επαναβεβαιώθηκε η αποφασιστικότητα της Τουρκία για επιτυχία των επιχειρήσεων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας για την ολοκληρωτική εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων και όλα τα παρακλάδια τους, παρά την υποστήριξη που έχουν και δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας στα σύνορά της».

Στη συνεδρίαση αξιολογήθηκε η κατάσταση στις σεισμόπληκτες περιοχές και τονίστηκε η ανάγκη να επιστρέψει η ζωή σε φυσιολογικούς ρυθμούς το συντομότερο δυνατόν. «Συζητήθηκαν τα μέτρα για να απαλείψουν όλων των ειδών τις αρνητικές επιπτώσεις της καταστροφής από τους σεισμούς στην ειρήνη με στόχο την ειρήνη και την ευημερία των πολιτών της χώρας», προσέθεσε.

Ακόμα στην ανακοίνωση αναφέρεται πως τα μέτρα για τις εκλογές της 14ης Μαΐου, ώστε να πραγματοποιηθούν σε μία ατμόσφαιρα ειρήνης και ασφάλειας.

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024