Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Εκλογές στην Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν εργαλειοποιεί την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας δια χειρός Ερντογάν

Με τις εκλογές στην Τουρκία να πλησιάζουν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εισάγει στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης την Αγία Σοφία. Από τη μία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί τη μετατροπή του μνημείου σε τζαμί σαν επιτυχία και από την άλλη η αντιπολίτευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο  μετατροπής της Αγίας Σοφίας ξανά, εν μέρει σε μουσείο.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του, την Τετάρτη (29.03), ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε επίθεση προς την αντιπολίτευση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας. Ο Ερντογάν θυμήθηκε για ακόμα μία φορά την κριτική που άσκησαν πάνω στην απόφαση του για μετατροπή της Αγίας Σοφίας, δύο από τους έξι ηγέτες της αντιπολίτευσης, η Μεράλ Ακσενέρ και ο Τεμέλ Καραμολάογλου.

Η εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας δια χειρός Ερντογάν

Στην συνέντευξη του, ο Ερντογάν ανέφερε πως η αρχηγός του Καλού Κόμματος, είπε ότι δε πίστευε πως η Αγία Σοφία θα άνοιγε ως τζαμί. «Η κυρία Μεράλ (σ.σ.: Ακσενέρ) έλεγε πως δεν μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία ως τζαμί. Φαντάζομαι η κυρία Μεράλ είδε το προεδρικό διάταγμα και την υπογραφή μου. Την ανοίξαμε! Ναι την ανοίξαμε!», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σειρά είχε ο ηγέτης του Κόμματος Ευτυχίας, Τεμέλ Καραμολάογλου, ο οποίος είπε δημόσια πριν μέρες ότι ένα μέρος της Αγίας Σοφίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε μουσείο. Ακόμη, ο ίδιος χαρακτήρισε «άξεστους» όσους υποστηρίζουν αυτό ότι η Αγία Σοφία πρέπει να ανοίξει ως μουσείο. «O Kαραμολάογλου λέει πως θα μπορούσε μέρος της Αγίας Σοφίας να γίνει μουσείο. Εσύ που άκουσες ή είδες την διαθήκη του Μωάμεθ του Πορθητή που να αναφέρεται στην Αγιά Σοφιά ως μουσείο. Σε ποιο βιβλίο το διάβασες αυτό;». Ε, κύριε Τεμέλ είσαι στην ίδια πλευρά με τους άξεστους!»

Η

Τι είχε αναφέρει ο Καραμολάογλου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας

Ο Τεμέλ Καραμολάογλου, ανέφερε ότι όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης έρθουν στην εξουσία ενδεχομένως μέρος της «να ανοίξει ξανά για τους τουρίστες», δηλαδή μέρος της να ξαναγίνει μουσείο, μια ενδιάμεση λύση που οι ισλαμιστές δεν θέλουν, γι’ αυτό τα φιλοκυβερνητικά μέσα του επιτέθηκαν.

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια εκπομπής στην Karar TV, ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευημερίας, μετά και από τη διάσταση που πήραν οι αντιδράσεις σε συνέχεια της ανάρτησής του, επισήμανε δε ότι «πέρα από τα τμήματα που χρησιμοποιούνται ως τζαμί (σ.σ. για θρησκευτικούς λόγους), τα υπόλοιπα μπορούν να ανοίξουν για τη χρήση των τουριστών», καθώς πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο οικοδόμημα.

Τι είχε αναφέρει ο Κιλιτσντάρογλου όταν ο Ερντογάν έλαβε την απόφαση

Κατά την διάρκεια των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε κατηγορήσει τον Ερντογάν ότι χρησιμοποιεί το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας για άγρα ψήφων, καθώς αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τους συντηρητικούς ψηφοφόρους.

«Τι διαφορά θα είχε να χαρακτηρίσουμε [την Αγία Σοφία] ως τζαμί, όταν η λειτουργία της θα παραμείνει ως μουσείο. Στόχος του [Ερντογάν] είναι να προσεταιριστεί ψήφους μέσω αυτού», δήλωσε ο Kılıçdaroğlu σε συνέντευξή του στον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα FOX TV στις 29 Μαρτίου.

«Εάν η Αγία Σοφία είναι μουσείο, θα παραμείνει ως τέτοιο. Αν είναι τζαμί, θα παραμείνει επίσης ως τέτοιο. Δεν υπάρχει λόγος να ανακατεύουμε τα πράγματα. Αν [ο Ερντογάν] τη χρησιμοποιεί ως εργαλείο για τις εκλογές, σημαίνει ότι η διακυβέρνησή του πλησιάζει στο τέλος της», πρόσθεσε.

Δεύτερος στις δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, προβάδισμα νίκης έναντι του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δίνει στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο έμπειρος τούρκος δημοσκόπος Ιμπραχίμ Ουσλού, ο οποίος τονίζει ότι «ο Kιλιτσντάρογλου είναι πάνω από το 50% και ίσως νικήσει από τον πρώτο γύρο».

Ο Ουσλού, ο οποίος είναι πρόεδρος της εταιρίας ερευνών ANAR, τόνισε χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με την δημοσκόπηση μας, ο κ. Κιλιτσντάρογλου προηγείται. Τα ποσοστά του είναι λίγο πιο πάνω από το 50%.

Άρα φαίνεται πως η υπόθεση των εκλογών μπορεί να τελειώσει από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου στο 51%. Όμως επειδή υπάρχουν διακυμάνσεις δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Τα ποσοστά του κ. Ερντογάν κυμαίνονται στο 40-42% και παρά την προεκλογική του εκστρατεία αν και έχει ανεβάσει μια με δυο μονάδες τα ποσοστά του δεν πλησιάζει το 50%.

Άρα τα δεδομένα δείχνουν πως ο κ. Ερντογάν δεν έχει πιθανότητα να νικήσει από τον πρώτο γύρο, ενώ ο κ. Κιλιτσντάρογλου έχει αυτή την πιθανότητα όμως δεν είναι τόσο άνετος, δηλαδή δεν είναι στο 55 ή 56%».

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024