Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βαρουφάκης: «Η γενιά των Τεμπών θα 'μαυρίσει' την κυβέρνηση στις εκλογές»

Βαρουφάκης: «Η γενιά των Τεμπών θα ‘μαυρίσει’ την κυβέρνηση στις εκλογές»

«Η Βουλή αυτή δεν έχει πλέον νομιμοποίηση να νομοθετήσει τίποτε άλλο, πέραν ενός νόμου, να ψηφίσει την τροπολογία του ΜέΡΑ25 για να ψηφίζουν οι νέοι στον τόπο εργασίας τους», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η κυβέρνηση έπρεπε σεμνά και ταπεινά να φέρει ένα νομοσχέδιο αποκλειστικά στοχευμένο για τα Τέμπη, όχι να μαγαρίσει τις διατάξεις για τα Τέμπη βάζοντας μέσα πόσα ακόμα άρθρα με δωράκια και ρουσφέτια για τους ‘ημέτερους’», δήλωσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου ψηφίζονται τα μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών της τραγωδίας.

Μάλιστα, υποστήριξε πως «η Βουλή αυτή δεν έχει πλέον νομιμοποίηση να νομοθετήσει τίποτε άλλο, πέραν ενός νόμου, να ψηφίσει την τροπολογία του ΜέΡΑ25 για να ψηφίζουν οι νέοι στον τόπο εργασίας τους».

Και προσέθεσε πως «δεν θα το κάνει, γιατί η κυβέρνηση φοβάται τους νέους. Γνωρίζει καλά ότι η γενιά των Τεμπών θα την ‘μαυρίσει’ στις εκλογές».

«Δεν αρκεί να ψηφίσεις απλή αναλογική, πρέπει να την τιμάς κιόλας»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις εκλογές που έρχονται, λέγοντας πως «εμείς θα δώσουμε τον πολιτικό μας αγώνα με ήθος και θα αναδείξουμε τις διαφορές μας με αυτό τον τρόπο με τα υπόλοιπα κόμματα. Όπως η διαφορά μας με την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που λένε ότι το ζήτημα είναι απλώς διαχείρισης της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας, χωρίς να λένε όμως ότι η χώρα δεν είναι βιώσιμη».

«Μιλάει η κυβέρνηση για επενδυτική βαθμίδα φερ’ ειπείν», σημείωσε, «που είναι όμως απλώς άλλη μία συγκάλυψη της χρεοκοπίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

«Η δεύτερη διαφορά μας αφορά την απλή αναλογική», τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, προσθέτοντας πως «δεν αρκεί να την ψηφίσεις, πρέπει να την τιμάς κιόλας.

»Με προεκλογικό διάλογο, ώστε να καταγραφούν ειλικρινά ποιες είναι οι πραγματικές μας διαφωνίες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και έχουμε μια απαξίωση στην πράξη της απλής αναλογικής, τόσο άμεσα από την ΝΔ, όσο και έμμεσα από τον ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε.

«Η έλλειψη αυτοδυναμίας είναι δημοκρατία»

Στην συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «πολιτικής τερατογέννεσης», σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25.

«Ο κ. Μητσοτάκης μιλάει για ‘τερατογέννεση’ και θέλει να δημιουργήσει μια κυβέρνηση που θέλει αυτοδυναμία, κόντρα στη βούληση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Όπως κι ο κ. Τσίπρας, που θέλει να κάνει μια προοδευτική διακυβέρνηση χωρίς προεκλογικό πρόγραμμα.

«Η έλλειψη αυτοδυναμίας, πάντως, είναι δημοκρατία, όχι πρόβλημα δημοκρατίας. Πρόβλημα ίσως για τη ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και προσέθεσε: «Η ενισχυμένη αναλογική άλλωστε, όπως και η ‘ενισχυμένη ανάκριση’ της CIA ή η ‘ενισχυμένη εποπτεία’ της τρόικας, αποτελεί βιασμό της δημοκρατίας.

»Καμία κυβέρνηση, που προκύπτει χωρίς πρόγραμμα και χωρίς μέτωπο ανθρώπων που θα στηρίξουν ένα πρόγραμμα κόντρα στην ολιγαρχία, δεν μπορεί να είναι προοδευτική. Καθώς αυτή είναι η βάση μιας προοδευτικής κυβέρνησης. Οτιδήποτε άλλο είναι το ίδιο προοδευτικό, όσο σοσιαλιστικό είναι και το ΠΑΣΟΚ, καθόλου δηλαδή», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Τι είπε για το ΚΚΕ

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 απευθύνθηκε εκ νέου στο ΚΚΕ και την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των δύο κομμάτων πρόσφατα, λέγοντας: «Φίλοι του ΚΚΕ, είδατε από το 2019 το ΜέΡΑ25 ως απειλή και πέσατε ακόμα και θύματα μιας πλαστογραφίας.

»Δεν πιστεύαμε ότι το ΚΚΕ θα έκανε κάτι τέτοιο, όμως τώρα ξαναβγάζετε αυτή την πλαστή επιστολή. Το χυδαίο ψεύδος, ωστόσο, του μνημονιακού Βαρουφάκη – με το οποίο γελάνε οι τροϊκανοί – δημιουργεί ήδη ένα κλίμα βίας εναντίον μας. Βάλτε μια τελεία σε αυτό και στρέψτε τα βέλη σας στις πραγματικές μας θέσεις», είπε αναφερόμενος εμμέσως στην επίθεση που δέχτηκε στα Εξάρχεια.

«Κάντε μας σοβαρή κριτική σε αυτά που λέμε, όχι σε αυτά που δεν λέμε», προσέθεσε.

«Στο ότι εμείς θεωρούμε φερ’ ειπείν, ότι ο κόσμος εκεί έξω δεν θέλει ούτε τον υπουργό, ούτε τον επενδυτή να ελέγχει το νερό και τα δημόσια αγαθά. Εμείς γι’ αυτό προτείνουμε τα ΔΙΑΣΚΕΠ παντού και δίνουμε ένα νέο νόημα στην δημοκρατία.

»Με ανάκτηση υπέρ της κοινωνίας των θεσμών που ελέγχει η τρόικα. Με κοινωνικό έλεγχο».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σημείωσε, επίσης, ότι «περιμέναμε από τα υπόλοιπα κόμματα να μας κάνουν σκληρή κριτική στις προτάσεις μας και στο όραμά μας για μια δημοκρατία, όπου οι πολίτες να έχουν τον πραγματικό έλεγχο στους θεσμούς και την οικονομία.

»Με αντικαπιταλιστικό, πράσινο, αυτοδιαχειριστικό και βαθιά δημοκρατικό πρόγραμμα».

Και κάλεσε όλες και όλους «να έχουμε έναν σκληρό αλλά καθαρό προεκλογικό αγώνα, για να πείσουμε ότι η δημοκρατία έχει ελπίδα να επανακάμψει σε τούτα εδώ τα χώματα».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024