Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δημοσκόπηση: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ - 1 στους 5 βρίσκεται στη «γκρίζα ζώνη»

Δημοσκόπηση: Στις 4,7 μονάδες η διαφορά ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ – 1 στους 5 βρίσκεται στη «γκρίζα ζώνη»

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το κεντρικό δελτίο «Mega Γεγονότα», είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών

Στις 4,7 μονάδες υποχωρεί η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Η έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων «Mega Γεγονότα» με τη Ράνια Τζίμα, είναι η πρώτη μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της ημερομηνίας των εκλογών και τα συμπεράσματα που εξάγονται είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Εγιν την περίοδο 22-28 Μαρτίου και «πιάνει» και γεγονότα όπως οι δηλώσεις Ανδρουλάκη για κυβέρνηση χωρίς Μητσοτάκη, Τσίπρα, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου, η οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση κ.λπ.

Η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να προηγείται αλλά πλέον βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Καταλαμβάνει ποσοστό 26,2%, χάνοντας 0,1 μονάδες από τη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στις αρχές Μαρτίου. Εν ολίγοις το κυβερνών κόμμα δείχνει να σταθεροποιείται στα χαμηλά που βρέθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών και φαίνεται ότι δεν μπορεί να ανακάμψει, δεν μπορεί να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους που έχασε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 21,5% κερδίζοντας μία μονάδα σε σύγκριση με την έρευνα πριν από μερικές εβδομάδες. Η αξιωματική αντιπολίτευση δείχνει ανοδικές τάσεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αναδείξει ένα ρεύμα ανατροπής της σημερινής πολιτικής κατάστασης.

Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι και τα δύο κόμματα βρίσκονται σταθερά κάτω από 50%, και συγκεκριμένα στο 47,7%.

Τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, αλλά κάτω από 10% που έχει θέσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ως προϋπόθεση για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας και να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα.

Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 9,4%, οριακά υψηλότερο από το 9,2% στις αρχές Μαρτίου.

Μικρή υποχώρηση στο 5,7% (από 5,9%) για το ΚΚΕ και άνοδος 0,2% για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στο 3,9% και έκτο κόμμα στη Βουλή το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη, που κερδίζει 0,4 μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα.

Στα δυσάρεστα της έρευνας η ισχυροποίηση του ακροδεξιού κόμματου του Ηλία Κασιδιάρη «Ελληνες Εθνικό Κόμμα», το οποίο παίρνει ποσοστό 3,8% (από 3,6%).

Τα μικρότερα κόμματα (λοιπά) παίρνουν ποσοστό 5,8%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 11,6% (αναποφάσιστοι και Δεν Απαντώ), όμως αθροιζόμενα τα ποσοστά του άκυρου/λευκού (3,9%) κι αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν (4%), η γκρίζα ζώνη φτάνει στο 19,5%, δηλαδή 1 στους 5 Ελληνες.

Αναφορικά με την κομματική προέλευση των αναποφάσιστων, το 58% είναι από τη δεξαμενή των λευκών/άκυρων/δεν ψήφισαν. Ενας στους 4 (24%) προέρχεται από τη ΝΔ, το 6% από ΣΥΡΙΖΑ, άλλο 6% από ΠΑΣΟΚ.

Στην εκτίμηση ψήφου βλέπουμε τη ΝΔ να βρίσκεται στο 32,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,7%, δηλαδή διαφορά 5,8 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,1%, η Ελληνική Λύση στο 5,2%, οι Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 4,7% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%.

Όπως βλέπουμε από πρόθεση και εκτίμηση ψήφου, αυτή τη στιγμή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο επτακομματικής βουλής με την υποσημείωση τι θα γίνει με το κόμμα Κασιδιάρη και την απαγόρευση από το νόμο που πρόσφατα ψηφίστηκε.

Ενδιαφέρουσα η εκτίμηση για τις έδρες με βάσεις την εκτίμηση ψήφου. Συγκεκριμένα η ΝΔ θα έπαιρνε 105 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 86 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 38, το ΚΚΕ 23, η Ελληνική Λύση 17, το ΜέΡΑ 25 16 και το κόμμα του Κασιδιάρη 15.

Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση μόνο με δύο κόμματα και επιβεβαιώνονται όσοι τονίζουν ότι οι δεύτερες εκλογές είναι αναπόφευκτες.

Παράσταση και καταλληλότητα

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει ποσοστό 65% και άνοδο 5 μονάδες και ο ΣΥΡΙΖΑ 21%.

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 36% και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με 17% και ο Νίκος Ανδρουλάκης με 6%. Κι εδώ ο νυν πρωθυπουργός δείχνει να «τσιμπάει» ποσοστά, αν και οξύμωρο αφού μειώνεται η διαφορά των κομμάτων.

Στην ερώτηση για το ποιος πολιτικός μπορεί να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών ο νυν πρωθυπουργός παίρνει ποσοστό 29%, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης 6%.

Θέλουν αλλαγή

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η απάντηση των πολιτικών για το αν θέλουν συνέχεια ή αλλαγή. Το 63%, δηλαδή 2 στους 3, απαντούν ότι θέλουν αλλαγή και το 34% ότι θέλουν συνέχεια.

Μοιρασμένα τα ποσοστά όσων απαντούν για το τι κυβέρνηση θέλουν. Το 49% ζητά κυβερνήσεις συνεργασίας και το 48% αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Εδώ υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά από την προηγούμενη έρευνα. Το ποσοστό όσων θέλουν αυτοδύναμες κυβερνήσεις αυξάνεται 2 μονάδες τις οποίες χάνει το ποσοστό όσων θέλουν συνεργασίες. Προφανώς όσο πλησιάζουμε στις κάλπες να υπάρχει ο φόβος στους πολίτες για το που μπορούν να οδηγήσουν οι συνεργασίες.

Συσπειρώσεις – Μετακινήσεις

Χαμηλά είναι οι συσπειρώσεις για τα κόμματα. Στο 68,9% για τη ΝΔ, στο 65,6% για ΣΥΡΙΖΑ και μόλις στο 61,9% για το ΠΑΣΟΚ που προφανώς έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Οι μετακινήσεις ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ είναι στο 5,9% και το αντίστροφο στο 2,5%, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι φεύγουν από τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτούς που έρχονται από τη δεξιά παράταξη.

Ποσοστό 6,7% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται στο ΠΑΣΟΚ ενώ 4,4% προέρχεται από τη ΝΔ.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024