Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Θύμα απαγωγής και ξυλοδαρμού από αστυνομικούς 14χρονος Κούρδος - Χιλιάδες τα κρούσματα αστυνομικής βίας

Τουρκία: Θύμα απαγωγής και ξυλοδαρμού από αστυνομικούς 14χρονος Κούρδος – Χιλιάδες τα κρούσματα αστυνομικής βίας

«Τον έδεσαν, τον χτύπησαν με κοντάκι όπλου και τον ανάγκασαν να απαγγείλει τον τουρκικό εθνικό ύμνο»

Νέο περιστατικό αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας συνέβη στην Τουρκία, όταν ένας 14χρονος Κούρδος απήχθη και κακοποιήθηκε άγρια από αστυνομικούς στο Ντιγιαρμπακίρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Ειδικότερα, στις 21 Μαρτίου, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, ο νεαρός Υ.Δ. επέστρεφε στο σπίτι στην πόλη Lice με έναν 10χρονο φίλο, μετά από εορτασμό του κουρδικού ανοιξιάτικου φεστιβάλ Νεβρόζ, όταν τους σταμάτησε η αστυνομία.

Το μικρότερο αγόρι αφέθηκε ελεύθερο, αλλά ο Υ.Δ. αφού τον έβαλαν μέσα σε ένα τεθωρακισμένο όχημα της αστυνομίας, του δέσανε τα χέρια και τα πόδια. Τον ξυλοκόπησαν με το κοντάκι ενός μακρύκαννου όπλου, του έσφιξαν τον λαιμό, τον απείλησαν να τον σκοτώσουν και τον ανάγκασαν να πει ότι είναι Τούρκος και να δυσφημήσει την κουρδική του ταυτότητα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mezopotamya, επικαλούμενο τη μαρτυρία του αγοριού.

Τον ανάγκασαν επίσης να απαγγείλει τον τουρκικό εθνικό ύμνο. Στην συνέχεια τον πέταξαν σε ένα ρέμα, δεμένο και φιμωμένο, όπου τον ανακάλυψε ένας χωρικός. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από το οποίο πήρε εξιτήριο την επόμενη μέρα.

5 συλλήψεις

Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα και τέσσερις ημέρες αργότερα «ένας επίτροπος και τέσσερις αστυνομικοί… τέθηκαν υπό κράτηση» και στη συνέχεια σε διαθεσιμότητα.

Ο Ναχίτ Ερέν, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Ντιγιαρμπακίρ, δήλωσε την Τρίτη ότι το δικαστήριο απελευθέρωσε «παράνομα» δύο από τους αξιωματικούς. Στις καταθέσεις τους, οι αστυνομικοί είπαν ότι είχαν συλλάβει το αγόρι αφού μια ομάδα άρχισε να τους πετάει πέτρες ενώ αρνήθηκαν ότι τον τραυμάτισαν. Οι αστυνομικοί συνελήφθησαν για «στέρηση της ελευθερίας και σκόπιμη βλάβη» αφού ο ανήλικος αναγνώρισε τουλάχιστον τρεις από αυτούς.

Η επίθεση της Υ.Δ. ήρθε λίγο μετά την ένατη επέτειο από τον θάνατο του Μπερκίν Έλβαν, ενός 15χρονου αγοριού που σκοτώθηκε από δακρυγόνα της αστυνομίας ενώ ψώνιζε ψωμί στην Κωνσταντινούπολη. Πέθανε μετά από εννέα μήνες σε κώμα μετά το περιστατικό τον Ιούνιο του 2013 κατά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Σημειώνεται ότι ο υπεύθυνος αστυνομικός καταδικάστηκε σε σχεδόν 17 χρόνια φυλάκιση τον Ιούνιο του 2021, αλλά παραμένει ελεύθερος εν αναμονή της απόφασης από το Εφετείο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε τον Φεβρουάριο ότι οι τουρκικές αρχές απέτυχαν «να διεξαγάγουν αποτελεσματική έρευνα για οποιονδήποτε ρόλο μπορεί να έπαιξε ο διευθυντής επιβολής του νόμου και/ή ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης σε σχέση με τον θάνατο του Μπερκίν Ελβάν».

Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία

Σε μια κοινή έκθεση του 2022, το Ίδρυμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας και η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της χώρας περιέγραψαν την κλίμακα των δολοφονιών και της κακομεταχείρισης από την τουρκική αστυνομία. Σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον 5.148 άτομα, μεταξύ των οποίων 143 παιδιά, υπέστησαν κάποιας μορφής κακομεταχείριση από την αστυνομία νόμου μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου 2022. Περίπου 225 άτομα υπέστησαν κακομεταχείριση σε υπαίθριο χώρο.

Η έκθεση περιέγραψε επίσης τη σπανιότητα των διώξεων για αστυνομική βία, με τους κατηγόρους να είναι πιο πιθανό να καταλήξουν να αντιμετωπίσουν κατηγορίες όπως «αντίσταση σε δημόσιο υπάλληλο». Περισσότερα από 28.600 άτομα διώχθηκαν για αυτό το αδίκημα το 2021, ενώ μόνο 130 κατηγορήθηκαν για έγκλημα που σχετίζεται με κακομεταχείριση από δημόσιο λειτουργό.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα τη Νέα Υόρκη, σε μια έκθεση του 2022, ανέφερε ότι οι απαγωγές και οι εξαναγκαστικές εξαφανίσεις δεν διερευνήθηκαν σωστά στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από Αl-Μonitor

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024