Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λιθουανία: Αγοράζει στρατιωτικό υλικό αξίας 753 εκατομμυρίων ευρώ

Λιθουανία: Αγοράζει στρατιωτικό υλικό αξίας 753 εκατομμυρίων ευρώ

Η Λιθουανία έχει αναγγείλει μαζική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της και σ' αυτό το πλαίσιο πρόκειται ν' αγοράσει φέτος στρατιωτικό υλικό αξίας 753 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας σχεδιάζει να αγοράσει στρατιωτικό υλικό αξίας 753 εκατομμυρίων ευρώ φέτος, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Aμυνας (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Janis Laizans, επάνω, λιθουανοί στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία).

Ενίσχυση του ΝΑΤΟ

Το Βίλνιους επενδύει σε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, φορητά τακτικά συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ατομικό οπλισμό, όπως πιστόλια και πολυβόλα, κατά το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει στην απόκτηση εξοπλισμού από κοινού με τις γειτονικές της χώρες στη Βαλτική – Εσθονία, Λετονία -, προκειμένου να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του NATO, κατά την ίδια πηγή.

Η Λιθουανία συνορεύει με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική και με τη Λευκορωσία, χώρα που είναι σύμμαχος της Μόσχας.

Η κυβέρνηση της χώρας χαρακτηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2022 άμεση απειλή για τη λιθουανική εθνική ασφάλεια.

Eχει αναγγείλει μαζική αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών: θ’ αγγίξουν τα 1,8 δισ. ευρώ το 2023, με άλλα λόγια το 2,52% του ΑΕΠ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Απαγόρευση

Η Βουλή της Λιθουανίας έχει εγκρίνει την απαγόρευση της δημόσιας επίδειξης του γράμματος «Ζ», της λευκής και πορτοκαλί κορδέλας του Αγίου Γεωργίου και άλλων συμβόλων που θεωρείται ότι εκφράζουν υποστήριξη στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το γράμμα «Ζ» έχει χαρακτηριστεί ως το σήμα του πολέμου καθώς το φέρουν τα ρωσικά στρατιωτικά οχήματα.

Και η λιθουανική Βουλή αποφάσισε ότι θα τιμωρούνται με πρόστιμο όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση. Τα ποσά ανέρχονται σε 900 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και φθάνουν τα 1.500 ευρώ για επιχειρήσεις.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024