Τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου μεταφέρθηκαν από την Τουρκία και ξεφορτώθηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Ο Αττίλας στα κατεχόμενα είναι εξοπλισμένος με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, τα οποία έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία.

Εδώ και τουλάχιστον 2 χρόνια

Στρατιωτικές πηγές οι οποίες είναι σε θέση να γνωρίζουν ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι στις αποθήκες πυρομαχικών του Αττίλα στα κατεχόμενα, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια βρίσκονται περισσότερα από 4 χιλιάδες αντιαρματικά βλήματα με απεμπλουτισμένο ουράνιο έτοιμα προς χρήση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος δεν θα στηρίξει την Τουρκία για τη ΓΓ του IMO

Το συγκεκριμένο υλικό έχει τρία πεδία δράσης. Το πρώτο είναι η πρόσμιξή του στα βλήματα η οποία αυξάνει τη διατρητική τους ικανότητα, σε βαθμό που μπορούν να διαπεράσουν ακόμη και τον θώρακα ενός άρματος μάχης, για να εκραγούν στη συνέχεια μέσα σε αυτό, προκαλώντας ολική καταστροφή.

Το δεύτερο είναι η εξωτερική ακτινοβολία του. Για παράδειγμα, ένα αντιαρματικό βλήμα βάρους 100 γραμμαρίων έχει τουλάχιστον 10 χιλιάδες φορές περισσότερη ραδιενέργεια απ’ ό,τι η φυσική.

Το τρίτο πεδίο δράσης και επίσης καταστροφικό είναι τα πιθανά υπολείμματα ουρανίου στην επιφάνεια του εδάφους και η μεταφορά του από τις καλλιέργειες στην τροφική αλυσίδα, κάτι που όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει.

Με πλοία από την Τουρκία

Το συγκεκριμένο υλικό μεταφέρθηκε με πλοία από την Τουρκία πριν τουλάχιστον δύο χρόνια και ξεφορτώθηκε στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα πυρομαχικά με απεμπλουτισμένο ουράνιο αποτελούν περίσσευμα των επιχειρήσεων στη Συρία, όπου εκτός από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες έκαναν χρήση αυτού του υλικού, συμμετείχε και η Τουρκία.

Τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη του υπουργείου Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στον εκπρόσωπο Τύπου, από την περασμένη Τετάρτη. Μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν είχαμε οποιαδήποτε τοποθέτηση, σημειώνει το ΣΙΓΜΑ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr