Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ο Ερντογάν έριξε θεμέλια σε ανύπαρκτο νοσοκομείο

Τουρκία: Ο Ερντογάν έριξε θεμέλια σε ανύπαρκτο νοσοκομείο

Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν βασίζεται στην ανοικοδόμηση της Τουρκίας μετά τους φονικούς σεισμούς.

Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, ο Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα θεωρούνται υπεύθυνοι για την κακοδιαχείριση των πρώτων κρίσιμων ωρών, με τους πολίτες πλέον να είναι εξοργισμένοι. Στόχος του Τούρκου προέδρου για να αλλάξει το κλίμα είναι να επιταχύνει τις εργασίες ανοικοδόμησης των κατοικιών.

Βέβαια, οι τραγελαφικοί χειρισμοί συνεχίζονται, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Aksam, ο μετασχηματισμός που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση της Τουρκίας ξεκίνησε από το οίκημα στο οποίο ζούσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην γειτονιά Σκούταρι (Üsküdar) της Κωνσταντινούπολης από το 1994 ως το 2009, όταν ήταν αρχικά δήμαρχος της Πόλης και στη συνέχεια πρωθυπουργός.

Έριξε μπετά σε ανύπαρκτο νοσοκομείο

Μετά το παραπάνω φιάσκο, ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καλέσει τα τουρκικά ΜΜΕ προκειμένου να παρουσιάσει τη θεμελίωση ενός νοσοκομείου στο πλαίσιο της ανοικοδόμησης. Βέβαια, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης αποδείχθηκε ότι έριχναν μπετό στην μέση του πουθενά.

Το περιστατικό ξεκίνησε με τον Ερντογάν να φωνάζει εξ αποστάσεως στην τελετή: «Όπως βλέπετε δεν μιλάμε για κατασκευές με άμμο θαλάσσης. Είναι με τσιμέντο με χάλυβα κάνουμε σωστές κατασκευές».

Βέβαια, λίγο αργότερα, το τηλεοπτικό δίκτυο «HALK TV» παρουσίασε την πραγματική εικόνα: «Αυτά εδώ είναι τα θεμέλια ενός νοσοκομείου!! Βέβαια μόλις αποκαλύφθηκαν αυτές οι εικόνες, αυτά τα θεμέλια αποσύρθηκαν!! Εδώ πια δεν μπορούν να κάνουν και σοβαρές παρουσιάσεις και κάνουν τέτοιου είδους τελετές θεμελίωσης».

Τρεις στους δέκα πολίτες θεωρούν το ΑΚΡ υπεύθυνο για τους σεισμούς

Στενεύει ο κλοιός με τον Ταγίπ Ερντογάν να καταρρέει στις δημοσκοπήσεις που γίνονται μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία. Οι πολίτες φαίνεται να είναι αρκετά θυμωμένοι με τον τρόπο που χειρίστηκε, ο Τούρκος πρόεδρος και η κυβέρνηση του, τους απανωτούς σεισμούς που προκάλεσαν φθορές και την απώλεια χιλιάδων ζωών.

Σε νέα δημοσκόπηση, που είδε το φως της δημοσιότητας πάνω από το ένα τρίτο των Τούρκων λένε ότι η κυβέρνηση του AKP είναι υπεύθυνη για τον υψηλό αριθμό νεκρών και τις καταστροφικές συνέπειες του σεισμού που συγκλόνισε τη νότια Τουρκία τον περασμένο μήνα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το κυβερνητικό κόμμα να χάσει πάνω από 4 μονάδες.

Πώς αποτιμούν οι πολίτες την αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στους σεισμούς

Στο πλαίσιο της μηνιαίας δημοσκόπησης «Turkey’s Pulse», που πραγματοποιήθηκε από τη MetroPoll σε 2.118 άτομα σε 28 επαρχίες μεταξύ 23-28 Φεβρουαρίου, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν, μεταξύ άλλων, ποιος πιστεύουν ότι ευθύνεται περισσότερο για τις απώλειες από τον σεισμό. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που αναρτήθηκαν στο Twitter την Πέμπτη από τον καθηγητή Özer Sencar, ιδιοκτήτη της MetroPoll, αποκάλυψαν ότι το 34,4% των συμμετεχόντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση του AKP ήταν «η περισσότερο υπεύθυνη για τις απώλειες από τον σεισμό».

Το ποσοστό ψηφοφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης που μοιράζονται την ίδια άποψη φτάνει πάνω από 60%, ενώ μειώνεται στο 6,4% μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος ΑΚΡ και στο 3,4% μεταξύ των υποστηρικτών του συμμάχου του, του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 26,9% των συμμετεχόντων θεωρεί τους κατασκευαστές εργολάβους υπεύθυνους για τις καταστροφικές συνέπειες των σεισμών, με το 15,4% να θεωρεί υπεύθυνους τους δήμους, το 4,4% να αποδίδει τις ευθύνες στους πολίτες και το 4,2% σε άλλους. Στο 12,9% ανέρχεται το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι «όλοι οι παραπάνω» είχαν την ευθύνη για τις απώλειες που προκλήθηκαν από την καταστροφή.

Οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι εργολάβοι ήταν κυρίως υπεύθυνοι για τις απώλειες που προκλήθηκαν από τους σεισμούς αυξήθηκαν σε 46,2% και 43,6% μεταξύ των ψηφοφόρων του AKP και MHP, αντίστοιχα, ενώ μειώθηκαν στο 13% μεταξύ των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο 12,6% μεταξύ των υποστηρικτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και στο 11,9% μεταξύ των υποστηρικτών του İYİ (Καλού Κόμματος).

Οι υποσχέσεις Ερντογάν στους σεισμόπληκτους

Ο Ερντογάν σημείωσε πως το ελάχιστο ποσό μισθώματος για ενοίκιο στους σεισμόπληκτους αυξήθηκε από τις 2.000 στις 3.000 τουρκικές λίρες και σημείωσε πως έχει δοθεί οριζόντια βοήθεια 15.000 λιρών σε όσους θέλουν να μετεγκατασταθούν. Ακόμα επανέλαβε πως έχουν δοθεί 100.000 λίρες στους πολίτες που έχασαν τους συγγενείς τους στον καταστροφικό και φονικό σεισμό.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο δόθηκαν 10.000 λίρες σε κάθε έναν από τους πολίτες που επηρεάστηκαν από την καταστροφή και η συνολική βοήθεια ανέρχεται σε περίπου 1.000.000 λίρες, ενώ σημείωσε πως δεν θα ξεχάσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επηρεάστηκαν. Επίσης ο Ερντογάν υποσχέθηκε πως θα κατασκευαστούν περίπου 50.000 σπίτια στο Αντιγιαμάν και πως οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι γεωλογικές έρευνες.

«Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειαστεί για να προετοιμάσουμε τις πόλεις μας για επερχόμενες καταστροφές το συντομότερο δυνατόν και ειδικότερα θα επιταχύνουμε τη μετατροπή των σχεδίων πόλεων», προσέθεσε. Βέβαια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε πάλι τάζοντας έχοντας προεκλογικό τόνο στην ομιλία του. «Υπόσχομαι στο έθνος μας ότι θα θεραπέψω τις πληγές του σεισμού σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του χρόνου», κατέληξε.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024