Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) εξετάζει την Τετάρτη δύο προσφυγές εναντίον της Ελβετίας και της Γαλλίας από πολίτες που κατηγορούν τις δύο χώρες για κλιματική αδράνεια.

Οργάνωση συνταξιούχων έχει προσφύγει εναντίον της Βέρνης καταγγέλλοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία τους, ενώ πρώην δήμαρχος γαλλικής πόλης που απειλείται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας έχει προσφύγει εναντίον του Παρισιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πως τα ισχυρά γερμανικά συμφέροντα κάνουν ό,τι θέλουν την ευρωπαϊκή ατζέντα για το Κλίμα

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΔΑΔ εξετάζει υποθέσεις που αφορούν τις επιπτώσεις της παγκόσμια θέρμανσης, την ώρα που αυξάνονται και οι προσφυγές κατά κυβερνήσεων και εταιρειών για το κλίμα.

Το 2019 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας απαίτησε από την κυβέρνηση να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 25% ως το 2020, έπειτα από προσφυγή οικολογικής οργάνωσης.

Στα τέλη του 2021, το γαλλικό κράτος καταδικάστηκε από δικαστήριο του Παρισιού μετά την προσφυγή τεσσάρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, τις οποίες στήριζαν τις υπογραφές τους περισσότεροι από 2,3 εκατ. πολίτες.

Το ΕΔΑΔ θα αρχίσει να εξετάζει την ελβετική προσφυγή το πρωί της Τετάρτης και θα ακολουθήσει το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η γαλλική. Η ετυμηγορία αναμένεται σε αρκετούς μήνες.

«Το διακύβευμα είναι εξαιρετικά σημαντικό» δήλωσε η Κορίν Λεπάζ, μία από τις δικηγόρους του Νταμιέν Καρέμ, πρώην δημάρχου της Γκραντ Σιντ στη βόρεια Γαλλία.

«Αν το ευρωπαϊκό δικαστήριο αναγνωρίσει ότι η κλιματική αδράνεια παραβιάζει τα δικαιώματα των ατόμων στη ζωή και σε μια κανονική οικογενειακή ζωή, αυτό θα ισχύει για όλα τα κράτη του Συμβουλίου της Ευρώπης και πιθανόν σε όλα τα κράτη του κόσμου», σημείωσε.

Το ΕΔΑΔ θα εξετάσει μετά το καλοκαίρι και μια άλλη υπόθεση, μετά την προσφυγή νεαρών Πορτογάλων εναντίον της χώρας τους αλλά και 32 άλλων χωρών για την αδράνειά τους μπροστά στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr