Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θετικό αφήγημα στο βαρύ περιβάλλον (ξανα)χτίζει ο Μητσοτάκης: «Αν μας εμπιστευθεί ο λαός, μπορούμε να…»

Θετικό αφήγημα στο βαρύ περιβάλλον (ξανα)χτίζει ο Μητσοτάκης: «Αν μας εμπιστευθεί ο λαός, μπορούμε να…»

Ο «εθνικός στόχος» της βαθμίδας, οι μισθοί, η ακρίβεια, η περιφερειακή ανάπτυξη – Στη Λαμία μεταβαίνει τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός με το «αναπτυξιακό σχέδιο» για το 2030

Το χαρτί της οικονομίας ρίχνει ξανά στο προεκλογικό τραπέζι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει μπροστά του την πρόκληση να (ξανα)χτίσει πειστικό, θετικό αφήγημα επόμενης μέρας σε ένα βαρύ περιβάλλον. Εξ ου και σκοπεύει με κάθε ευκαιρία να φέρνει στο προσκήνιο όχι μόνο τα πεπραγμένα της γαλάζιας διακυβέρνησης ή τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις, αλλά περισσότερο τα μεγάλα «στοιχήματα» του μέλλοντος.

Πριν από τα τραγωδία στα Τέμπη άλλωστε η κυβέρνηση κατέγραφε στις κυλιόμενες μετρήσεις κοινής γνώμης ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (οι αγωνίες των πολιτών, ακριβέστερα) εστιαζόταν στα θέματα της… τσέπης: στην ακρίβεια της καθημερινότητας αλλά και ευρύτερα σε ζητήματα οικονομίας – ως αυτά που θα κρίνουν την εκλογική αναμέτρηση.

Ο «εθνικός» – κατά τον Μητσοτάκη – στόχος της ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας είχε βρεθεί και προ μηνών στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να συνδέει την ανάγκη για πολιτική σταθερότητα στη χώρα με τους σημαντικούς «σταθμούς» και τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας. Και πλέον στην κυβερνητική ρητορική επιστρέφει το παλιότερο μότο ότι η Ελλάδα «ανήκει στις θετικές εκπλήξεις» της Ευρώπης.

Μια γεύση για αυτή τη στρατηγική, που θα μείνει μέχρι τις κάλπες του Μαΐου, έδωσε ο πρωθυπουργός και με τις δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες. Είναι σαφές ότι επιδιώκεται να υπάρχει θετικός αντίκτυπος στο εσωτερικό ακροατήριο και μέσα και από τη «διεθνή» παρουσία του πρωθυπουργού, ιδίως στα ζητήματα της οικονομίας.

«Είμαι σίγουρος ότι…»

Έτσι ο Μητσοτάκης εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι η χώρα θα αποκτήσει βαθμίδα μέσα στο 2023, συνδέοντας αυτό τον στόχο με τη σταθερή διακυβέρνηση. Κοινώς, με την επίτευξη νίκης της ΝΔ στις εκλογές και την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης, ώστε να συνεχιστεί η συνετή οικονομική πολιτική.

«Είμαι σίγουρος» είπε συγκεκριμένα «ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και προκύψει σταθερή κυβέρνηση». Και ταυτόχρονα επιχείρησε συγκρίσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να κατονομάσει την αξιωματική αντιπολίτευση, στις αναφορές του για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι, όπως είπε, «απολύτως σταθερές και θωρακισμένες», χωρίς να απειλούνται με οποιονδήποτε τρόπο.

«Δεν είμαι καθόλου σίγουρος» ήταν η αιχμή του για την αξιωματική αντιπολίτευση «ότι θα μπορούσαν να πουν κάποιοι άλλοι το ίδιο πράγμα σε μία τραπεζική κρίση επί των δικών τους ημερών όταν οι τράπεζες μας είχαν ακόμη πολύ μεγάλα συστημικά προβλήματα».

«Αναπτυξιακός σχεδιασμός» με ορίζοντα το 2030

Με ατζέντα οικονομίας (στήριξη ευάλωτων, αυξήσεις στους μισθούς κ.λπ) και με το αφήγημα της «καλύτερης θέσης» για τη χώρα σε σχέση με το 2019, παρά τη διαχείριση κρίσεων, μεταβαίνει ο Μητσοτάκης τη Δευτέρα (27/3) στη Λαμία. Από εκεί, την έδρα της εκλογικής περιφέρειας Φθιώτιδας, κυβέρνηση και κόμμα επιστρέφουν ουσιαστικά στις (προεκλογικές) περιοδείες για την παρουσίαση του γαλάζιου «αναπτυξιακού σχεδίου» με μακροπρόθεσμο ορίζοντα – το 2030.

Στο πρόγραμμα είναι επιθεωρήσεις έργων που έχουν γίνει, παρουσιάσεις έργων που δρομολογούνται και δεσμεύσεις επόμενης μέρας συνολικά για τη Στερεά Ελλάδα. Εξ ου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προτού να βρεθεί στη Λαμία ο Μητσοτάκης θα κάνει στάσεις σε συγκεκριμένα σημεία (Άγιο Κωνσταντίνο, Καμένα Βούρλα κ.ά.), ώστε να απευθύνει μηνύματα για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης κ.λπ.

Ευρύτερα όμως και όχι μόνο για την οικονομία και την περιφερειακή ανάπτυξη (γι’ αυτά θα μιλήσει σε εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και σε παραγωγικούς φορείς της περιοχής) θα είναι τα μηνύματα του πρωθυπουργού κατά την κεντρική ομιλία του, ενώπιον του κομματικού ακροατηρίου. Ήδη πάντως η ρητορική της αυτοδυναμίας έχει επανέλθει.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024