Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να συμπεριφέρεστε το 2023 - Οι νέοι κανόνες της σύγχρονης ζωής μετά το λοκντάουν

Πώς να συμπεριφέρεστε το 2023 – Οι νέοι κανόνες της σύγχρονης ζωής μετά το λοκντάουν

Ο πλανήτης εισήλθε σε κατάσταση αποκλεισμού πριν από τρία χρόνια, ανατρέποντας τους κοινωνικούς κανόνες και δημιουργώντας νέους. Ορισμένες συνήθειες επανήλθαν - άλλες άλλαξαν για πάντα.

Τον Μάρτιο του 2020  ξεκίνησε ίσως η πιο παράξενη περίοδος της σύγχρονης ιστορίας, δύο χρόνια που ανέτρεψαν τα υπάρχοντα κοινωνικά πρότυπα και δημιούργησαν νέα.

Τρία χρόνια μετά κι ενώ ορισμένες συμπεριφορές έχουν επανέλθει, άλλες φαίνεται να έχουν αλλάξει για πάντα.

Χρειάζεστε έναν οδηγό;

Δείτε πώς να περιηγηθείτε στη νέα κανονικότητα, τι ισχύει, τι δεν ισχύει και τι «δεν παίζει»:

Οι οδηγοί μισούν τους ποδηλάτες. Οι ποδηλάτες μισούν τους οδηγούς, οι πεζοί μισούν τα ηλεκτρονικά πατίνια, τα ηλεκτρονικά πατίνια μισούν να οδηγούν εκεί που πρέπει.

Ένας άλλος σκοπός για τη μάσκα. Δεν υπάρχει πιο γρήγορος τρόπος για να εξασφαλίσετε μια άνετη ζώνη αποκλεισμού γύρω σας στα μέσα μαζικής μεταφοράς από το να φοράτε μάσκα. Επίσης, είναι χρήσιμο όταν έχετε μεθύσει στο γραφείο ή όταν εντοπίζετε έναν ενοχλητικό παλιό φίλο από το πανεπιστήμιο στο τρένο πριν σας εντοπίσει αυτός.

Κλείστε ταξί. Δεν είναι απολύτως σαφές γιατί (το κόστος ζωής; Όλοι οι οδηγοί μετεκπαιδεύτηκαν σε προγραμματιστές;), αλλά τα ταξί είναι πιο σπάνια και πιο ακριβά τώρα. Οπότε εάν βγείτε κάντε κράτηση εκ των προτέρων, αλλιώς χορεύετε και πίνετε με ρίσκο.

Διαχειριστείτε τις προσδοκίες. Αν έχετε σχέδια για το άμεσο μέλλον προσθέστε ένα «ίσως, ποτέ δεν ξέρεις τι θα φέρει ο νοτιάς μαζί του».

Αν στέλνετε μηνύματα ενώ περπατάτε στον δρόμο, πρέπει επίσης να κοιτάτε πού πηγαίνετε. Να θυμάστε: Η τυχαία ανθρώπινη επαφή είναι μία άγρια έκπληξη στις μέρες μας.

Τα ξεχωριστά κρεβάτια είναι μια χαρά. Καθώς αποκτήσαμε μεγαλύτερη συνείδηση της προσωπικής υγιεινής, έγινε σαφές ότι το «να κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι» ήταν μια πρακτική που προέκυψε επειδή οι άνθρωποι που αστικοποιούνταν δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά ξεχωριστά κρεβάτια. Ωστόσο, κοιμηθείτε με τον σύντροφό σας μια στο τόσο. Ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να γελάσετε.

Σεβαστείτε την αυτοβελτίωση. Τα τελευταία τρία χρόνια, όλοι μας έχουμε μπει στον πειρασμό της προσωπικής ανάπτυξης. Πιλάτες. Χορτοφαγία. Διαλογισμός. Μπορεί να μην έχει διάρκεια, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην την υποστηρίξουμε.

Σεβαστείτε τη βελτίωση του σπιτιού. Αυτό είχαμε τα τρία τελευταία χρόνια για προστασία, ύπνο, έξοδο, διασκέδαση.

Σεβαστείτε τις βελτιώσεις παντού. Η φίλη σας εμφανίζεται μυστηριωδώς χωρίς ρυτίδες, η κοιλίτσα του άντρα της, επίσης, είναι απούσα.  Δεν χρειάζεται να σχολιάσετε, απλά απολαύστε τη ζωή σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ξοδεύουν χρόνο και χρήμα προσπαθώντας να φαίνονται καλύτερα για εσάς, το άτομο που τους παρατηρεί.

Μην υποθέτετε ότι οποιοσδήποτε σε μια εφαρμογή γνωριμιών είναι ελεύθερος. Εξετάστε προσεκτικά τα προφίλ των ανθρώπων.

Μην φιληθείτε για να πείτε ένα γεια. Το φιλί-χαιρετισμός έχει γίνει πολύ λιγότερο συνηθισμένο. Υπήρξε μια σύντομη περίοδος που το χτύπημα με τον αγκώνα φαινόταν ότι θα γινόταν μόδα (βλέπε χτύπημα του Μπόρις Τζόνσον και της Άνγκελα Μέρκελ), αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν μια πανδημική μόδα. Όλοι κάνουν χειραψία αυτές τις μέρες. Είναι δημοκρατικό.

Τα πιάτα στα εστιατόρια θα παραμείνουν μικρά για πάντα. Αν μοιράζεστε, παραγγείλτε με τρόπο που να μπορεί να διαιρεθεί: μια κροκέτα ο καθένας.

Μπορείτε να ελέγχετε το τηλέφωνό σας μία φορά την ώρα. Ιδανικά όχι στη μέση της συζήτησης – εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία όταν οι φίλοι σας στο δείπνο έχουν σηκωθεί για να πάνε στην τουαλέτα. Όχι κρυφές ματιές κάτω από το τραπέζι, είναι η μεγάλη αγένεια της νέας κανονικότητας.

Μοιραστείτε τον λογαριασμό. Πάντα θα είναι λίγο άδικο, αλλά δεχτείτε το – σε κανέναν δεν αρέσει ο σχολαστικός που προσπαθεί να κάνει περίπλοκη άλγεβρα για να υπολογίσει ποιος ήπιε ένα ποτήρι κρασί παραπάνω.

Υπάρχει μια ιεραρχία στις ευχαριστίες: Ηλεκτρονικά μηνύματα, γραπτά μηνύματα, προφορικά, καθόλου. Μόνο οι τρεις πρώτες είναι αποδεκτές ως ευχαριστίες. Όλα είναι καλύτερα από το καθόλου. Το ίδιο ισχύει και για τα συλλυπητήρια.

Μην δανείζετε ένα βιβλίο και περιμένετε να το πάρετε πίσω. Είναι λογοτεχνία, όχι η φιλοσοφική λίθος του Χάρι Πότερ. Ξεχάστε το ή πάρτε ένα καινούργιο.

Φωνητικές σημειώσεις στο Whatsapp. Είναι αποδεκτές μόνο αν θα ήταν άξιες να μεταδοθούν εθνικά. Οτιδήποτε υπερβαίνει τα δύο λεπτά θα πρέπει να θεωρείται podcast και να υπόκειται στον ίδιο κανονισμό. Μην οδηγείτε στα άκρα τα μέλη της ομάδας με την οποία συνομιλείται.

Υπάρχει και άλλη τηλεφωνική εθιμοτυπία. Ποτέ μην δείχνετε σε κάποιον ένα βίντεο στο τηλέφωνό σας που διαρκεί περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα. Τελεία και παύλα.

Τα emojis δεν είναι αυτό που ήταν. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια μικρή εικόνα αντί για λέξεις, έχετε καθήκον να βεβαιωθείτε ότι είναι εξαιρετικά καλά επιλεγμένη. Μερικά, όπως τα κακάκια, θα έπρεπε ίσως να αποσυρθούν από την υπηρεσία (δείτε τον Ίλον Μασκ να τα στέλνει απλόχερα ως αυτόματη απάντηση από το γραφείο Τύπου του Twitter).

Νέες έννοιες: Το «Lol» έχει υποτιμηθεί από την υπερβολική χρήση σε σημείο που ουσιαστικά αποτελεί προσβολή. Αν θέλετε να μεταδώσετε γνήσιο κέφι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε το «χα» τουλάχιστον τρεις φορές και κατά προτίμηση πολύ περισσότερες.

Μην ασχολείστε με τις αντωνυμίες που υποδηλώνουν το φύλο. Οι τρόποι συμπεριφοράς έχουν να κάνουν με το να βρίσκονται όλη σε ηρεμία. Η γλώσσα εξελίσσεται. Αν οι άνθρωποι αισθάνονται ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν  τις αντωνυμίες τους, γιατί να μην τις σεβαστείτε; Είναι ανώδυνο.

Οι διακοπές έχουν πάει πίσω 50 χρόνια: Είναι πιο δύσκολες, ακριβές και απρόβλεπτες από ό,τι ήταν. Ό,τι κι αν κανονίζετε, βεβαιωθείτε ότι είναι ένα ταξίδι που πραγματικά θέλετε να κάνετε, με ανθρώπους που σας αρέσουν.

Δεν είναι σωστό να ακυρώνετε τη βραδινή έξοδο με τους φίλους σας 30 λεπτά πριν το ραντεβού. Κανείς πλέον δεν είναι τόσο επιπόλαια πολυάσχολος –είναι προγραμματισμένα πολυάσχολος.

Επίσης, εάν ακυρώσετε με τους φίλους σας καλό θα ήταν να μην ανεβάσετε στόρι με το αμόρε σας στο μπαρ την ώρα που θεωρητικά θα ήσασταν όλοι μαζί.

Μάθετε πώς να χειρίζεστε την τεχνολογία. Τα πειράγματα του τύπου «είσαι στο mute» ήταν χαριτωμένα την άνοιξη του 2020, αλλά το 2023 το να μην μπορείς να χειριστείς ένα Zoom είναι σαν να μην ξέρεις να χειριστείς έναν βραστήρα.

Βάλτε όρια στις επαγγελματικές συσκέψεις Zoom. Κάθε συνάντηση που διαρκεί περισσότερο από 15 λεπτά είναι χάσιμο χρόνου για όλους.

Μην στέλνετε email μέσα στη νύχτα. Για κανέναν λόγο.

Αν παρατηρήσετε κάτι στο σπίτι κάποιου που μοιάζει σαν να το αγόρασε μετά από έμπνευση από deco προτάσεις στο Instagram, μην πείτε τίποτα. Είναι δύσκολο να είσαι πρωτότυπος.

Αναζητήστε την ποιότητα ή κάτι ποιοτικό που είναι σε τιμή ευκαιρίας –τίποτα ενδιάμεσο.

Μην είστε το άτομο που μιλάει μόνο για σειρές στην τηλεόραση. Υπάρχει «πάρα πολλή τηλεόραση» πλέον. Κανείς δεν μπορεί να την παρακολουθήσει όλη. Οι φίλοι σας δεν χρειάζεται να βλέπουν το Succession.

Αλλά μην είστε το άτομο που δεν μπορεί να μιλήσει για τηλεόραση. Δεν είστε καλύτερ@ επειδή δεν έχετε ακούσει για το Poker Face. Δεν παίρνετε αυτόματα πόντους κουλτούρας επειδή λέτε: «Ειλικρινά, δεν ξέρω πώς βρίσκετε χρόνο να δείτε όλα τα σήριαλ με τη Νατάσα Λιόν».

*Με στοιχεία από telegraph.com

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024