Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φινλανδία: Εδώ ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Φινλανδία: Εδώ ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο

Τι αποκαλύπτει η λίστα που καταρτίζει κάθε χρόνο η World Happiness Report

Για έκτη συνεχή χρονιά η Φινλανδία διατηρεί τα σκήπτρα της χώρας που πληροί τις προϋποθέσεις για να έχει τους πιο ευτυχισμένους πολίτες, σύμφωνα με την κατάταξη της World Happiness Report που δημοσίευσε το CNBC.

Το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, υπό την αιγίδα του οποίου καταρτίζεται κάθε χρόνο η λίστα, αξιολογεί έξι βασικούς παράγοντες για να συμβάλει στην κατάταξη των περισσότερων από 150 χωρών με βάση τις εκτιμήσεις του μέσου όρου ζωής τους μεταξύ 2020-2022.

Οι παράγοντες αυτοί είναι: Κοινωνική υποστήριξη, εισόδημα, υγεία, ελευθερία, γενναιοδωρία, απουσία διαφθοράς.

Αξιοποιώντας τους παραπάνω παράγοντες, η έκθεση εξετάζει το χάσμα ευτυχίας μεταξύ του ανώτερου και του κατώτερου μισού του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως παρατηρούν οι συντάκτες της έκθεσης, «αυτό το χάσμα είναι μικρό σε χώρες όπου σχεδόν όλοι είναι πολύ δυστυχισμένοι και στις χώρες όπου σχεδόν κανείς δεν είναι δυστυχισμένος».

Η φετινή κατάταξη είναι παρόμοια με την προηγούμενη, με τις ίδιες σκανδιναβικές χώρες να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις. Συγκεκριμένα, όπως και το 2022, η Δανία βρέθηκε στη δεύτερη θέση και την ακολούθησε η Ισλανδία στην τρίτη.

Φινλανδία

Σύμφωνα με τον Frank Martela, Φινλανδό φιλόσοφο και ερευνητή ψυχολογίας, μερικοί από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι στη Φινλανδία είναι τόσο χαρούμενοι είναι επειδή δεν συγκρίνονται με τους γείτονές τους, δεν παραβλέπουν τα οφέλη της φύσης και δεν παραβιάζουν τον κύκλο εμπιστοσύνης της κοινότητας.

«Εστιάστε περισσότερο σε αυτά που σας κάνουν χαρούμενους και λιγότερο στο να φαίνεστε επιτυχημένοι. Το πρώτο βήμα για την αληθινή ευτυχία είναι να ορίσετε τα δικά σας πρότυπα, αντί να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους», λέει ο Martela στο CNBC Make It.

Η Φινλανδία είναι πρόθυμη να μοιραστεί τη σοφία της: Προσφέρει ένα δωρεάν «masterclass ευτυχίας» για να βοηθήσει τους ταξιδιώτες να βρουν τον «εσωτερικό τους Φινλανδό». Ειδικοί coaches θα καθοδηγήσουν τους τυχερούς συμμετέχοντες σε τέσσερα βασικά θέματα: φύση και τρόπος ζωής, υγεία και ισορροπία, σχεδιασμός και καθημερινότητα και φαγητό και ευεξία.

Οι ΗΠΑ απουσιάζουν από την πρώτη δεκάδα και δεν κατάφεραν κάτι καλύτερο από τη 15η θέση της κατάταξης.

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο είναι:

  1. Φινλανδία
  2. Δανία
  3. Ισλανδία
  4. Ισραήλ
  5. Ολλανδία
  6. Σουηδία
  7. Νορβηγία
  8. Ελβετία
  9. Λουξεμβούργο
  10. Νέα Ζηλανδία

Η κατάσταση στη Δανία

Η υψηλή κατάταξη της Δανίας οφείλεται εν μέρει στο επίπεδο ισότητας στη χώρα και στο αίσθημα ευθύνης της χώρας για την κοινωνική ευημερία, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Δανίας.

Οι άνθρωποι που ζουν στη Δανία πληρώνουν μερικούς από τους υψηλότερους φόρους στον κόσμο – έως και το ήμισυ του εισοδήματός τους- αλλά αυτό εξισορροπείται από το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της υγειονομικής περίθαλψης στη χώρα είναι δωρεάν, οι φοιτητές πανεπιστημίου δεν πληρώνουν δίδακτρα και λαμβάνουν υποτροφία που τους βοηθά στην κάλυψη των εξόδων τους. Οι σπουδές και η παιδική μέριμνα επιδοτούνται και οι ηλικιωμένοι λαμβάνουν αξιοπρεπείς συντάξεις και τους παρέχονται βοηθοί φροντίδας.

Η Ισλανδία μπορεί να είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στην Ευρώπη, αλλά οι κάτοικοί της είναι από τους πιο ευτυχισμένους στον κόσμο, χάρη στη στάση της χώρας να βασίζεται σε άλλους και στο γεγονός ότι οι κάτοικοι έχουν ισχυρή αίσθηση της κοινότητας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην Ισλανδία, το 98% των ανθρώπων πιστεύει ότι γνωρίζει κάποιον στον οποίο μπορεί να βασιστεί σε μια στιγμή ανάγκης. Είναι το υψηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ, όπου ο μέσος όρος είναι 91%.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024