Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κρίση των τραπεζών οδηγεί τους επενδυτές στο χρυσό

Η κρίση των τραπεζών οδηγεί τους επενδυτές στο χρυσό

Η κατάρρευση της SVB και της Credit Suisse κάνει τους επενδυτές να στρέφονται στην αγορά χρυσού - Πως επηρεάζεται η Ελλάδα

Ράλι του χρυσού ακόμη και προς τα επίπεδα των 2.500 δολαρίων/ουγγιά προβλέπουν διεθνείς οίκοι και αναλυτές.

Η ανησυχία για την τραπεζική κρίση σε ΗΠΑ και Ευρώπη μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) και την αναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse από την UBS έχουν στρέψει ακόμη περισσότερους προς το χρυσό ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έπιασε το ψυχολογικό όριο των 2.000 ευρώ ανά ουγγιά. Από τις 10 Μαρτίου όταν πέρασε σε κρατική διαχείριση η SVB οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 10%.

Η χρηματοπιστωτική κρίση αυτή ήλθε να προστεθεί στις ανησυχίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που είχαν ήδη κάνει μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως αυτές της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Κίνας και του Καζακστάν να αγοράζουν μανιωδώς το πολύτιμο μέταλλο, ανεβάζοντας τις τιμές του. Το 2022 η ζήτηση για χρυσό είχε φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών λόγω της ζήτησης από κεντρικές τράπεζες σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Μόνο πέρσι οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν 1.135 τόνους από το πολύτιμο μέταλλο που ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα των τελευταίων 55 ετών.

Το ιστορικό υψηλό στις τιμές του χρυσού καταγράφηκε τον Αύγουστο του 2020 εν μέσω της πανδημίας, με τις τιμές να φτάνουν στα 2.075 δολάρια/ουγγιά.

Τώρα ο οίκος Fitch προβλέπει ότι «μέσα στις επόμενες εβδομάδες» ο χρυσός θα φτάσει ξανά αυτά τα επίπεδα δοκιμάζοντας να σπάσει το ρεκόρ των 2.075 δολαρίων. Αναλυτές που μίλησαν στο CNBC από εταιρείες όπως η CMC Markets εκτιμούν πιθανή ακόμη μεγαλύτερη άνοδο με τις τιμές να φτάσουν ακόμη και κοντά στις 2.500 δολάρια/ουγγιά. Την ίδια πρόβλεψη κάνει και η εταιρεία Wheaton Precious Metals που ειδικεύεται στα πολύτιμα μέταλλα.

Ο ρόλος της πορείας των επιτοκίων

Η εταιρεία MKS Pamp προβλέπει ράλι του χρυσού στα 2.200 δολάρια σύμφωνα με το CNBC κι αυτό το βασίζει και στη νομισματική πολιτική. Όπως λένε στελέχη της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυτό το διάστημα έχει το δύσκολο έργο να διαλέξει μεταξύ του κινδύνου υψηλότερου πληθωρισμού και πιο βαθιάς ύφεσης –επιλογές που και οι δύο ευνοούν υψηλότερες τιμές χρυσού.

Οι τιμές της χρυσής λίρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η άνοδος των τιμών του πολύτιμου μετάλλου έχουν επηρεάσει αρκετά και τις τιμές αγοράς και πώλησης χρυσών λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στις 23 Μαρτίου η τιμή που έδινε η Ττε για αγορά λίρας Αγγλίας τίτλου 0,9166 (7,940-7,988 γραμμ.) παλαιάς κοπής Ελισάβετ 1973 και προγενέστερων ετών και Ελισάβετ 1974 και μεταγενέστερων ετών ήταν 411,75 ευρώ.

Η αντίστοιχη τιμή πώλησης ήταν 496,18 ευρώ. Στις 28 Φεβρουαρίου οι τιμές αυτές ήταν 389,07 ευρώ για την αγορά από την ΤτΕ και 468,90 ευρώ για την πώληση.

Αγορές από κεντρικές τράπεζες

Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Τουρκία αγόρασε 23 τόνους χρυσού τον Ιανουάριο καθιστώντας την τον μεγαλύτερο αγοραστή του πολύτιμου μετάλλου μεταξύ των κεντρικών τραπεζών παγκοσμίως κατά την περίοδο αυτή.

Η χώρα κατέχει τώρα 565 τόνους χρυσού, το υψηλότερο επίπεδο που έχει ποτέ καταγραφεί, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Συνολικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πρόσθεσαν καθαρά 31 τόνους χρυσού στα αποθέματά τους τον Ιανουάριο, αυξάνοντας τις αγορές τους κατά 16% από τον Δεκέμβριο.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Κεντρική Τράπεζα του Καζακστάν ήταν οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι αγοραστές πολύτιμου μετάλλου προσθέτοντας 15 τόνους και 4 τόνους στα αποθέματά τους, αντίστοιχα.

Η Τουρκία αγοράζει χρυσό ως αντιστάθμισμα στον πολύ υψηλό πληθωρισμό. Επίσης εκεί αγορές χρυσού για τον ίδιο λόγο κάνει όχι μόνο το κράτος αλλά και τα νοικοκυριά.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024