Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζες: Δεν υπάρχει κίνδυνος γενικής κρίσης, λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά...

Τράπεζες: Δεν υπάρχει κίνδυνος γενικής κρίσης, λένε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά…

Δεν καταφέρνουν, προς το παρόν, να απαλύνουν τις ανησυχίες επενδυτών και καταθετών εντός ευρωζώνης, που βλέπουν τις μετοχές των τραπεζών να κάνουν «βουτιά», τα επιτόκια των δανείων τους να αυξάνονται και την κατάσταση στις ΗΠΑ να «ξυπνά» μνήμες 2008.  

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 27 της ΕΕ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), αναφορικά με την αναστάτωση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο, μετά τις χρεοκοπίες αμερικανικών και ελβετικών τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο, δεν καταφέρνουν, προς το παρόν, να απαλύνουν τις ανησυχίες επενδυτών και καταθετών εντός ευρωζώνης, που βλέπουν τις τραπεζικές μετοχές να κάνουν «βουτιά», τα επιτόκια των δανείων τους να αυξάνονται και την κατάσταση στις ΗΠΑ να «ξυπνά» μνήμες 2008.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κεφαλαιακά ισχυρές.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι στέρεα και η ευρωζώνη είναι η ζώνη όπου οι τράπεζες είναι πιο ανθεκτικές», ανέφερε σχετικά.

Μακρόν: Διαφορετική η κατάσταση στην ευρωζώνη απ’ ό,τι στις ΗΠΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε, μάλιστα, ότι οι τράπεζες στην ευρωζώνη διέπονται από πολύ απαιτητικούς κανόνες και μεγάλη διαφάνεια, γι’ αυτό και βρίσκονται σε πολύ διαφορετική κατάσταση συγκριτικά με τις τράπεζες των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει σύγκριση», επισήμανε, «τα θεμελιώδη μεγέθη στις τράπεζες της ευρωζώνης είναι στερεά».

«Μην ανησυχείτε για τίποτα», λέει ο Σολτς

Το ίδιο καθησυχαστικός ήταν και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, ο οποίος δήλωσε πως η Deutsche Bank είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα και δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητείται το μέλλον της.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή σημειώθηκε απότομη «βουτιά» στην μετοχή τής μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας.

«Η Deutsche Bank έχει αναδιοργανώσει και εκσυγχρονίσει πλήρως το επιχειρηματικό της μοντέλο και είναι μια πολύ κερδοφόρα τράπεζα», τόνισε ο Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Σε ερώτηση για το ζήτημα της Deutsche Bank, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, απάντησε ότι δεν βλέπει «λάποια ανάγκη για ιδιαίτερη ανησυχία για την ευρωπαϊκή οικονομία».

«Απίθανη μια νέα κρίση», είπε ο Ρούτε

Απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο η ευρωζώνη να υποστεί νέα τραπεζική κρίση και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κυβέρνησης δήλωσε ότι ο τραπεζικός τομέας είναι σήμερα πολύ πιο ισχυρός σε σχέση με μία δεκαετία πριν, με τη λειτουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας και των στρες τεστ, καθώς και ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι ισχυρότερη.

«Το θεωρώ απίθανο, αν δείτε πώς έχουμε οργανώσει τα πράγματα στην Ευρώπη», είπε ο Ρούτε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή επανάληψη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Ηταν μία αντίδραση σε ό,τι συνέβη τότε και η κατάσταση είναι διαφορετική από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία», τόνισε.

Μητσοτάκης: «Σταθερές οι ελληνικές τράπεζες»

Την διαβεβαίωση ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι προστατευμένες και πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό, έδωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός,  Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της συνόδου στη.

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως σταθερές. Δεν απειλούνται από αυτή τη νευρικότητα στις αγορές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Αντέχουμε», λέει και η Λαγκάρντ

Για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης διαβεβαίωσε τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ, απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024