Η Ρωσία δεν θα συμμετάσχει φέτος στον εορτασμό της Ημέρας της Γης επειδή ο διοργανωτής της κινητοποίησης, το ρωσικό σκέλος της WWF, έχει αναγνωριστεί ως «ξένος πράκτορας».

Η πρωτοβουλία για την Ημέρα της Γης ενθαρρύνει ιδιώτες, κοινότητες και επιχειρήσεις να κλείσουν τα φώτα για μια ώρα το τελευταίο Σάββατο του Μαρτίου, μια συμβολική δέσμευση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα πάνε τελικά οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι;

«Φέτος αποφασίσαμε να απόσχουμε από τη διοργάνωση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι [οι διοργανωτές] έχουν γίνει ξένοι παράγοντες» δήλωσε την Παρασκευή σύμφωνα με το Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Στις 10 Μαρτίου το ρωσικό σκέλος του Παγκόσμιου Ταμείο για τη Φύση αναγνωρίστηκε ως «ξένος πράκτορας» από το υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, ούτε διευκρίνισε από ποια εχθρική χώρα κατηγορείται ότι έλαβε χρήματα η οργάνωση.

Η WWF Ρωσίας χαρακτήρισε την απόφαση «αδικαιολόγητη» και προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο χαρακτηρισμός του «ξένου πράκτορα», μια αναβίωση πρακτικών της Σοβιετικής Ένωσης για την καταστολή κάθε απόκλισης από την επίσημη γραμμή, υποχρεώνει την οργάνωση να δώσει λεπτομερείς αναφορές για τα οικονομικά της και να ξεκινά κάθε δημόσια ανακοίνωση με ένα μακροσκελές κείμενο.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr