Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τατάρ: Μπορεί να δούμε συμφωνίες ΑΟΖ της Τουρκίας με Αίγυπτο και Ισραήλ

Τατάρ: Μπορεί να δούμε συμφωνίες ΑΟΖ της Τουρκίας με Αίγυπτο και Ισραήλ

Προβλέψεις πιθανών πρωτόγνωρων διευθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, μετά από ανάλογες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Εάν η Τουρκία αλλάξει πολιτική στο Κυπριακό μετά τις 14 Μαΐου, τότε ο Ερσίν Τατάρ (φωτογραφία αρχείου, επάνω) δηλώνει ότι θα παραιτηθεί και θα γυρίσει στο τηλεοπτικό κανάλι που ανήκει στην οικογένειά του.

«Εθνική υπόθεση»

Μιλώντας το πρωί χθες Τετάρτη σε διαδικτυακή εκπομπή της Γκιουντέμ Κίπρις και ερωτηθείς εάν θα ακολουθήσει την ίδια γραμμή σε περίπτωση που αλλάξει η πολιτική στην Κύπρο μετά τις εκλογές στην Τουρκία, ο τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε:

«Εγώ έτσι γεννήθηκα κι έτσι θα πεθάνω. Εγώ δεν μπορώ ν’ ακολουθώ γραμμή ζιγκ ζαγκ». Για όλους υπάρxει μια ημερομηνία λήξης, συνέχισε, «εγώ εκλέχθηκα πρόεδρος έτσι.

Αν αυτό συμβεί (αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας στο Κυπριακό), ο πρόεδρος Τατάρ θα πάει στο Κanal T και θα κάτσω εκεί, θα ζήσω με περηφάνεια. Εγώ από δω και πέρα δεν πρόκειται ν’ αλλάξω, ούτε και μου ταιριάζει κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, δεν πιστεύει, όπως είπε, πως πρόκειται ν’ αλλάξει η πολιτική στην Κύπρο από δω και πέρα γιατί το Κυπριακό είναι μια «εθνική υπόθεση», και η Τουρκία έχει μια εθνική πολιτική, η οποία «σκεπάζει και τα κόμματα».

Το σχέδιο Ανάν, συνέχισε, προέβλεπε ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα έλεγαν ναι στο δημοψήφισμα, η Κύπρος και η Τουρκία θα έμπαιναν στην ΕΕ και τότε «θα ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος».

Αυτό, ανέφερε ο κ. Τατάρ, το συζήτησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε μια συνάντησή τους και ο Αντόνιο Γκουτέρες του είπε ότι τότε ήταν πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

«Μπορεί να δούμε εξελίξεις»

Από τη συζήτηση με τον κ. Γκουτέρες για το θέμα κατάλαβε ότι τότε (την εποχή του σχεδίου Ανάν και των δημοψηφισμάτων) υπήρχαν ορισμένες χώρες που τάσσονταν εναντίον και ενεπλάκησαν, «ιδιαίτερα η Γαλλία. Δεν ήθελε (η Γαλλία) την ένταξη της Τουρκίας κατ’ ουδένα τρόπο στην ΕΕ».

Επανέλαβε επίσης τη σημασία της αποδοχής του ψευδοκράτους ως κράτους μέλους στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών και την παρουσία του στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στην Τουρκία, όπως μεταδίδει το philenews.com, επικαλούμενο το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Χαρακτήρισε την Κύπρο, και ιδιαίτερα τη «βόρεια Κύπρο», πολύ σημαντική γεωστρατηγικά για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, σημειώνοντας ότι μπορεί να δούμε εξελίξεις όπως υπογραφή αντίστοιχων συμφωνιών της Τουρκίας με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας, αυτή τη φορά με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος σεβάστηκε τα συμφέροντά μας

Στο ίδιο θέμα είχε αναφερθεί πρόσφατα, μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο κ. Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, στο πλαίσιο των επαφών για την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Καΐρου.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο τούρκος υπουργός έθεσε το θέμα της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι το Κάιρο θα επωφεληθεί από τη σύναψη θαλάσσιας συμφωνίας στο μέλλον με την Αγκυρα.

Και τόνισε με νόημα ότι η συμφωνία ΑΟΖ της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας καθώς, όπως είπε, το Κάιρο σεβάστηκε κατά τη σύναψη της συμφωνίας τα τουρκικά συμφέροντα.

«Η συμφωνία για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που συνάψαμε με τη Λιβύη δεν στρέφεται εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν στρέφεται επίσης εναντίον μας.

»Σε αυτήν τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά, ακόμα και όταν οι σχέσεις μας ήταν ψυχρές, σεβάστηκε τα όρια της υφαλοκρηπίδας μας», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα για μελλοντικές διευθετήσεις.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024