Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χάλασε το πλυντήριο; Η ΕΕ προωθεί κανονισμό για επισκευές ακόμα και στη δεκαετία

Χάλασε το πλυντήριο; Η ΕΕ προωθεί κανονισμό για επισκευές ακόμα και στη δεκαετία

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα ίσχυαν για ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες, τηλεοράσεις, πλυντήρια και άλλα προϊόντα που κρίνονται «επισκευάσιμα».

Με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων και της σπατάλης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να δώσει στους καταναλωτές το δικαίωμα να επισκευάζουν χαλασμένες συσκευές ακόμα και μετά τη λήξη της εγγύησης.

Πρόταση που κατέθεσε η Κομισιόν αυτή την εβδομάδα θα υποχρέωνε τους κατασκευαστές να προσφέρουν δυνατότητα επισκευής για πέντε έως δέκα χρόνια μετά την αγορά του προϊόντος, ακόμα και αν η εγγύηση δεν ισχύει.

Οι κανόνες θα ίσχυαν για ψυγεία, ηλεκτρικές σκούπες, τηλεοράσεις, πλυντήρια και άλλα προϊόντα που κρίνονται «επισκευάσιμα» σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η Κομισιόν διαπραγματεύεται τώρα την επέκταση της απαίτησης σε κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ.

Μελέτη του 2020 για λογαριασμό της γερμανικής υπηρεσίας περιβαλλοντικής προστασ’οας διαπίστωνε ότι η διάρκεια ζωής προϊόντων όπως οι τηλεοράσεις και οι λευκές συσκευές έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ορισμένα προϊόντα έχουν σχεδιαστεί ώστε να μην επισκευάζονται εύκολα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αγορά νέας συσκευής είναι φθηνότερη από την επισκευή της παλιάς. Πολλοί καταναλωτές εξάλλου αντικαθιστούν συσκευές που λειτουργούν επειδή απλά θέλουν το νεότερο μοντέλο.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο κανονισμό, οι κατασκευαστές θα πρέπει να επισκευάζουν το ελαττωματικό προϊόν δωρεάν στη διάρκεια της διετούς εγγύησης, εφόσον το κόστος της επισκευής είναι μικρότερο ή ίσο με το κόστος της αντικατάστασης.

Ακόμα, η Επιτροπή ζητά τη δημιουργία online υπηρεσίας που θα βοηθά τους καταναλωτές να εντοπίζουν καταστήματα επισκευής στην περιοχή τους. Το σκεπτικό είναι ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ επισκευαστών θα συγκρατήσει το κόστος.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός καταναλωτών BEUC χαιρέτισε την πρόταση, δήλωσε όμως ότι θα ήταν προτιμότερη η παράταση της εγγύησης που προβλέπει ο νόμος για προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής όπως τα ψυγεία.

Η ΕΕ διαπραγματεύεται στο μεταξύ πολιτικές που θα πίεζαν τους κατασκευαστές να παράγουν πιο βιώσιμα προϊόντα και θα έδιναν στους καταναλωτές σαφείς πληροφορίες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων.

Η πρόταση θα πρέπει τώρα να εξεταστεί από τις χώρες-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία που τυπικά διαρκεί πάνω από έναν χρόνο.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024