Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νερό: «Είναι φυσικό αγαθό που παρέχεται και όχι προϊόν που πωλείται», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ

Νερό: «Είναι φυσικό αγαθό που παρέχεται και όχι προϊόν που πωλείται», λέει ο πρόεδρος του συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Δήμτσας στο MEGA.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, Γιώργος Δήμτσας, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το εάν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό.

Την ίδια στιγμή, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί, οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης επιμένουν.

Ο κ. Δήμτσας μίλησε για το νερό και για τις αποφάσεις που έχουν παρθεί. «Σήμερα είναι και η Παγκόσμια Ημέρα του Νερού και «γιορτάζουμε» δύο αντιφατικές αποφάσεις. Μία τη Δευτέρα από το ΣτΕ, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας και με την χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, όπου οι εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, υπάγονται στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Αποβλήτων και Υδάτων», είπε αρχικά ο κ. Δήμτσας.

Από πού προκύπτει ότι θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό;

«Οι Ρυθμιστικές Αρχές Ενέργειας από μόνες τους διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία αγοράς και τηρούν τις αρχές του ανταγωνισμού για υπηρεσίες που έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Το νερό είναι φυσικό αγαθό που παρέχεται και όχι προϊόν που πωλείται. Άρα δεν έχει νόημα να βρίσκεται σε Ρυθμιστική Αρχή μη ελεγχόμενη από το Δημόσιο, γιατί εδώ δεν υπάρχει αγορά», επεσήμανε ο κ. Δήμτσας.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε χθες, μιλώντας στο MEGA, ότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν θα πάει προς εκμετάλλευση σε κανέναν ιδιώτη, επικαλούμενος τη σχετική παράγραφο 3.

Τι θα κάνουν οι δήμοι;

Μπορεί, όμως, ο δήμος να το δώσει σε ιδιώτη που έχει εταιρεία και έπειτα να πουλάει ο συγκεκριμένος ιδιώτης το νερό;

Ο κ. Δήμτσας σχολίασε πως «σαφώς αυτό εννοώ, δεν το λέμε μόνο εμείς το λέει το ΣτΕ. Βγήκαν τη Δευτέρα οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας που διατάσσουν το υπουργείο να εναρμονιστεί με τις αποφάσεις του ΣτΕ και λένε πως επειδή το νερό είναι φυσικό αγαθό, πρέπει αποκλειστικά να το ελέγχει το Δημόσιο. Ο έλεγχος και η εποπτεία δεν μπορεί να γίνεται εάν δεν γίνεται απευθείας απ΄ το Δημόσιο. Όταν υπάρχει οποιαδήποτε μη ελεγχόμενη αρχή σημαίνει ότι μπορεί να μπει ιδιώτης».

«Η ιδιωτικοποίηση γίνεται με πάρα πολλούς τρόπους και η αγορά έχει τον τρόπο να ιδιωτικοποιηθεί το νερό μέσα στους Δήμους», υπογράμμισε.

Στην ερώτηση αν είναι καλύτερα να ελέγχει τις εταιρείες αυτές ένας υπάλληλος ή μία διεύθυνση του υπουργείου, παρά να το ελέγχει η ΡΑΕ που θα το πάρει τώρα, ο κ. Δήμτσας απάντησε: «Προφανώς, ο συγκεκριμένος νόμος θεσπίζει συν 3 άτομα για την ύδρευση και την αποχέτευση, να καθορίσουν όλα τα νερά της χώρας. Τι μας λέει ο υπουργός; Ότι δηλώνει την αδυναμία της πολιτείας να ελέγχει τις ΔΕΥΑ και θέλει να πάει σε Ανεξάρτητη Αρχή. Αυτό είναι δήλωση αποτυχίας αφενός και αφετέρου το ΣτΕ λέει πως δεν μπορείς να έχεις Ανεξάρτητη Αρχή».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024