Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν θα συνεχίζει το δικαστικό αγώνα έχοντας απέναντι τους συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα, όπως έχει συμβεί με τις υποθέσεις της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι και της πλημμύρας στη Μάνδρα.

Σημαντικά μέτρα, που είχαν ήδη εξαγγελθεί από τις πρώτες ημέρες μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς, για την ικανοποίηση των αξιώσεων που θα εγείρουν οι συγγενείς των θυμάτων και οι τραυματίες, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα φέρει προς ψήφιση ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνονται διατάξεις, με τις οποίες προβλέπεται να κηρύσσονται εκτελεστές οι πρωτόδικες αποφάσεις, οι οποίες θα επιδικάζουν αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας και επιζήσαντες του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λύτρας: Να μη δεχτούν την αποζημίωση οι συγγενείς των θυμάτων εάν η εταιρεία ζητήσει να παραιτηθούν από τα δικαιώματά τους

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το Δημόσιο δεν θα συνεχίζει το δικαστικό αγώνα έχοντας απέναντι τους συγγενείς θυμάτων της τραγωδίας, εξαντλώντας όλα τα ένδικα μέσα, όπως έχει συμβεί με τις υποθέσεις της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με 104 νεκρούς, αλλά και της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα με 25 νεκρούς.

Αντίθετα, μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης, με βάση την οποία θα επιδικάζεται από το αρμόδιο δικαστήριο η αποζημίωση, θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, ενώ παράλληλα, με άλλες διατάξεις, δίδεται η δυνατότητα σε συζύγους, συμβίους και συγγενείς μέχρι δεύτερου βαθμού να προσφεύγουν στη διαδικασία της δωρεάν νομικής βοήθειας, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις (αστικές αξιώσεις) ή να υποστηρίξουν την κατηγορία στα ποινικά δικαστήρια κατά των υπευθύνων του τραγικού δυστυχήματος.

Κακούργημα η κλοπή σιδηροδρομικού υλικού

Επίσης, όπως εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, αυστηροποιείται από πλημμέλημα σε κακούργημα η νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα προβλέπονται αυστηρότατες ποινές αν από τις κλοπές στο δίκτυο επήλθε ατύχημα ή δυστύχημα.

Ειδικότερα, σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία για τις κλοπές των υλικών στο σιδηρόδρομο, ο Κώστας Τσιάρας δήλωσε τα εξής:

«Η υποβίβαση της ποινής για κλοπή υλικών, που προφανώς έχουν ιδιαίτερο ρόλο και αφορούν στην ασφάλεια των συγκοινωνιών, εν προκειμένω των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, από κακούργημα σε πλημμέλημα, είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με βάση το τι εξελίχθηκε με τον ποινικό νόμο του 2019.

»Η κυβέρνηση προτίθεται να αυστηροποιήσει την ποινή. Πλέον η κλοπή υλικών, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ασφάλεια των συγκοινωνιών, θα επανέλθει στον κακουργηματικό χαρακτήρα και βεβαίως, για θέματα και ζητήματα που αφορούν σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, όταν μιλάμε για ατυχήματα ή δυστυχήματα που συμβαίνουν σε σιδηροδρομικές και όχι μόνο συγκοινωνίες, προφανώς θα αντιμετωπίζονται με το μέγιστο της ποινής».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr