Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο δισ. ευρώ από την ΕΕ για πυρομαχικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο δισ. ευρώ από την ΕΕ για πυρομαχικά

Η συμφωνία, η οποία τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ενωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε στις 9 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε σήμερα την δαπάνη 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά και αποστολή πυρομαχικών για το πυροβολικό της Ουκρανίας, ανακοίνωσαν στο AFP ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ ενέκριναν σχέδιο δράσης τριών φάσεων για την χορήγηση στις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου οβίδων 155 mm και για την αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των ευρωπαϊκών χωρών, ορισμένα από τα οποία βρίσκονται στα όρια της εξάντλησης, σύμφωνα με εκπροσώπους πέντε αντιπροσωπειών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ομολόγων του της ΕΕ, χαιρέτισε την συμφωνία.

«Περισσότερα πυρομαχικά για την Ουκρανία όσο γίνεται ταχύτερα. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ σήμερα», δήλωσε στο μήνυμα του στο Twitter. «Η συμφωνία αυτή θα ενισχύσει τις ικανότητες της Ουκρανία στο πεδίο της μάχης», είπε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία, η οποία τεθεί προς έγκριση στην σύνοδο κορυφής της Ενωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή, αποτελεί ανταπόκριση στην έκκληση που απηύθυνε στις 9 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμφωνία προβλέπει ότι το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποκατάσταση των αποθεμάτων των χωρών μελών, με τιμή από 1.000 έως 1.300 ευρώ ανά οβίδα και αποστολή στις 31 Μαΐου.

Ενα δεύτερο δισεκατομμύριο ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την κοινή αγορά πυρομαχικών 155 mm για την Ουκρανία.

Η τρίτη φάση του σχεδίου προβλέπει τη αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων των βιομηχανιών όπλων της ΕΕ για την πλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων των χωρών της ΕΕ και για την συνέχιση της τροφοδοσίας των ουκρανικών δυνάμεων.

Τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη, ένα διακυβερνητικό ταμείο που δημιουργήθηκε από τα κράτη μέλη εκτός του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και χρησιμοποιείται από την έναρξη της ρωσικής εισβολής για την τροφοδοσία της Ουκρανίας με όπλα.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Επίσημο: Χωρίς τον Μέσι η Αργεντινή για τα φιλικά στην Αμερική

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αργεντινής (AFA) επιβεβαίωσε την απουσία του Λιονέλ Μέσι από τα φιλικά του Μαρτίου στην Αμερική.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024