Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα μυστικά του ΜέΡΑ25 και ο διμέτωπος

Τα μυστικά του ΜέΡΑ25 και ο διμέτωπος

Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη μοιάζει μετά τα Τέμπη να έχει αποκτήσει ένα δικό του πολιτικό ρεύμα μέσα στη νέα συνθήκη, έχοντας ισχυρή επιρροή στη νεολαία και πλέον διεκδικεί με άνεση την εκ νέου είσοδό του στη Βουλή

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 4,3% βάσει της μέτρησης της MRB που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα. H αμέσως προηγούμενη της Marc, του έδινε 3,5%. Αυτά όλα στον απόηχο της ανείπωτης τραγωδίας στα Τέμπη. Και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, που εν τω μεταξύ έχει σχηματίσει εκλογική και πολιτική συμμαχία με τη ΛΑΕ-ΑΑ, μοιάζει μέσα σε 30 μέρες να έχει δύο διαφορετικές εικόνες και επιδόσεις στο πολιτικό σκηνικό. Ηταν για παράδειγμα, προ Τεμπών, εκείνο το τοπίο όπου η μεν κυβέρνηση μιλούσε πιο άνετα για αυτοδυναμία παρά και την τότε φθορά της. Που ο ΣΥΡΙΖΑ παρά την κάλυψη εδάφους δεν έδειχνε να απειλεί. Και που το ΜέΡΑ25 στο ευρύ κοινό έμοιαζε με έναν πολιτικό χώρο που είχε φυγόκεντρες δυνάμεις, που ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να προσεταιριστεί τη βάση του, που μια σειρά βουλευτριών είχαν φύγει, που γενικώς έψαχνε το κοινό του στο ρευστό σκηνικό.

Τα Τέμπη δεν έφεραν απλώς σοκ στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά και ταυτίσεις με το δράμα των οικογενειών των θυμάτων. Εφεραν μια συνολική – τουλάχιστον τώρα – ανασύνθεση στα πολιτικά. Και επίσης και ένα νεανικό κίνημα που εισέβαλε στα πράγματα και έθεσε τους όρους του. Με πολύ διαφορετικό τρόπο από το κίνημα των αγανακτισμένων.

Επιρροή στους νέους

Το ΜέΡΑ25 ως κόμμα που βασικά μιλάει με ιδανικότερους όρους στη νεολαία – σημειώνει δε εκλογολόγος πως στην κατηγορία των 17 με 24 έχει μεγάλη επιρροή – έφτιαξε ένα δικό του ρεύμα μέσα στη νέα συνθήκη. Οχι ηγεμονικό μα επαρκές για να το ξαναβάλει στη Βουλή με άνεση. Και εδώ όπως λένε όσοι έχουν εικόνα των διεργασιών μετά την τραγική 28η Φλεβάρη της τραγωδίας, επειδή η αμφισβήτηση είναι βασικά αριστερόστροφη και κυβερνητική, το ΜέΡΑ25 βρήκε τον χώρο του.

Οχι, τώρα δεν φαίνεται να καταγράφεται κάποια νέα διαιρετική τομή α λα Μνημονίου. Ομως ένα μέρος του εκλογικού σώματος μετακινείται στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων και ένα άλλο επίσης δείχνει τάση προς τους αριστερούς πόλους του συστήματος (ΚΚΕ και ΜέΡΑ25). Επειδή, δε, οι δύο τελευταίοι χώροι δεν γειτνιάζουν ιδεολογικά και πολιτικά, δεν μοιάζει ο ένας να «λεηλατεί τον άλλο» αλλά και οι δύο στοχεύουν στη νεανική δεξαμενή.

Διμέτωπος κατά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Επίσης τα νέα δεδομένα «φρέναραν» τις όποιες ορέξεις του ΣΥΡΙΖΑ για φλερτ με τη βάση του ΜέΡΑ25 που ως νέο στοιχείο και πολιτική συμπεριφορά εδώ – προκρίνουν μια σειρά αναλυτών – το «όχι» σε όλες τις κυβερνησιμότητες. Εχει σημασία πως και η σύμπραξη με τη ΛΑΕ, διαμορφώνει έναν πόλο πια στα αριστερά του τόξου που τώρα με μεγαλύτερη ένταση παλεύει για την αυτοτέλειά του, χωρίς να μπαίνει σε κουβέντα για προοδευτικές συγκλίσεις. Η επίθεση δε στον Γιάνη Βαρουφάκη στα Εξάρχεια, τον έφερε επίσης στο προσκήνιο λόγω και της κόντρας του με την κυβέρνηση και τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο για τους αυτουργούς της. Τα δε Τέμπη χαράσσουν μια συνθήκη όπου το ΜέΡΑ25 φτιάχνει τον δικό του διμέτωπο κατά των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και με αιχμή το Μνημόνιο αλλά και τις ιδιωτικοποιήσεις. «Οι διαχρονικές ευθύνες των κομμάτων εξουσίας έχουν εμπεδωθεί πια στη συνείδηση της κοινωνίας. Στις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος πρόσθεσαν και τα Μνημόνια, για να διαμορφώσουν την πραγματικότητα της πλήρους απαξίωσης των υποδομών, της υποστελέχωσης κ.ο.κ.», είπε με νόημα η Σοφία Σακοράφα («Απογευματινή»). Αλλά και μετά τη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη με εκπροσώπους των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους το ίδιο πολιτικό μήνυμα εστάλη: «Το γεγονός ότι τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν μάθει το μάθημα του εγκλήματος στο οποίο συνετέλεσαν και ακόμα συνεχίζουν το τροπάρι ότι αυτό το σπασμένο δίκτυο με την ιδιωτικοποίησή του μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ασφαλείς και αποτελεσματικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες είναι ένα όνειδος», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Με στρατηγική αυτονομίας

Οι πληροφορίες λένε πως το ΜέΡΑ25 θα κινηθεί μέχρι τις κάλπες σε μια βάση ανυπακοής και προτάσεων. Με στρατηγική αυτονομίας και με διμέτωπο. Την ίδια ώρα το άνοιγμα σε νεανικές ομάδες αλλά και στον κόσμο της εργασίας θα ενταθεί. Μια σειρά δε εκλογολόγων που έχουν εικόνα των focus group λένε πως το εν λόγω κόμμα δείχνει να έχει ρεύμα σε γενιά του brain drain αλλά και σε ένα πιο μορφωμένο τμήμα των νέων (18-35). Εσχάτως, δε, και εδώ είναι μια δική του επιτυχία, το ΜέΡΑ25 έχει αρχίσει να μην έχει αμιγώς αρχηγικά χαρακτηριστικά στη μέση εικόνα του («κόμμα του Γιάνη») αλλά πιο συλλογικά μετά τη σύμπραξή του με τη ΛΑΕ των Στρατούλη, Τσίχλη και άλλων, ενώ «ακούει», όπως σημειώνει γνωστός δημοσκόπος, το κοινό τις θέσεις του. Η δε εικόνα εσωστρέφειας λόγω αποχωρήσεων βουλευτριών δεν μοιάζει σήμερα να διατηρείται ή είναι πολύ μακρινή. Το ΜέΡΑ25 διεκδικεί το δικό του μερίδιο πια με άνεση.

Δεν αναγνώρισε κανέναν

Στο μεταξύ, χθες, ο Βαρουφάκης κατέθεσε ως μάρτυρας στην ανακρίτρια που διερευνά την υπόθεση της επίθεσης εις βάρος του. Δεν δήλωσε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των δύο συλληφθέντων κάποιον από τους δράστες τής εις βάρος του αξιόποινης πράξης. Οπως είπε στη δήλωσή του, είναι σε θέση να αναγνωρίσει μόνο τον άνθρωπο που τον χτύπησε, τον οποίο περιέγραψε ως σωματώδη, ηλικίας περίπου 25 ετών.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Βαρουφάκης, σεβόμενος, όπως είπε, τον θεσμό της Δικαιοσύνης, δεν έκανε καμία αναφορά στην ουσία της κατάθεσης, αλλά έστρεψε τα πυρά του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος έσπευσε να μιλήσει για ταυτοποίηση των υπαιτίων της επίθεσης, προτού καλά καλά καταθέσει στην Αστυνομία ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024