Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζον Λένον - Γιόκο Όνο: Διαμαρτυρία ειρήνης στο... κρεβάτι για το θρυλικό ζευγάρι

Τζον Λένον – Γιόκο Όνο: Διαμαρτυρία ειρήνης στο… κρεβάτι για το θρυλικό ζευγάρι

Το διάσημο ζευγάρι παντρεύτηκε σαν σήμερα το 1969

Ένα από τα διασημότερα ζευγάρια του διεθνούς καλλιτεχνικού στερεώματος παντρεύεται στο Γιβραλτάρ σαν σήμερα το 1969.

Ο θρυλικός τραγουδιστής και συνθέτης των «Σκαθαριών» γνωρίζει τη γιαπωνέζα καλλιτέχνη Γιόκο Ονο το Νοέμβριο του 1966. Το 1968 ο Λένον θα αφιερώσει την ατομική του έκθεση στη γκαλερί Robert Fraze με τον τίτλο «You Are Here» (Είσαι Εδώ) του Λονδίνου στην Ονο.

Στις 20 Μαρτίου του 1969 ο Λένον και η Ονο θα παντρευτούν στο Γιβραλτάρ. Ανακοινώνουν ότι θα περάσουν το μήνα του μέλιτος στο κρεβάτι, επιλέγοντας τον προκλητικό αυτό τρόπο για να διαδηλώσουν υπέρ της ειρήνης και κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

Προσκαλούν τους δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο του Αμστερνταμ που διέμεναν για να απαθανατίσουν την πρωτότυπη αυτή διαμαρτυρία (γνωστή και ως bed-in), η οποία θα συνεχιστεί στο Μόντρεαλ με το ζεύγος Γιόκο-Λένον να παραχωρεί πληθώρα συνεντεύξεων και να δέχεται εκατοντάδες επισκέψεις στο κρεβάτι.

Η σχέση, την οποία ο Λένον είχε χαρακτηρίσει ως «σχέση δασκάλου με μαθητή» (με τον ίδιον στο ρόλο του μαθητή), πυροδοτεί πληθώρα αρνητικών σχολίων, τόσο όσον αφορά την προσωπικότητα της Γιόκο, όσο και την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε για κάποιο διάστημα μαζί της το «σκαθάρι».

Η Γιόκο θα επηρεάσει σημαντικά τον Λένον στρέφοντάς τον προς τη μοντέρνα τέχνη, αλλά και σε κοινωνικά προβλήματα όπως η θέση της γυναίκας, ο φυλετικός διαχωρισμός και ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Ο πόλεμος σταμάτησε αρκετά χρόνια αργότερα, όμως, η Όνο αναπολώντας το παρελθόν της έχει πει σε συνέντευξή της: «Ποτέ τα πράγματα δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη».

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024