Ο Βλαντιμιρ Πούτιν έκανε μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία απαντώντας στο ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ως ηγέτης, ο Βλαντιμιρ Πούτιν είναι συνηθισμένος να απαντάει με τις πράξεις του και όχι μόνο με λόγια. Μία μέρα, λοιπόν, μετά την έκδοση του εντάλματος σύλληψης εναντίον του για εγκλήματα πολέμου, εκείνος αποφάσισε να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε περιοχές κατεχόμενες από τα ρωσικά στρατεύματα.

Η επίσκεψη αυτή καλύφθηκε από την κρατική τηλεόραση, η οποία έδειξε πλάνα από την ξενάγηση του Πούτιν στην Μαριούπολη το βράδυ του Σαββάτου. Οι κάμερες τον έδειξαν ακόμη να συναντά κατοίκους και να ενημερώνεται για τις εργασίες ανοικοδόμησης από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Μαράτ Χουσνούλιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αιφνιδιαστική επίσκεψη Πούτιν στην Ουκρανία παρά το... ένταλμα εναντίον του

Το διττό μήνυμα της επίσκεψης του Πούτιν στην Μαριούπολη

Η πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο ως συνώνυμο της καταστροφής, καθώς μεγάλο μέρος της μετατράπηκε σε ερείπια κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου, πέφτοντας τελικά στις ρωσικές δυνάμεις τον Μάιο.

Εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό ενός θεάτρου όπου κατέφυγαν οικογένειες με παιδιά. Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία και την Ευρώπη (ΟΑΣΕ) δήλωσε ότι ο πρώιμος βομβαρδισμός από τη Ρωσία ενός μαιευτηρίου εκεί ήταν έγκλημα πολέμου. Η Μόσχα το αρνήθηκε αυτό και έχει δηλώσει από την εισβολή της στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους ότι δεν στοχεύει αμάχους.

Η επίσκεψη του Πούτιν είχε τον αέρα μιας χειρονομίας πρόκλησης μετά την έκδοση την Παρασκευή εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο τον κατηγορεί για το έγκλημα πολέμου της απέλασης εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Ο ίδιος δεν σχολίασε δημοσίως την κίνηση αυτή, αλλά ο εκπρόσωπός του δήλωσε ότι είναι νομικά «άκυρη» και ότι η Ρωσία θεωρεί τα ίδια τα ερωτήματα που έθεσε το ΔΠΔ «εξωφρενικά και απαράδεκτα».

Κατόπιν τούτου, από την Μαριούπολη πήγε στο Ροστόφ στη νότια Ρωσία, όπου η κρατική τηλεόραση τον έδειξε την Κυριακή να συναντά τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Βαλέρι Γερασίμοφ, διοικητή της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε και την Κριμαία, λόγω της ένατης επετείου από την προσάρτησή της από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Πρώτη φορά εκτός Κρεμλίνου

Η επίσκεψη στη Μαριούπολη ήταν η πρώτη που πραγματοποιεί ο Πούτιν στα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της ουκρανικής περιοχής Ντονμπάς από την έναρξη του πολέμου και η πιο κοντινή που έχει έρθει στις γραμμές του μετώπου.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στο πεδίο της μάχης για να τονώσει το ηθικό των στρατευμάτων του και να μιλήσει για το στρατηγικό μοντέλο που εκείνος ακολουθεί. Ο Πούτιν έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό μέσα στο Κρεμλίνο, ενώ διευθύνει αυτό που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του λένε ότι η εισβολή είναι μια ιμπεριαλιστική αρπαγή γης που έχει σκοτώσει χιλιάδες στρατιώτες και αμάχους, ενώ έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν στο κτήριο της Φιλαρμονικής που καταστράφηκε από τις εχθροπραξίες

Νύχτα το ταξίδι στην Μαριούπολη – Μίλησε με τον κόσμο ο Πούτιν

Το ταξίδι του Πούτιν στη Μαριούπολη πραγματοποιήθηκε στο σκοτάδι. Η κρατική τηλεόραση τον έδειξε στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου, να διασχίζει την πόλη με τη συνοδεία του αναπληρωτή πρωθυπουργού του, Khusnullin, και να ενημερώνεται λεπτομερώς για την ανοικοδόμηση κατοικιών, γεφυρών, νοσοκομείων, δρόμων μεταφοράς και ενός συναυλιακού χώρου. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι επισκέφθηκε μια νέα συνοικία κατοικιών που είχε χτιστεί από τον ρωσικό στρατό με τους πρώτους ανθρώπους να μετακομίζουν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Ζείτε εδώ; Σας αρέσει;» παρουσιάστηκε ο Πούτιν να ρωτά τους κατοίκους. «Πάρα πολύ. Είναι ένα μικρό κομμάτι του παραδείσου που έχουμε τώρα εδώ», απάντησε μια γυναίκα, η οποία ένωσε τα χέρια της και ευχαρίστησε τον Πούτιν για «τη νίκη».

Οι κάτοικοι επιστρέφουν «ενεργά», δήλωσε ο Khusnullin στον Πούτιν. Η Μαριούπολη είχε πληθυσμό μισό εκατομμύριο ανθρώπους πριν από τον πόλεμο και φιλοξενούσε το εργοστάσιο χάλυβα Azovstal, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, όπου οι Ουκρανοί μαχητές άντεξαν για εβδομάδες σε υπόγειες σήραγγες και καταφύγια πριν αναγκαστούν να παραδοθούν.

«Το κέντρο της πόλης έχει υποστεί σοβαρές ζημιές», δήλωσε ο Khusnullin. «Θέλουμε να ολοκληρώσουμε (την ανοικοδόμηση) του κέντρου μέχρι το τέλος του έτους, τουλάχιστον το τμήμα της πρόσοψης. Το κέντρο είναι πολύ όμορφο». Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στην επίσκεψη από την ουκρανική κυβέρνηση.

Η απάντηση του Κιέβου

Οι ουκρανικές αρχές της Μαριούπολης, κατήγγειλαν σήμερα την επίσκεψη του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τον οποίο χαρακτήρισαν «διεθνή εγκληματία». «Ο διεθνής εγκληματίας Πούτιν επισκέφτηκε την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης» τη νύχτα «μάλλον για να μην δει στο φως της ημέρας την πόλη που σκοτώθηκε από την +απελευθέρωσή του+», έγραψε το Δημοτικό Συμβούλιο στον λογαριασμό του στο Telegram, αναφερόμενο στο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε εις βάρος του Πούτιν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο Πούτιν επισκέφθηκε την κατεστραμμένη Μαριούπολη τη νύχτα «σαν κλέφτης». «Σαν να ήταν κλέφτης, ο Πούτιν επισκέφτηκε την ουκρανική πόλη Μαριούπολη, βρίσκοντας καταφύγιο πίσω από τη νύχτα. Πρώτον, είναι πιο ασφαλές. Και επίσης, η νύχτα τού επιτρέπει να τονίσει αυτό που θέλει να δείξει και να κρατήσει την πόλη την οποία ο στρατός του κατέστρεψε ολοσχερώς και οι λίγοι επιζώντες κάτοικοί της είναι ασφαλείς πίσω από κλειστές πόρτες», ανέφερε το υπουργείο στο Twitter.

Παράλληλα, ένας ουκρανός προεδρικός σύμβουλος κατήγγειλε τον «κυνισμό» και την «έλλειψη τύψεων». «Οι εγκληματίες πάντα επιστρέφουν στον τόπο των εγκλημάτων τους… Ο δολοφόνος χιλιάδων οικογενειών της Μαριούπολης ήρθε για να θαυμάσει τα ερείπια της πόλης και τους τάφους της. Κυνισμός και έλλειψη τύψεων», έγραψε στο Twitter ο Μιχάιλο Ποντολιάκ.

Το ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν

Σε μία συμβολικής σημασίας, κίνηση, προχώρησε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, εκδίδοντας ένταλμα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το ένταλμα αυτό είναι συμβολικό, καθώς η Ρωσία όπως και οι ΗΠΑ δεν είναι συμβαλλόμενα μέρη στο Καταστατικό της Ρώμης, την συνθήκη που ίδρυσε το συγκεκριμένο δικαστήριο, οπότε δεν φέρουν καμία υποχρέωση περί αυτού.

Το ένταλμα υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη, που έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, να προχωρήσουν σε σύλληψη του Ρώσου προέδρου σε περίπτωση που εκείνος μεταβεί, παρά τις κυρώσεις, σε μία από αυτές τις χώρες.

Από τον Φεβρουάριο του 2022 μέχρι και σήμερα, έχει επισκεφθεί μόλις 8 χώρες. Επτά από αυτές θεωρούνται φιλικές χώρες –  ήταν συστατικά μέρη της Σοβιετικής Ένωσης πριν αυτή καταρρεύσει στα τέλη του 1991. Ο μόνος πρόσφατος προορισμός του που δεν εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία είναι το Ιράν, το οποίο επισκέφθηκε τον περασμένο Ιούλιο για να συναντήσει τον Ανώτατο Ηγέτη της θεοκρατίας, Αλί Χαμενεΐ.

Ο Πούτιν οδηγάει στην Μαριούπολη

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr