Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Credit Suisse: Η «επτάδα» που κρατά στα χέρια της την τύχη της τράπεζας

Credit Suisse: Η «επτάδα» που κρατά στα χέρια της την τύχη της τράπεζας

Πυρετός διαβουλεύσεων ενόψει της Δευτέρας

Ένας πολιτικός, ένας οικονομολόγος και ένας μαθηματικός… κάπως έτσι θα μπορούσε να ξεκινά ένα από τα γνωστά ανέκδοτα. Ωστόσο, στην παρούσα κατάσταση πρόκειται για μερικούς από τους «παίκτες» που θα καθορίσουν το μέλλον της Credit Suisse.

Οι ελβετικές αρχές βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις το Σαββατοκύριακο προκειμένου να διασωθεί ο τραπεζικός κολοσσός, αναζητώντας μία λύση πριν από το πρωί της Δευτέρας, και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι συζητήσεις αυτές δεν αποκλείεται να καταλήξουν στη διάλυση της 166χρονης τράπεζας. Μάλιστα, η μακροχρόνια ανταγωνίστρια UBS Group AG βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις ρυθμιστικές αρχές και σύμφωνα με τους Financial Times είναι θέμα ωρών να κλείσει το deal.

Η UBS Group AG προσφέρθηκε να αγοράσει την Credit Suisse για έως και 1 δισεκατομμύριο δολάρια, με την ελβετική κυβέρνηση να σχεδιάζει να αλλάξει τους νόμους της χώρας για να παρακάμψει την ψήφο των μετόχων για τη συναλλαγή.

Η προτεινόμενη συμφωνία για όλες τις μετοχές μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας πρόκειται να υπογραφεί το απόγευμα της Κυριακής, ανέφερε το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η τιμή της συμφωνίας είναι κατά πολύ μικρότερη από την τιμή κλεισίματος της Credit Suisse την Παρασκευή.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επτά «εκλεκτοί παίκτες», όπως τους χαρακτηρίζει το Bloomberg.

Η Καρίν Κέλερ Σούτερ, 59 ετών, είναι η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας για λιγότερο από τρεις μήνες. Φιλελεύθερη η ίδια, είναι μέλος της επταμελούς κυβέρνησης από το 2019 και δραστηριοποιείται στην πολιτική για 30 χρόνια. Πριν εκλεγεί στην κυβέρνηση, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ασφαλιστικής εταιρείας Baloise Holding AG και πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας Λιανικού Εμπορίου.

Ο Ούρμπαν Άνγκερν, γεννημένος το 1965, ηγείται της Finma, της ελβετικής χρηματοοικονομικής ρυθμιστικής αρχής, από τον Νοέμβριο του 2021. Εργάστηκε για 14 χρόνια στη Zurich Insurance και προηγουμένως ως επικεφαλής στρατηγικής στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων της Winterthur. Πριν από αυτό, πέρασε 11 χρόνια στο μάρκετινγκ παραγώγων στην Credit Suisse First Boston και την JPMorgan Chase & Co. Απέκτησε μεταπτυχιακό στη φυσική από το ETH Zurich πριν ολοκληρώσει το διδακτορικό του στα μαθηματικά από το Χάρβαρντ.

Ο Τόμας Τζόρνταν, 60 ετών, είναι πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας από τον Απρίλιο του 2012. Κατά τη διάρκεια της εποχής του, οδήγησε την κεντρική τράπεζα σε μια φάση εξαιρετικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής, με τα χαμηλότερα επιτόκια και νομισματικές παρεμβάσεις στον κόσμο για να σταματήσει η φράγκο — καταφύγιο σε περιόδους πίεσης στην αγορά — από την ενίσχυση. Η SNB άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούνιο και τελείωσε τα αρνητικά επιτόκια τον Σεπτέμβριο. Ο Τζόρνταν σπούδασε οικονομικά και επιχειρήσεις στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Είναι στο SNB από το 1997.

Ο Κολμ Κέλεχερ, πρόεδρος της UBS, ανέλαβε τη θέση του πριν από λιγότερο από ένα χρόνο και ήταν ο οικονομικός διευθυντής της Morgan Stanley κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ο 65χρονος βοήθησε στην ενορχήστρωση μιας επείγουσας επένδυσης από την ιαπωνική Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. που, μαζί με κρατική βοήθεια, κράτησε όρθια την αμερικανική τράπεζα. Στη συνέχεια βοήθησε στην επίβλεψη της επενδυτικής τράπεζας της Morgan Stanley καθώς προσπαθούσε να κερδίσει πίσω πελάτες που χάθηκαν στον πανικό. Αποσύρθηκε από την εταιρεία το 2019 και εντάχθηκε στην UBS με στόχο να επαναλάβει την επιτυχία της στρατηγικής της Morgan Stanley.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της UBS Group AG, Ραλφ Χάμερς, 56 ετών, ξεχωρίζει μεταξύ των κορυφαίων στελεχών στις ελβετικές τράπεζες, με την προτίμησή του για τα πουκάμισα με ανοιχτό λαιμό και το πιο casual ντύσιμο. Η άφιξή του στην UBS από τον ολλανδικό δανειστή ING Groep NV το 2020 επισκιάστηκε από μια νομική διαμάχη για τον ρόλο του σε ένα σκάνδαλο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο Πρόεδρος της Credit Suisse Group AG, Άξελ Λέμαν, γνωρίζει καλά και τις δύο διευθύνσεις στην Paradeplatz, έχοντας υπηρετήσει ως διευθύνων σύμβουλος στην UBS και πρόεδρος της ελβετικής τράπεζάς της. Ο 63χρονος έκανε έντονες προσπάθειες για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην Credit Suisse – συμπεριλαμβανομένου ενός αμφιλεγόμενου επεισοδίου στα τέλη του περασμένου έτους, όταν ισχυρίστηκε ότι οι εκροές περιουσιακών στοιχείων πελατών από την τράπεζα είχαν «βασικά σταματήσει».

Ένας άλλος πρώην υπεύθυνος λήψης αποφάσεων της UBS, ο Διευθύνων Σύμβουλος Ulrich Koerner ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του στην Credit Suisse το 2021 ως επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων προτού αναλάβει την κορυφαία θέση από τον Thomas Gottstein πέρυσι. Ο 60χρονος έχει τη φήμη ενός αδίστακτου περικοπέα δαπανών. Ο Γερμανοελβετός πολίτης διηύθυνε την εγχώρια τράπεζα της Credit Suisse στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του στην McKinsey & Co. Inc.

Πηγή: OT

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024