Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Credit Suisse: Για άμεση εξαγορά της από την UBS πιέζει η κυβέρνηση της Ελβετίας

Credit Suisse: Για άμεση εξαγορά της από την UBS πιέζει η κυβέρνηση της Ελβετίας

Η ελβετική κυβέρνηση φέρεται έτοιμη να λάβει έκτακτα μέτρα για να επισπευσθεί ο «γάμος» μεταξύ των δύο τραπεζικών κολοσσών

Γρήγορα φαίνεται πως κινούνται οι εξελίξεις στην Ελβετία όσον αφορά το ενδεχόμενο εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, εξέλιξη που φαίνεται πως προκρίνει η ελβετική κυβέρνηση μετά τις αναταράξεις που συγκλόνισαν τη Credit Suisse στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας, αναγκάζοντας την ελβετική κεντρική τράπεζα να της χορηγήσει πακέτο στήριξης-«μαμούθ» άνω των 50 δισ. ελβετικών φράγκων.

Όπως μετέδιδαν το βράδυ του Σαββάτου οι Financial Times, η ελβετική κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS.

Λίγο νωρίτερα, η ελβετική εφημερίδα Neue Zurcher Zeitung ανέφερε στον ιστότοπό της ότι η ελβετική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως απόψε, με αντικείμενο συζήτησης τις εξελίξεις γύρω από την Credit Suisse.

Το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι στις διαπραγματεύσεις έχουν αναμιχθεί και οι αμερικανικές αρχές που συνεργάζονται με τις αντίστοιχες ελβετικές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Τι ζητά η UBS

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγή με γνώση των διαπραγματεύσεων, η UBS ζητά κυβερνητικές εγγυήσεις ύψους περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προχωρήσει σε εξαγορά της Credit Suisse.

Οι εγγυήσεις αυτές – το ύψος των οποίων θεωρείται ότι μπορεί να αλλάξει, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη – θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες, δήλωσαν δύο άτομα στο Reuters.

Απολύσεις

Στις δυσκολίες που παρουσιάζονται στις διαπραγματεύσεις, προστίθεται η πιθανή απώλεια 10.000 θέσεων εργασίας, σε περίπτωση συνένωσης των δύο τραπεζών. Οι ελβετικές αρχές πάντως βιάζονται να ανακοινώσουν μία συμφωνία πριν ανοίξουν οι αγορές, τη Δευτέρα.

Οι διαπραγματεύσεις

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, δημοσιεύματα ανέφεραν ότι οι διαπραγματεύσεις για εξαγορά της Credit Suisse από την UBS είχαν το «πράσινο φως» της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, ωστόσο δεν ήταν σαφές εάν οι συζητήσεις αφορούσαν το σύνολο του ενεργητικού ή μέρος της Credit Suisse.

Κρίση εμπιστοσύνης

Η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα διερευνά την εξαγορά του συνόλου ή μερών της Credit Suisse κατόπιν παρότρυνσης των ρυθμιστικών αρχών της χώρας, με στόχο να μπει ένα τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης προς το βαρύνουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία ελβετικό τραπεζικό ίδρυμα, μετέδιδε το Bloomberg.

Ανταγωνιστική προσφορά για την εξαγορά της Credit Suisse φέρεται πως εξέταζε να καταθέσει και η BlackRock.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024