Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μίμης Παπαϊωάννου: Οταν ερμήνευσε τον ύμνο της ΑΕΚ με τη βοήθεια του Καζαντζίδη

Μίμης Παπαϊωάννου: Οταν ερμήνευσε τον ύμνο της ΑΕΚ με τη βοήθεια του Καζαντζίδη

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο οποίος πέθανε χθες το πρωί, θα μείνει στην ιστορία της ΑΕΚ και για την ερμηνεία του στον ύμνο της ομάδας

O Μίμης Παπαϊωάννου, ο σπουδαίος αυτός ποδοσφαιριστής, έφυγε από τη ζωή χθες σε ηλικία 81 ετών. Ενας θρύλος για το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και για την ΑΕΚ, της οποίας υπήρξε εμβληματικός παίκτης.

Αγάπησε την ΑΕΚ όπως την ίδια του τη ζωή, την υπηρέτησε με πάθος σε μια εποχή που το ποδόσφαιρο είχε την αγνότητα που αρμόζει σε ένα άθλημα.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου, εντός των γηπέδων ήταν με την κυριολεξία της λέξης «παικταράς». Αλλά ήταν και ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας παθιασμένος ΑΕΚτζής, ο οποίος μάλιστα έχει και μια ιστορία που δεν είναι γνωστή σε πολλούς.

Ηταν αυτός που ερμήνευσε τον ύμνο της αγαπημένης του ομάδας. Ουσιαστικά ηχογράφησε συνολικά επτά τραγούδια μεταξύ των οποίων και του πασίγνωστου ύμνου της ΑΕΚ σε μουσική Στέλιου Καζαντζίδη και στίχους Χρήστου Κολοκοτρώνη. Αυτός ο ύμνος που σήμερα ακούγεται στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τη φωνή του Μίμη να μένει στην ιστορία και στη μνήμη κάθε οπαδού της ΑΕΚ.

Η ιστορία

Ηταν το μακρινό 1965 και ο Χρήστος Νικολόπουλος θέλησε να γράψει τον ύμνο της ΑΕΚ. Βρίσκονταν σε μια περιοδεία στη Γερμανία όπου μαζί ήταν ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, φανατικός οπαδός της ΑΕΚ και η Μαρινέλλα.

Ο Μίμης τραγουδούσε μαζί τους επειδή ήθελε να σταματήσει το ποδόσφαιρο καθώς η ΑΕΚ τον εμπόδιζε να πάρει μεταγραφή στην μεγάλη Ρεάλ Μαδρίτης.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, δημιουργήθηκε ο ύμνος και παίχτηκε πρώτη φορά στο τρένο για τη Γερμανία. Τραγουδήθηκε μια-δύο φορές πρόχειρα ενώ ο Καζαντζίδης συνέθετε τη μουσική, σε στίχους του Χρήστου Κολοκοτρώνη και τον Νικολόπουλο που έπαιζε μπουζούκι.

Ο ύμνος δεν υιοθετήθηκε τότε αλλά το 1971, όταν η ΑΕΚ πήρε το πρωτάθλημα, ο Νικολόπουλος κάλεσε τον Κολοκοτρώνη να ξαναγράψει τους στίχους, ο Καζαντζίδης βοήθησε στην μελωδία και ο Μίμης αποφάσισε να το ερμηνεύσει. Στο στούντιο της «Πολυφών» στην οδό Πατησίων ηχογραφήθηκε σε δίσκο ο ύμνος της ΑΕΚ, που στη δεύτερη πλευρά του είχε ένα λαϊκό τραγούδι με τίτλο «Μες στη φωτιά μου».

Σε μια συνέντευξή του ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε ξεκαθαρίσει ότι τη δεύτερη φωνή στο ρεφρέν δεν την κάνει ο Καζαντζίδης όπως πολλοί θεωρούσαν, αλλά ο κιθαρίστας του Νικολόπουλου, ο Μάριος. Ο Καζαντζίδης δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής γιατί είχε συμβόλαιο με άλλη εταιρεία, αλλά βρέθηκε σε όλες τις πρόβες και βοήθησε για το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Μίμης Παπαϊωάννου είχε βρεθεί καλεσμένος στην εκπομπή «στην υγειά σας ρε παιδιά» που παρουσίαζε ο Σπύρος Παπαδόπουλος, πήρε το μικρόφωνο και με περηφάνια τραγούδησε τον ύμνο της ΑΕΚ.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024