Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Όταν η σύζυγος υπουργού σκότωσε τον διευθυντή της εφημερίδας Φιγκαρό

Γαλλία: Όταν η σύζυγος υπουργού σκότωσε τον διευθυντή της εφημερίδας Φιγκαρό

Ένα έγκλημα που είχε σοκάρει την Ευρώπη

Σαν σήμερα τον Μάρτιο του 1914, ένα έγκλημα συγκλόνισε την κοινή γνώμη, αλλά και την πολιτική σκηνή της Γαλλίας.

Η Ανριέτ Καγιό, σύζυγος του υπουργού Οικονομικών, Ζοζέφ Καγιό, σκότωσε τον διευθυντή της εφημερίδας Φιγκαρό, Γκαστόν Καλμέτ, μέσα στο γραφείο του.

Η Καγιό είχε ζητήσει ραντεβού μαζί του. Μόλις εκείνος εμφανίστηκε μπροστά της, σήκωσε το περίστροφο, που μόλις είχε αγοράσει, και τον πυροβόλησε πέντε φορές. Η πέμπτη της βολή βρήκε στόχο. Πέτυχε τον Καλμέτ στο στήθος και τον τραυμάτισε θανάσιμα…

Η Καγιό αθωώθηκε ως εκ θαύματος, από ένα σώμα ενόρκων με… μουστάκια. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να πει σήμερα ποια είναι πραγματικά η κυρία Καγιό, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Liberation. Ήταν μια ερωτευμένη γυναίκα που επικαλέστηκε με επιτυχία ένα έγκλημα πάθους ή ήταν μια προμελετημένη δολοφόνος που ήθελε να εμποδίσει την εφημερίδα Φιγκαρό να κάνει νέες αποκαλύψεις για τον σύζυγό της και την ίδια;

Τι οδήγησε μια αριστοκράτισσα στο φόνο

Λίγο πριν τη δολοφονία, η εφημερίδα Φιγκαρό είχε ξεκινήσει μια «καμπάνια» εναντίον του συζύγου της κυρίας Καγιό. Ο άνδρας της ήταν υπουργός Οικονομικών και αρχηγός του Ριζοσπαστικού κόμματος, αλλά είχε διατελέσει και πρωθυπουργός. Η εφημερίδα δημοσίευε, καθημερινά, άρθρα «επικίνδυνα» για την πολιτική καριέρα του Καγιό. Τον κατηγορούσε ότι ως πρωθυπουργός είχε έρθει σε μυστικές επαφές με τους Γερμανούς, εν αγνοία του προέδρου της χώρας.

Σκίτσο που είχε δημοσιευθεί στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής

Τον κατηγόρησαν επίσης, λέγοντας ότι είχε επέμβει στο έργο της δικαιοσύνης, πιέζοντας τους δικαστές να αναβάλουν τη δίκη ενός απατεώνα, ονόματι Ροσέτ. Τέλος, τον κατέκριναν γιατί παράλληλα με το υπουργικό του αξίωμα, ήταν και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου μιας τράπεζας. Πίσω από αυτές τις αποκαλύψεις της Φιγκαρό, μάλλον ήταν και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Καγιό. Άλλωστε, σύντομα ήταν οι εκλογές και στην πολιτική αυτά ήταν συνηθισμένα. Αρχικά το σκάνδαλο είχε πολιτικό χαρακτήρα. Όταν όμως οι κατηγορίες πέρασαν και στην προσωπική ζωή του υπουργού, ανέλαβε δράση η σύζυγός του.

Τα ερωτικά γράμματα και ο φόβος του σκανδάλου

Η Ανριέτ και ο Ζοζέφ Καγιό είχαν ξεκινήσει τη σχέση τους, όταν ο υπουργός ήταν ακόμα παντρεμένος με την πρώτη του σύζυγο, την κυρία Γκετάν. Η Ανριέτ, που ήταν κι εκείνη παντρεμένη, είχε ήδη χωρίσει. Το ερωτευμένο ζευγάρι, την περίοδο εκείνη, αντάλλασσε ερωτικά γράμματα, τα οποία έφτασαν στα χέρια του διευθυντή της Φιγκαρό. Όταν ο δημοσιογράφος απείλησε ότι θα τα δημοσιεύσει, ο φόβος κυρίευσε την κυρία Καγιό.

Κατάλαβε ότι το σκάνδαλο θα έπαιρνε «ροζ χαρακτήρα» και θα παρέσυρε και την ίδια στην καταστροφή. Παράλληλα με την απειλή για δημοσίευση των φλογερών γραμμάτων, ο Καλμέτ δημοσίευσε ένα γράμμα του υπουργού προς την πρώτη σύζυγό του, στο οποίο παραδεχόταν ότι είχε υποστηρίξει ένα νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος, μόνο φαινομενικά και ότι στην ουσία προσπαθούσε να το σαμποτάρει. Ο κλοιός γύρω από τον Καγιό στένευε ασφυκτικά. «Θα τον σκοτώσω τον Καλμέτ, δε θα μου γλιτώσει», είπε έξαλλος στη σύζυγό του…

Η Ανριέτ φοβήθηκε, ότι ο άνδρας της θα πραγματοποιούσε την απειλή του. Αφού συμβουλεύτηκε δικηγόρο, που της είπε ότι νομικά δεν μπορούσε να σταματήσει τον Καλμέτ, αφού υπήρχε ελευθεροτυπία, αποφάσισε να τον σκοτώσει η ίδια. Εκτέλεσε την απόφαση της άμεσα. Λίγες μέρες μετά, η κυρία Καγιό βρισκόταν στο γραφείο του Καλμέτ. Εκείνος κείτονταν στο πάτωμα τραυματισμένος από το περίστροφό της.

Η Ανριέτ δεν προσπάθησε να διαφύγει. Φώναζε στους αστυνομικούς: «Μην με αγγίζεται, είμαι κυρία. Στη συνέχεια αρνήθηκε να μεταφερθεί στο σταθμό με περιπολικό, προτιμώντας να την οδηγήσει εκεί ο δικός της οδηγός. «Ήλπιζα ότι ο Καλμέτ δεν είχε τραυματιστεί πολύ άσχημα», έλεγε προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, κοιτάζοντας γύρω της με κενό βλέμμα.

Με απόλυτη ψυχραιμία, η δολοφόνος δήλωσε αμέσως μετά: «Εφ’ όσον δεν υπάρχει δικαιοσύνη στη Γαλλία, μόνο το πιστόλι μπορούσε να βάλει τέρμα σε μια ανίερη δυσφημιστική εκστρατεία».

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες από την Liberation, η ίδια είχε εξομολογηθεί ότι: «Στη Gastinne Renette, μου είχαν δείξει πρώτα ένα συνηθισμένο περίστροφο που κόστιζε 95 φράγκα, αλλά η σκανδάλη ήταν πολύ σκληρή και χτύπησα το δάχτυλό μου στο χειρισμό του. Αντ’ αυτού, αγόρασε ένα πιο εύχρηστο αυτόματο πιστόλι Browning για 55 φράγκα, το οποίο πήγε αμέσως να δοκιμάσει στο υπόγειο του οπλοπωλείου».

Οι ανέσεις στην φυλακή

Η Καγιό φυλακίστηκε, αλλά είχε ανέσεις και παροχές, ασυνήθιστες για τις φυλακές. Η δίκη της ορίστηκε σχεδόν τέσσερις μήνες μετά, αλλά η κυρία Καγιό δεν πτοήθηκε. Ήξερε πως η κοινωνική της θέση θα της εξασφάλιζε μια ευχάριστη διαμονή στη φυλακή. Όπως κι έγινε. Το κελί της έμοιαζε με σουίτα ξενοδοχείου, ενώ η καθημερινότητά της δεν θύμιζε σε τίποτα, καθημερινότητα κρατούμενης. Δεχόταν καλεσμένους, διάβαζε μυθιστορήματα και απολάμβανε εκλεκτά γεύματα και εδέσματα.

Η Ανριέτ Καγιό τελικά αθωώθηκε για την… δολοφονία

Ο σύζυγός της, μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε να παραιτηθεί από υπουργός Οικονομικών. Παρέμεινε όμως αρχηγός του Ριζοσπαστικού κόμματος και ξεκίνησε μια σκληρή προεκλογική μάχη, την οποία κέρδισε. Μετά τις εκλογές, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον αρχηγό του Σοσιαλιστικού κόμματος, με τον όρο να αποφυλακιστεί η κυρία Καγιό. Στη δίκη, η κατηγορουμένη εμφανίστηκε απαστράπτουσα. Οι δημοσιογράφοι είχαν κατακλύσει την αίθουσα. Στην κατάθεσή της, η κυρία Καγιό υποστήριξε πως η δολοφονία ήταν ένα ατύχημα.

Πώς συγκίνησε τους δικαστές

Είπε στους δικαστές, ότι το μόνο που ήθελε, ήταν να φοβίσει τον διευθυντή της εφημερίδας για να τις επιστρέψει τις φλογερές επιστολές και να μη συνεχιστεί το σκάνδαλο. Υποστήριξε πως η απειρία της στον χειρισμό του όπλου, οδήγησε στην εκπυρσοκρότηση του.

«Θα ήταν καλύτερα να είχαν δημοσιευτεί μερικά γράμματα, παρά να γίνει αυτό που έγινε», είπε και συγκίνησε τους ενόρκους. Η κατάθεση του ίδιου του Καγιό, χαρακτηρίστηκε θρίαμβος. Ο υπουργός υπερασπίστηκε τη σύζυγό του και καταδίκασε τις πράξεις του Καλμέτ και των πολιτικών του αντιπάλων. Το δικαστήριο αθώωσε τη δολοφόνο. Το δράμα της είχε αίσιο τέλος.

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024