Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πως η ΝΔ ανάβει (ξανά) τις προεκλογικές μηχανές – Γαλάζια… φροντιστήρια, λίστες,  εξορμήσεις

Πως η ΝΔ ανάβει (ξανά) τις προεκλογικές μηχανές – Γαλάζια… φροντιστήρια, λίστες, εξορμήσεις

Πρώτα ανοίγματα προς την κοινωνία θέλει το κυβερνών κόμμα, μετά τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την τραγωδία στα Τέμπη – Με ποιο μότο κινούνται τα στελέχη της ΝΔ – Γιατί ανοίγει τις πόρτες η κομματική έδρα;

Τις (προεκλογικές) μηχανές της θέλει να ανάψει ξανά η ΝΔ, έστω και δειλά μετά τη συμπλήρωση δύο εβδομάδων από την τραγωδία στα Τέμπη, για την οποία πάντως το κυρίως μέρος της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταφέρεται στη Βουλή.

Σε ό,τι αφορά το φριχτό δυστύχημα και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στον σιδηρόδρομο, η αφετηρία θα είναι η Τετάρτη (15/3) και η προγραμματισμένη ενημέρωση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τον υπουργό Επικρατείας και μεταβατικό μέχρι τις κάλπες υπουργό Υποδομών Γιώργο Γεραπετρίτη.

Και ενώ η πολιτική αντιπαράθεση αγριεύει με την κυβέρνηση υπό τη διαρκή πίεση της αντιπολίτευσης, στην Πειραιώς 62 επιστρέφουν πλέον οι εντατικές συσκέψεις των κομματικών οργάνων καθώς και οι συναντήσεις των επιτελών της ΝΔ με βουλευτές – νυν και υποψηφίους, οι οποίοι έχουν πάρει επίσημο πράσινο φως.

Οι πληροφορίες του in αναφέρουν ότι ήδη για την Τρίτη (14/3) μια ομάδα γαλάζια στελεχών έχει λάβει πρόσκληση για… φροντιστήριο «επόμενης μέρας». Πρόκειται για τα λεγόμενα μπριφαρίσματα συντονισμού από τους επιτελείς του κόμματος ή και κυβερνητικά στελέχη, ανάμεσά τους ο γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης, ο επικεφαλής για τον στρατηγικό σχεδιασμό Βασίλης Φεύγας, ο κυβερνητικός πορτ παρόλ Γιάννης Οικονόμου κ.ά.

Αυτά θα συνεχιστούν άλλωστε κάθε εβδομάδα – και πιθανότατα κάθε Τρίτη – όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος προφανώς και ανατράπηκε εκτάκτως υπό τη βαριά σκιά της απώλειας ανθρώπων στις σιδηροδρομικές ράγες.

Είναι σαφές ότι οι πόρτες της ΝΔ ανοίγουν εκ νέου με πρώτη προτεραιότητα την ανάλυση κάθε πτυχής που απορρέει από την τραγωδία. Εξάλλου είναι δεδομένο ότι και κατά την προεκλογική μάχη της κυβέρνησης θα αναδεικνύεται ως ειδικός άξονας ο πόλεμος – σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – με το «βαθύ κράτος του αναχρονισμού».

«Παραδεχόμαστε, διορθώνουμε, χτίζουμε»

Με βάση αυτά, οι συγκρατημένες προσπάθειες για σταδιακή επιστροφή των γαλάζιων σε μια κομματική «κανονικότητα» καθορίζεται από τρεις λέξεις, σύμφωνα με όσα έχουν συζητηθεί μεταξύ Μαξίμου και Πειραιώς. «Παραδεχόμαστε, διορθώνουμε, χτίζουμε», όπως λένε αρμόδιες πηγές.

Αυτό σημαίνει ότι έχει υπογραμμιστεί η ανάγκη τα κομματικά στελέχη να αναλαμβάνουν ευθύνες ενώπιον των πολιτών για καθυστερήσεις, λάθη, αμέλειες της περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ (ήδη ο Μητσοτάκης… προειδοποίησε τους υπουργούς του ότι παρακολουθεί ποιος κρύβεται από τον δημόσιο διάλογο για την τραγωδία) αλλά και να προβάλλουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις.

Η προσδοκία είναι να μην «μηδενιστεί» στο σύνολό του – όπως το θέτει κομματικός παράγοντας – το κυβερνητικό έργο. «Πρέπει να αποδείξουμε στους πολίτες ότι, ναι, μπορούμε να χτίσουμε πάνω σε όσα θετικά έχουν γίνει», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Πίσω στις γειτονιές

Πρώτο στοίχημα για το κόμμα είναι να επιστρέψει στις γειτονιές για απευθείας επαφή με την κοινωνία, ενόσω το κλίμα παραμένει προφανώς πιεστικό για τη ΝΔ, καθώς εκκρεμεί η συζήτηση – αναζήτηση των ευθυνών και οι πολίτες ζητούν δίκαιες απαντήσεις για τα Τέμπη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα δρομολογηθούν οι πρώτες τέτοιες εξορμήσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε σε δεύτερο χρόνο να ακολουθήσουν και οι πρωθυπουργικές περιοδείες. Στο πλάνο είναι επίσης η συνέχεια στις θεματικές συναντήσεις των γαλάζιων με επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες.

Ξεχωριστός άξονας στην προεκλογική προετοιμασία είναι βεβαίως και οι… λίστες με τις υποψηφιότητες. Και αυτές επανέρχονται στο τραπέζι για σκανάρισμα, με δεδομένο ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν δυσάρεστες «εκπλήξεις» που στην ευαίσθητη συγκυρία θα μεταφέρουν λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024