Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Λιούμπα δολοφονήθηκε από την μητέρα της - «Σκότωσε από υπερβολική αγάπη»

Η Λιούμπα δολοφονήθηκε από την μητέρα της – «Σκότωσε από υπερβολική αγάπη»

«Την αγαπάω ακόμη. Ήθελα να αυτοκτονήσω, αλλά δεν μπορούσα να αφήσω πίσω τα παιδιά μου» ομολόγησε η μητέρα στο δικαστήριο

Στις 13 Δεκεμβρίου του 1998, η 15χρονη Λιούμπα δολοφονείται από την μητέρα της. Ο λόγος; Είχε «κακές παρέες και συνήθειες» όπως είχε υποστηρίξει η 43χρονη τότε μητέρα της στους αστυνομικούς.

Η αλήθεια όμως ήταν πιο σύνθετη.

Η 43χρονη γυναίκα ήταν χωρισμένη και μεγάλωνε με αρκετές δυσκολίες τα δυο της παιδιά, την 15χρονη Λιούμπα και τον 22χρονο ετεροθαλή αδερφό της. Αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες, έβλεπε τα όνειρά της να καταρρέουν, κάτι που την οδήγησε, όπως είπαν οι ειδικοί που την εξέτασαν, σε βαριάς μορφή κατάθλιψη.

Η 43χρονη μητέρα καταγόταν από το Ουζμπεκιστάν. Είχε σπουδάσει χημικός μηχανικός και αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της στην Ελλάδα. Όταν αντιλήφθηκε πως αυτό δεν μπορούσε να συμβεί τελικά, σε συνδυασμό με το διαζύγιό της, την έφεραν αντιμέτωπη με σοβαρές ψυχικές διαταραχές.

Το χρονικό

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 13ης Δεκεμβρίου 1998, η 15χρονη Λιούμπα επέστρεψε στο σπίτι μετά από ολονύκτια απουσία. Οι εξηγήσεις που έδωσε στη μητέρα της δεν φάνηκαν πειστικές.

Η έφηβη πήγε στο δωμάτιό της και αποκοιμήθηκε. Μέχρι αργά το μεσημέρι δεν είχε ξυπνήσει. Η 43χρονη μητέρα της, εκμεταλλευόμενη το γεγονός πως ο 22χρονος γιος της απουσίαζε, εισήλθε στο δωμάτιο της Λιούμπα και την έπνιξε, περνώντας ένα φουλάρι γύρω από τον λαιμό της.

Στη συνέχεια τοποθέτησε το σώμα της 15χρονης στο πάτωμα, δίπλα στο κρεβάτι και το κάλυψε με ένα πάπλωμα. Στον γιο της είπε πως η αδερφή του θα έλειπε όλη την ημέρα.

Λίγη ώρα μετά προσπάθησε να σκοτώσει και τον 22χρονο, χτυπώντας τον με ένα κεραμικό αγαλματίδιο. Ωστόσο, εκείνος πρόλαβε να αντιδράσει. Εκείνη του είπε πως το έκανε λόγω του βάρους των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

«Σκότωσα το παιδί μας, εμένα να μη με ψάξεις»

Η 43χρονη έφυγε από το σπίτι σε πολύ άσχημη κατάσταση. Μπήκε σε ένα ταξί και πήγε σε μία ερημική περιοχή με σκοπό να δώσει τέλος στη ζωή της.

Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, κάλεσε πρώτα τον πρώην σύζυγό της και του αποκάλυψε το έγκλημά της.

«Σκότωσα το παιδί μας. Θα το βρεις στο δωμάτιό του, πεσμένο ανάμεσα στο κρεβάτι και στον τοίχο. Εμένα να μη με ψάξεις, θα περάσω μία θηλειά στο λαιμό μου και θα δώσω τέλος στη ζωή μου» φέρεται να του είχε πει.

Ο πατέρας της Λιούμπα σοκαρισμένος με τα όσα άκουσε, κάλεσε την Αστυνομία και κατευθύνθηκε προς το σπίτι στον Χολαργό.  Στο μεταξύ η 43χρονη μητέρα άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να παραδοθεί στην Αστυνομία.

«Είχε πάρει τον κακό δρόμο»

Το ρεπορτάζ εκείνης της ημέρας αναφέρει πως η 43χρονη ήταν «άσπρη σαν το πανί» και τα πρώτα της λόγια στους αστυνομικούς ήταν τα εξής:

«Ήταν ατίθασο παιδί η Λιούμπα. Όλο προβλήματα προκαλούσε. Δεν με άκουγε και εγώ δεν άντεχα άλλο. Είχε πάρει τον κακό δρόμο. Αργούσε να επιστρέψει τα βράδια στο σπίτι και εγώ δεν μπορούσα να την τραβήξω από τις κακές παρέες. Δεν μπορούσα να υποφέρω άλλο».

Φίλες της Λιούμπα είχαν αναφέρει πως τσακωνόταν συχνά με τη μητέρα της. «Κάποιες φορές που την περίμενα κάτω από το σπίτι της, ανέβαινε γελαστή και κατέβαινε κλαμένη» είχε δηλώσει μία από τις φίλες της.

«Έπρεπε να φύγουμε όλοι μαζί από τη ζωή»

Ο εισαγγελέας απήγγειλε κατηγορίες εις βάρος της 43χρονης μητέρας για ανθρωποκτονία από πρόθεση και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Η υπόθεση εκδικάστηκε ένα χρόνο μετά τη διάπραξη του εγκλήματος, στις αρχές του 1999.

Οι μάρτυρες που εξετάστηκαν ήταν κυρίως ένοικοι της πολυκατοικίας, οι οποίοι κατέθεσαν πως η κατηγορούμενη ήταν ηθική και καλή γυναίκα, αγαπούσε τα παιδιά της και προσπαθούσε να μην τους λείψει τίποτα.

Υποστήριξαν ωστόσο πως τον τελευταίο καιρό είχε αλλάξει συμπεριφορά και έδειχνε πως κάτι δεν πήγαινε καλά.

«Δεν μπορούσα να αφήσω τα παιδιά μου να ζήσουν έτσι. Έπρεπε να φύγουμε όλοι μαζί από τη ζωή» είπε η 43χρονη στον πρόεδρο του δικαστηρίου.

Χαρακτηριστικό είναι πως ο 22χρονος γιος της ήταν το κυριότερο στήριγμα της κατηγορούμενης μητέρας του, μαζί και ο πρώην σύζυγός της.

«Την είδα σε κατάσταση σοκ, έτρεμε, προσπαθούσαν να την ηρεμήσω. Δεν ξέρω πώς έχασε τον έλεγχο. Τη Λιούμπα μπορεί να την αγαπούσε και περισσότερο από εμένα» είπε ο 22χρονος στο δικαστήριο.

Η 43χρονη κρίθηκε ένοχη και της επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 14 ετών. Το δικαστήριο της αναγνώρισε όμως το ελαφρυντικό του μειωμένου καταλογισμού και της επέτρεψε να εκτίσει την ποινή της στο ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024