Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου;

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μπόλα Τινούμπου;

Ο Μπόλα Τινούμπου αναδείχθηκε ο απόλυτος νικητής. Ποιος είναι όμως ο ηγέτης της Νιγηρίας;

O Μπόλα Τινούμπου αναδείχθηκε ο νικητής της μάχης των εκλογών στην Νιγηρία. Ο νέος Πρόεδρος κατόρθωσε να κυριαρχήσει στην πιο αμφίρροπη πολιτική αναμέτρηση που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα, από την κατάργηση του στρατιωτικού νόμου το 1999.

Η πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής είναι αντιμέτωπη με οικονομική κατάρρευση, εκτεταμένη ανασφάλεια και υψηλό πληθωρισμό. Ο Τινούμπου θα πέσει κατευθείαν στα βαθιά. Το αν θα καταφέρει να επιπλεύσει θα το δείξει η ιστορία.

Ποιος είναι, όμως, ο καινούργιος ηγέτης της Νιγηρίας, που θα κληθεί να ανταπεξέλθει στα σοβαρά προβλήματα της χώρας στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας;

Ποιος είναι ο Μπόλα Τινούμπου;

Ο Μπόλα Τινούμπου, που θα κλείσει τα 71 του χρόνια αυτόν τον μήνα, έγινε ο πέμπτος πρόεδρος στην πολιτική ιστορία της Νιγηρίας. Υπήρξε κυβερνήτης του Λάγκος από το 1999 μέχρι το 2007, όπου και προχώρησε σε πρωτοποριακές μεταρρυθμίσεις που συνέβαλαν αποτελεσματικά στον κρατικό μετασχηματισμό. Μάλιστα, σήμερα, η πόλη του Λάγκος αποτελεί τον οικονομικό κόμβο της χώρας.

Η ζωή του, ωστόσο, δεν ήταν πάντα στρωμένη με ροδοπέταλα. Αντιμετώπισε μεγάλες αντιξοότητες μέχρι να φτάσει εδώ που είναι τώρα. Όταν ήταν νέος αποφάσισε να φύγει από την χώρα του για να σπουδάσει στις ΗΠΑ. Εκεί, έπλενε πιάτα για να μπορέσει να επιβιώσει. Με την επιστροφή του στην Νιγηρία, ο Τινούμπου, εργάστηκε στον χώρο του πετρελαίου πριν εμπλακεί με την πολιτική.

Εκλέχτηκε στη Γερουσία της Νιγηρίας το 1992 όπου και υπηρέτησε μέχρι τον επόμενο χρόνο, όταν ο στρατός κατέλαβε την εξουσία. Έφυγε από τη χώρα ξανά το 1994 μετά την αποτυχία της φιλοδημοκρατικής του ομάδας να ανατρέψει την στρατιωτική κυβέρνηση. Γνωστός ως «Jagaban» -ο πολεμιστής των πολεμιστών- από τους ακολούθους του, πάλεψε για να επιστρέψει η δημοκρατία στην χώρα του.

Ωστόσο, η εκλογική του νίκη αμφισβητείται έντονα από την αντιπολίτευση, η οποία απειλεί ότι θα στείλει την υπόθεση στα δικαστήρια. Άλλωστε, οι εκλογές στιγματίστηκαν από αναφορές για καταστολή ψηφοφόρων και ξέσπασμα βίας, ιδιαίτερα στο προπύργιο του Τινούμπου στο Λάγκος.

Το σκάνδαλο της διαφθοράς με πρωταγωνιστή τον νέο Πρόεδρο

Ο νέος πρόεδρος κατηγορείται για διαφθορά κατά την διάρκεια των εκλογών και εξαγορά ψήφων. Άλλωστε ο ίδιος είναι εξαιρετικά πλούσιος, καθώς δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων της αγοράς ακινήτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Βέβαια, ο Μπόλα Τινούμπου διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις κατηγορίες.

Οι επικριτές λένε ότι δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς, κατά καιρούς, εμφανιζόταν μπερδεμένος και ασυνάρτητος στην πορεία της εκλογικής του εκστρατείας. Έκανε επίσης πολλές γκάφες, με αποτέλεσμα να γίνει viral meme στα social media. Ο Τινούμπου επικρίθηκε επίσης για την αποχή από τα προεδρικά ντιμπέιτ και την ανάθεση απαντήσεων σχετικά με το μανιφέστο του σε μέλη της ομάδας του.

Τώρα, ο Μπόλα Τινούμπου πρέπει να ηγηθεί του έργου της επανένωσης μιας χώρας, την ίδια στιγμή που η Νιγηρία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024